Pareigūnai klimpsta į dar vieną skandalą: Vilniuje vaikinų porą užpuolęs vyras sulaukė tvirto policijos užnugario

Policijos pareigūnams atrodo, kad įžūlus kibimas prie pašalinių asmenų, jų sekimas, grasinimai – joks nusikaltimas. Tai atskleidė vilniečio Luko Svirplio istorija. Susikabinęs rankomis kartu su savo vaikinu Raimedu jis patyrė agresyvų praeivio elgesį, tačiau policija stojo į nusikaltėlio pusę.

Lukas Svirplys ir Raimedas | Asmeninio archyvo nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Portalui lrt.lt L. Svirplys pasakojo, kad priėjus namus jis pastebėjo, kad porą seka pašalinis vyriškis. „Urodai“, „pyd*raiׅ“, – štai tokiu frazių sulaukė Lukas ir Raimedas. Vyriškis savo „žygdarbį“ dar ir filmavo. Anot vaikinų, užpuolikas aiškino, kad jiedu pažeidžia įstatymus, o nesant Partnerystės įstatymo esą negalima vaikščioti susikabinus rankomis. 

Vyriškis neleido vaikinams įeiti į laiptinę, užtvėrė kelią, nors į viršų nelipo. Prieš tai jis grasino sulaužyti kojas. 

L. Svirplys teigė, kad jau kitą dieną pamačius, jog chuliganas gyvena kaimynystėje, jis užfiksavo jo automobilio numerius, o informaciją apie incidentą perdavė policijai.

Lukas ir Raimedas | Asmeninio archyvo nuotr.

Tačiau, anot Lietuvos žmogaus teisių centro teisininkės Monikos Guliakaitės, tyrimas nebuvo pradėtas – pareigūnai jį atsisakė nagrinėti.

Nutarimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą buvo apskųstas prokurorui, o šiam skundą atmetus – Vilniaus miesto apylinkės teismui. Tačiau ir čia teisėsauga buvo lyg užsirišusi akis – nors akivaizdžiai padarytas nusikaltimas, tačiau skundas atmestas. Veiksmas persikėlė į aukštesnės instancijos teismą, kuris turės padėti paskutinį tašką.

Anot Lietuvos žmogaus teisių centro teisininkės, nors užpuolikas, supratęs poros seksualinę orientaciją, turėjo išankstinį nusistatymą, tačiau pareigūnams nurodė, kad nėra nusiteikęs prieš homoseksualius asmenis, norėjo tik pabendrauti. Šis argumentas, pasak jos, policijai lyg niekur nieko įtiko. Anot M. Guliakaitės, pareigūnai, tirdami neapykantos nusikaltimus, nevengia pademonstruoti savo išankstinio požiūrio. 

„Nemažai įtakos daro ir asmeninės pareigūnų nuostatos, negebėjimas atpažinti (neapykantos kalbos ar neapykantos nusikaltimų), kompetencijos trūkumas“, – portalui lrt.lt sakė ji.

Vilniaus apskrities policijos atstovė Julija Samorokovskaja aiškino, kad nors buvo priimtas nutarimas atsisakyti pradėti ikiteisminį, tačiau jis apskųstas. Šiuo metu vyksta teisminis nagrinėjimas, todėl daugiau informacijos policija teikti atsisako.

Policijos neveiklumas pribloškia ne pirmą kartą

Į skandalus dėl itin atsainaus darbo ir net LGBTQ+ asmenis žeminančio elgesio policija patenka jau ne pirmą kartą. Prieš kurį laiką vilniečių pora Arnas Raulinaitis ir Tomas Kirša vykdami į savo namus laiptinėje patyrė kito vyro agresiją – šis puolė juos dėl seksualinės orientacijos, aiškino, kad homoseksualius žmones reikia mušti, tuomet A. Raulinaičiui mažiausiai tris kartus smogė. Nors vaikinas atsidūrė ligoninėje, policija šio užpuolimo neskubėjo tirti. 

Kaip pasakojo vaikinai, į įvykio vietą atvykusi viena pareigūnė net pareiškė: „O ko jūs esate nustebę – nežinote, kur gyvenate?“. 

Tik po to, kai A. Raulinaitis ir T. Kirša apie šią situaciją paskelbė viešai, teisėsaugininkams tarsi atsirišo akys – jie ėmėsi tyrimo. Šių metų pradžioje prieš teismą stojęs Albertas Kratkovskis buvo nuteistas ir dėl neapykantos kurstymo prieš homoseksualius asmenis, ir dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Nuteistasis turės atlyginti porai patirtą žalą, neatlygintinai išdirbti 40 valandų sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, kurios rūpinasi neįgaliaisiais ar kitais pagalbos reikalingais žmonėmis. Jam buvo skirtas 8 mėnesių laisvės apribojimas įpareigojant dirbti arba būti užsiregistravus Užimtumo tarnyboje.
Naujesnė Senesni