Koks lytiškumo ugdymas laukia į mokyklas grižtančių moksleivių?

Lytiškumo ugdymo temos nagrinėjamos Gyvenimo įgūdžių bei Sveikatos ugdymo bendrojo ugdymo programose. Šiuos užsiėmimus po galutinių pokyčių planuojama pradėti dėstyti visose šalies mokyklose. Visgi, programose aptinkamos kontraversiškos sąvokos ir dėmesio trūkumas svarbiausioms lytiškumo temoms. Daugiau apie numatomą lytiškumo ugdymą ir kokie svarbūs aspektai nėra įtraukti į programas pasakoja organizacijos ,,Stebėk teises” atstovės.

Asociatyvi pexels.com nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Lytiškumo ugdyme – ne mokslas, o religija

Lytiškumo ugdyme pasigendama esminių komponentų, pavyzdžiui, moksliniais faktai grįsto švietimo apie kontracepciją, lytiškai plintančias ligas bei seksualinę orientaciją, lytinę tapatybę ir jų įvairovę, rašoma pranešime spaudai.

,,Programose visiškai neskiriama dėmesio lytinės tapatybės ir seksualinės orientacijos temoms, o kontracepcija dažnai pateikiama moralizuojančiai, neaptariamos jos rūšys. Gaila, nes šios temos itin aktualios moksleiviams, jiems labai svarbu gauti objektyvią ir mokslu pagrįstą informaciją. Todėl dažnai kreipiamasi į draugus ar informacijos ieškoma internete, netikrinant patikimumo. Atsakymų į šiuos klausimus neretai stinga ir namuose, nes lytiškumo ugdymo temomis kalbėtis vis dar tabu”, – teigia ,,Stebėk teises” steigėjos G. Kin ir S. Matoškaitė.

Greta Kin | Asmeninio archyvo nuotr.

Nėštumo nutraukimas programose taip pat pateikiamas vienpusiškai, jose atsirado ir kontroversiškai vertinama krizinio nėštumo sąvoka. ,,Pažymėtina, kad krizinio nėštumo sąvoka pasauliniu mastu siejama su religiniu pro-life judėjimu. Siūlome atsisakyti krizinio nėštumo termino siekiant išvengti nėštumo nutraukimo stigmatizavimo, kuris ne tik sumažina prieigą prie šios procedūros, taip apribodamas moters teises, bet ir skatina nesaugius nėštumo nutraukimus”, – komentuoja organizacijos savanorė R. Zmitrevičiūtė.

Dėmesį į Sveikatos ugdymo programos netinkamumą atkreipė ir Seimo nariai

Lytiškumo ugdymas minėtose programose itin mažai grįstas mokslu ir nepakankamas siekiant spręsti jauniems žmonėms aktualias bei rūpimas problemas. Daugiau čia matoma religijos, dorovinių dogmų įtaka, kuria pabrėžiama šeimos kūrimo svarba. Seimo narė M. Danielė kartu su ,,Laisvės partija” taip pat kaip ir ,,Stebėk teises” bei kitos nevyriausybinės organizacijos, teikė raštus su pastabomis Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai bei Nacionalinei švietimo agentūrai.

,,Didžiausią rūpestį Sveikatos ugdymo programoje kelia tai, kad brandos laikotarpiu itin svarbios lytiškumo temos pateikiamos neobjektyviai. Jaunimui aktualu praktinės nėštumo ar lytiškai plintančių ligų prevencijos priemonės, kalbėti tik apie susilaikymą ar patį nėštumą negana” , – sako nevyriausybinės organizacijos ,,Stebėk teises” atstovės.

Sandra Matoškaitė | Švietimo mainų paramos fondo nuotr.

Programose vis dar neskiriama pakankamai dėmesio priekabiavimo problemai

Sveikatos ugdymo dalykas numatomas kaip pasirenkamasis, bet Gyvenimo įgūdžių užsiėmimai būtų privalomi. Nors Gyvenimo įgūdžių programos tikslas yra parengti jaunus žmones įvairioms gyvenimo situacijoms ir atitinkamai į jas reaguoti, čia pasigendama informacijos apie priekabiavimą ir smurtą lyties pagrindu. ,,Programoje per dažnai sutinkamos aukos kaltinimo tendencijos. Akcentuojamas rizikingų situacijų išvengimas, nors pirmiausia turėtų būti kalbama apie smurtautojo, priekabiautojo atsakomybę ir netinkamo elgesio prevenciją”, – sako organizacijos atstovės.

Planuojama, kad nauji ugdymo programų dalykai bus implementuoti 2022-2023 metais. ,,Tikimės, jog į mūsų siūlymus bus atsižvelgta. Siekiame, kad būtų užtikrintas kokybiškas ir mokslu pagrįstas lytiškumo ugdymas. Taip būtų skatinama mokiniams suteikti būtinas žinias sveikatos priežiūros ir kitomis itin svarbiomis temomis”, – komentuoja G. Kin ir S. Matoškaitė.

Rugilė Zmitrevičiūtė (dešinėje) | Vygaudo Juozaičio nuotr.

VšĮ ,,Stebėk teises” taip pat teikė siūlymus kitomis psichikos sveikatos, lyčių lygybės ir lytinės sveikatos temomis. Detaliau su siūlymais susipažinti galite čia.
Naujesnė Senesni