Homofobiškas A. Jokubaičio pareiškimas sulaukė žmogaus teisių eksperto atsako

Profesorius Alvydas Jokubaitis teigia, kad Partnerystės įstatymu LGBTQ+ bendruomenė tariamai reikalauja, jog visiems būtų įtvirtinta šios bendruomenės šeimos samprata. Tačiau, regis, tokie žodžiai kiek prasilenkia su realybe, įsitikinęs žmogaus teisių apžvalgininkas.

Alvydas Jokubaitis (kairėje) dėstė savo nuomonę apie LGBTQ+ bendruomenę. Simonas Bartulis teigia, kad filosofas kiek nusikalbėjo | Jarmo.net koliažas (Nacionalinės Latvijos bibliotekos, asmeninio archyvo, jarmo.net ir P. Ramono nuotr.)

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Laisvos visuomenės instituto ir Vytauto Didžiojo Universiteto (VDU) Katalikų teologijos fakulteto trečiadienį organizuotojoje konferencijoje Alvydas Jokubaitis sakė, kad neva LGBTQ+ asmenys mėgina paaiškinti visuomenei, kaip kurti šeimą. 

„Katalikų Bažnyčia nereikalauja, kad pagal politinio liberalizmo principus gyvenanti valstybė įtvirtintų jų santuokos ir šeimos sampratą. Homoseksualai savo šeimos sampratą nori įtvirtinti su liberalios valstybės pagalba. Anksčiau liberalai reikalavo kuo mažiau valstybės, dabar jie netikėtai net santuokos, šeimos ir erotikos reikalus nori formuoti su valstybės pagalba“, – mėgino dėstyti A. Jokubaitis, prieš tai besipiktinęs, jog yra vartojamas toks terminas kaip „homofobija".

Žmogaus teisių apžvalgininkas Simonas Bartulis teigia, kad toks pareiškimas prasilenkia su realybe.

„Galbūt ponui filosofui būtų galima mažiau stebėtis, jeigu jis bent kiek pagalvotų prieš kalbėdamas: prašymas, kad būtų teisiškai pripažįstamos ir tos pačios lyties šeimos nėra „LGBTQ šeimos sampratos tvirtinimas visiems." Taip yra todėl, kad heteroseksualios šeimos nėra nei eliminuojamos, nei verčiamos skirtis bei sudaryti tos pačios lyties šeimas.
  
Kaltindamas kitus prievarta, filosofas užmiršta savąją prievartą: jo pasaulėžiūra nori drausti valstybei pripažinti tos pačios lyties (asmenų, - jarmo.net) santykius. Tokių ir panašių draudimų (pavyzdžiui, drausti katalikams sudaryti santuokas bažnyčiose) LGBTQ bendruomenė neturi. Mes norime tik teisėkūros, kuri pilietines teises šiuo atžvilgiu suvienodintų", - paaiškino S. Bartulis. 
Naujesnė Senesni