Sostinėje – nuolatinė kova dėl LGBT bendruomenės palaikymo simbolio: atsakė, kiek tai kainuoja Vilniui

Jau prireiktų dviejų rankų pirštų, norint suskaičiuoti, kiek kartų Vilniaus Pylimo gatvėje buvo apgadinta 2018 metais atsiradusi vaivorykštės spalvų perėja.

Perėja suterliota baltais dažais | Jarmo.net nuotr.


Agnė Liubertaitė, lrytas.lt 

aliubertaite@lrytas.lt

Pastaruosius kelerius metus LGBTQ+ bendruomenės palaikymo simboliu tapusi perėja kaip magnetas traukia vandalus ir prieš šiuos žmones aršiai kovojančius veikėjus, nors, kaip pastebi Nacionalinės LGBT teisių organizacijos „Lietuvos gėjų lyga“ (LGL) vadovas Vladimiras Simonko, dar 2018 metais ši gatvė niekam netrukdė.

Anot V.Simonko, nuolat pasikartojantys vaivorykštės spalvų perėjos gadinimai, ant jos pilami dažai ir piešiamos svastikos parodo tik tai, kad LGBTQ+ bendruomenei apie save reikia kalbėti dar garsiau.

Savo ruožtu Vilniaus miesto savivaldybė žada perėją naujinti tiek, kiek to reikės. Tiesa, vien liepos mėnesį ši perėja buvo suniokota tris kartus.

Perėjos atnaujinimas gali kainuoti ir 500 eurų

Kaip portalui lrytas.lt nurodė Vilniaus miesto savivaldybės ryšių su žiniasklaida specialistas Gabrielius Grubinskas, prie vaivorykštės spalvų perėjos yra įrengta stebėjimo kamera, apie jos apgadinimą visais atvejais pranešama policijos pareigūnams.

Pylimo gatvėje esanti vaivorykštės spalvų vėliava paskutinį kartą buvo apgadinta vos prieš kelias dienas. Peržiūrėjus vaizdo kameros įrašus buvo nustatyta, kad 2 val. 07 min. nakties čia atsliūkinę du vaikinai, kurie ant galvos buvo užsimaukšlinę gobtuvus, ant perėjos išpylė baltų dažų.

„Vaivorykštės Pylimo gatvės perėjoje gadinimą savivaldybė laiko pasikartojančiu vandalizmo aktu. Prie perėjos yra įrengta stebėjimo kamera, kurios užfiksuotą vaizdą po kiekvieno atvejo savivaldybė perduoda policijai.

Kaip ir bet kuriuo kitu atveju, savivaldybė sutvarko vandalizmo padarinius – vykdomi plovimo, perdažymo ir kiti darbai pagal poreikį. Taigi vaivorykštė perėjoje bus atnaujinta“, – komentavo sostinės savivaldybės atstovas.

Pasak G.Grubinsko, perėjos valymo ir vaivorykštės atnaujinimo darbų kaina kinta, priklausomai nuo sugadinimo masto. Ji gali svyruoti nuo maždaug 300 iki 500 eurų. 

„Darbai atliekami savivaldybės lėšomis, tačiau jei policija nustatys perėją sugadinusius asmenis ir skirs jiems baudas už chuliganizmą, tuomet būtų galima išsiieškoti savivaldybės infrastruktūrai padarytos žalos atstatymo kaštus“, – sakė jis.

Apie planus tokios perėjos apskritai atsisakyti kol kas nekalbama.

Naujesnė Senesni