VU studentai prakalbo apie LGBTQ+ grupę, tapusią užuovėja neatsiskleidusiems jaunuoliams

Vilniaus universiteto LGBTQ+ grupės atstovai Prieglius Žuklys ir Ernesta Smilingytė teigė, kad jaunam žmogui ne visada lengva rasti saugią erdvė artimoje aplinkoje, todėl Vilniaus universitete (VU) susibūrusi grupė tapo užuovėja tų jaunuolių, kuriuos atstumia dėl jų seksualinės orientacijos.

Prieglius Žuklys ir Ernesta Smilingytė | Jarmo.net nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Šeštadienį Klaipėdoje vykusioje LGBTQ+ bendruomenės konferencijoje kalbėję VU studentai sakė, jiems tenka bendrauti su daug žmonių, kurie baigę VU prieš 10 ar 5 metus ir teigia, kad net nebūtų galėję pagalvoti, kad tokia grupė galėtų egzistuoti.

Prieglius Žuklys ir Ernesta Smilingytė | Asmeninio albumo nuotr.


„Tačiau universitetai - pokyčių ir inovacijų šaltiniai, tad kilo klausimas, kodėl prieš tai ši grupė neegzistavo. Poreikis yra didelis, nes padėtis mokyklose - prasta", - sakė E. Smilingytė.

Kalbėdamas apie LGBTQ+ grupė įkūrimą, P. Žuklys sakė, kad LGBTQ+ studentai ieškojo bendraminčių, būdo jaustis saugiai, keisti visuomenę, miestą, universitetą, todėl pradėjo burtis.

LGBTQ+ grupė 2016 metais kartu VU buvo pirmieji, kurie iškėlė vėliavas per eitynes.

Konferencijos akimirka | Jarmo.net nuotr.


„Žinoma, būta piktų reakcijų, tačiau VU vadovybė visuomet palaikė LGBTQ+ grupę. Piktos reakcijos tik paskatino kalbėti LGBTQ+ teisių tema", - sakė P. Žuklys.

Pasak jo, kurį laiką visuomenėje apie LGBTQ+ temą nebuvo kalbama, ši bendruomenė buvo kone nematoma, tad studentai pajuto norą tai pakeisti.

„Tai pernelyg ilgai buvo nutylima", - sakė P. Žuklys.

LGBTQ+ grupė šiuo metu turi jau virš kelių šimtų narių. Kai kurie jų - dar neatsiskleidę, nes artimoje aplinkoje vyrauja homofobiškos nuostatos, tačiau grupėje jie randa paramą.

Grupė jungia ne tik studentus, bet ir VU darbuotojus, „Erasmus" projekto dalyvius, savanorius iš kitų aukštųjų mokyklų, taip pat LGBTQ+ bendruomenę palaikančius asmenis. 

E. Smilingytė teigė, kad VU studentai nėra vieningos nuomonės apie LGBTQ+ bendruomenę, tačiau stengiamasi nepasiduoti ir eiti pirmyn.

„Kuriant organizaciją bijojome, kad bus mažai norinčių, tačiau atsitiko priešingai. Kai kalbama apie tai, yra bendruomenė, į ją ateiti daug lengviau", - sakė P. Žuklys.
Naujesnė Senesni