Tarp Seimo rudens sesijos darbų V. Čmilytė-Nielsen vieną svarbiausių laiko Partnerystės įstatymą

Po trečiadienį įvykusio prezidento Gitano Nausėdos ir Seimo valdybos susitikimo šalies vadovas pareiškė, jog aiškėja parlamento rudens sesijos svarbiausi darbai. Tarp jų Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen įvardijo Partnerystės įstatymą, kuriuo, jeigu jis būtų priimtas, galėtų pasinaudoti tos pačios lyties asmenų poros, siekiančios įteisinti savo santykius.

Gitanas Nausėda ir Viktorija Čmilytė-Nielsen | Seimo kanceliarijos nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

G. Nausėda sakė, kad tiek prezidentūrai, tiek Seimui svarbūs įstatymų projektai, kurie Seimui buvo teikti jau anksčiau. „Tikiuosi, kad rudens sesijoje jie bus pabaigti", - sakė prezidentas.

Tarp tokių klausimų - ir Partnerystės įstatymo projektas, kurį Seimas pavasario sesijoje atmetė po pateikimo užkirsdamas kelią toliau diskutuoti apie šį įstatymą parlamento komitetuose. 

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sakė, kad viena svarbiausių temų, kuri laukia rudens sesijos metu, yra socialiniai klausimai. „Partnerystę priskirčiau šiems, su šeimos politika susijusiems klausimams", - trečiadienį teigė politikė.

Ji aiškino, kad Partnerystės įstatymo projektas yra „klausimas, kurį jau senokai reikėjo išspręsti".

V. Čmilytė-Nielsen sakė, kad į Seimo darbotvarkę šis projektas, kuriuo siekiama įteisinti lyčiai neutralią - tiek vyro ir moters, tiek tos pačios lyties asmenų - partnerystę, bus pateiktas tada, kai koalicija įsitikins, jog užteks palaikymo. 

Tuo metu G. Nausėda sakė, kad dėl Partnerystės įstatymo projekto nuomonė buvo išgirsta ir iš bažnyčios hierarchų. Prezidentas sakė visuomet pasisakęs, kad teisiškai turėtų būti sureguliuoti tos pačios lyties asmenų santykiai, tiesa, tą padaryti reikia nepažeidžiant kitų šalies įstatymų, tiesa, kokie konkrečiai įstatymai būtų pažeisti, jeigu Partnerystė būtų priimta, jis neatskleidė. 

Prieš kurį laiką G. Nausėda sakė, kad Partnerystės įstatymo, jeigu Seimas jį būtų priėmęs pavasarį, nebūtų pasirašęs, nes esą jis numatytų partnerystę, panašią į šeimą. Tiesa, Konstitucinis Teismas tiek 2011 metais, tiek ir 2019 metais yra pasisakęs, kad šeima grindžiama tarpusavio pagarbos, emocinio prieraišumo ryšiais, o ne ją sudarančių asmenų lyties pagrindu. G. Nausėda ne kartą sulaukė iš LGBTQ+ teisių aktyvistų dėl lyderystės žmogaus teisių srityje trūkumo. Be to, prezidentui kliuvo ir už tai, jog jis pasveikino anti-LGBTQ+ judėjimo - šeimų maršo - dalyvius gegužės 15-ąją vykusiame renginyje Vingio parke. 
Naujesnė Senesni