Vilniaus parapijos vyskupas kalbėjo apie LGBTQ+ ir pedofiliją, bet gynėsi tai sulyginęs

Kai kurie Lietuvos dvasininkai, kalbėdami apie LGBTQ+ bendruomenę, skundžiasi susidūrę su cenzūra. Platformoje „Youtube" buvo pašalintas Lietuvos Evangelikų Liuteronų bažnyčios vyskupo Mindaugo Sabučio vaizdo įrašas, kuriame dvasininkas matomas dėstantis savo nuomonę apie translyčius žmones. Pasak vaizdo įrašą portalui persiuntusio Mariaus Samavičiaus, kunigui taip pat užkliuvo juodaodžių teisių judėjimas „Black Lives Matter" (BLM). Tiesa, portalo jarmo.net pakalbintas M. Sabutis neigia kaip nors kurstęs neapykantą.

Mindaugas Sabutis | Stop kadras


jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Normalizuoja smurtą?

„Mindaugas Sabutis sako, kad trans vaikai nori keisti lyti ne savo noru, o tai yra suaugusiųjų fantazijos. Lygina LGBT žmones su pedofilais, tvirtina, kad tyrimas parodė, kad trans žmonės negali gyventi pilnavertiškai ir dėl to nusižudo", - teigia M. Samavičius.


Pašnekovas taip pat atkreipė dėmesį į M. Sabučio pasisakymą, jog esą filosofas Michel Foucault mirė ne dėl ŽIV ir AIDS komplikacijų, bet „dėl netvarkingo gyvenimo".

Be to, pasak M. Samavičiaus, vyskupas paminėjo ir praėjusių metų gegužės 25-ąją per suėmimą Mineapolyje pareigūno uždusintą juodaodį amerikietį George`ą Floydą.

„Pasak vyskupo Mindaugo Sabučio, jis buvo blogas žmogus. <...> Mindaugui nepatinka BLM (juodaodžių gyvybės svarbios) žmogaus teisių judėjimas, nes pasak jo, jie degina miestus. Nors ne po George`o Floydo mirties susikūrė BLM, o dar 2013 metų liepą socialiniuose tinkluose pradėjus sklisti grotažymei #BlackLivesMatter", - dėmesį atkreipė vyras.

Asociatyvi James Eades/Unsplash nuotr.


Anot jo, toks vyskupo elgesys kelia pavojų visuomenei.

„Taip pat (Mindaugas Sabutis, - jarmo.net) demonizuoja feminizmą, žmogaus teisių organizacijas ir radikalizuoja savo religinę bendruomenę skleidžiant faktais neparemtą informaciją, kuria diskriminuojama dalis Lietuvos gyventojų. Ne mažumos griauna šeimas, o kunigų radikalizmas, seksistiniai stereotipai, kurie normalizuoja smurtą ne tik prieš moteris, bet ir prieš LGBT+ bendruomenę", - įsitikinęs M. Samavičius.

Apie tai, jog vaizdo įrašas buvo pašalintas, pranešė ir M. Sabutis savo „Facebook" paskyroje. Jis rašė: „Šiandien atėjo pranešimas iš YouTube, kad 2021 m. kovo 16 d. tiesioginės transliacijos Atsakymai liuteronams įrašas uždraustas. Jame atsakinėjau į paskutiniu metu dažnai užduodamus klausimus. Laida turėjo apie 3 tūkst. peržiūrų. Jie sako, kad tai – neapykantos kalba“.

Momentinė ekrano kopija

Dėstė nuomonę apie translyčius

Portalą jarmo.net pasiekusiame vaizdo įraše matyti, jog vyskupas išties kalba apie globalizmą, feminizmą, kitas jautrias temas. 

„Akivaizdu, kad iškreipus šeimos suvokimą, atėmus iš jos pagrindą, atveriamas kelias naujos ir (rankomis rodo kabučių gestą, - jarmo.net) laisvos asmenybės ugdymui", - pamaldose piktinasi dvasininkas.

O štai tiesioginės transliacijos metu atsakinėdamas į tikinčiųjų klausimus M. Sabutis taip pat prabilo apie „šeimos išsaugojimą". 

Be to, jis užsiminė ir apie lyties keitimą. Pasak jo, translyčiai asmenys yra išnaudojami artimoje aplinkoje, trokšta dėmesio. Vyskupas sako, kad mokslininkų tyrimai apie translyčius yra „tendencingi". 

M. Sabutis ragino nekalbėti apie translytiškumą mokyklose. 

Vyskupas prakalbo ir apie pedofiliją. Anot jo, tai susiję su LGBTQ+ bendruomenės nariais. 

Prakalbo apie persekiojimą

Tiesa, portalo jarmo.net trečiadienį pakalbintas M. Sabutis neigė lyginęs LGBTQ+ asmenis su pedofilija. Jis teigė norėjęs atskleisti „toleranciją", kalbėti apie meilę. M. Sabutis aiškino nemanantis, jog kurstė neapykantą.

Mindaugas Sabutis | liuteronai.lt nuotr.


M. Sabutis sakė, kad tiesioginė transliacija buvo skirta liuteronų bendruomenei, kadangi žmonėms šia tema kilo nemažai klausimų. 

Be to, dvasininkas atkreipė dėmesį į tai, kad religinės bendruomenės esą yra persekiojamos. Jis teigė, kad po to, kai sužinojo, jog vaizdo įrašas pašalintas, pasijuto nesaugus.

Lietuvos Evagelikų Liuteronų bažnyčios tinklalapyje teigiama, kad M. Sabutis aptarnauja Vilniaus parapiją.
Naujesnė Senesni