M. Kluonis toliau bylinėjasi su Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba: „Elgesys yra veidmainiškas ir kenkiantis lygioms galimybėms"

Trečiadienį Vilniaus apygardos administraciniame teisme išnagrinėtas buvusio Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos (LGKT) darbuotojo Mindaugo Kluonio ieškinys dėl žalos, atsiradusios dėl galimai pažeistų jo lygių galimybių. Prašoma atlyginti 3542 eurų žalą - po 1772 eurus iš LGKT ir Valstybės tarnybos departamento.

A. Skardžiuvienė, T. V. Raskvevičius (viršuje) ir M. Kluonis (apačioje) | Jarmo.net koliažas (Džojos Gundos Barysaitės, Olgos Posaškovos/Seimo kanceliarijos, Ibrahim Boran („Unsplash") ir asmeninio albumo nuotr.)


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Dar 2019 metais tuometinė Lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė fiktyviai atleido lygių galimybių patarėją Mindaugą Kluonį iš Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyboje (LGKT) užimamų pareigų.

M. Kluonis praėjusiais metais teisme pasiekė, jog jo atleidimas būtų pripažintas neteisėtu, o taip pat šiemet laimėjo atranką į LGKT vieno skyriaus vedėjo pareigybę. Tiesa, į pareigas M. Kluonis paskirtas nebuvo, todėl šiuo metu jis bylinėjasi dėl galimai pažeistų jo teisių stoti į į valstybės tarnybą.

Vilniaus apygardos administracinis teismas | vaat.teismas.lt nuotr.

 


Verta pažymėti, kad M. Kluonis, užėmęs pirmą vietą atrankoje , paprašė A. Skardžiuvienės nusišalinti nuo sprendimo priėmimo, galėjusio lemti, ar jis bus paskirtas į pareigas. M. Kluonis prašymą motyvavo tuo, nes tąkart dar tęsėsi teisiniai ginčai dėl su mobingu susijusių veiksmų. Tačiau A. Skardžiuvienė nusišalinti atsisakė ir taip galimai sukėlė interesų konfliktą.

Be kita ko, praėjusiais metais teismas nustatė, kad M. Kluonis atleistas po to, kai patyrė tuomet tiesioginio savo viršininko, dabartinio Seimo nario Tomo V. Raskevičiaus vykdytą mobingą - persekiojimą.

Plačiau apie ginčus tarp A. Skardžiuvienės, M. Kluonio ir T. V. Raskevičiaus skaitykite jarmo.net publikacijoje „Lygių galimybių kontrolierei - neramios dienos: iš savo kišenės gresia atlyginti tūkstantinius nuostolius".


Vilniaus apygardos administracinis teismas | vaat.teismas.lt nuotr.


Jarmo.net primena, kad nuo 2017 metų lapkričio mėnesio Lygių galimybių integravimo skyriaus patarėjo pareigas ėjęs M. Kluonis buvo atleistas 2019 m. liepos 17 d. fiktyviais pagrindais. Praėjusiais metais teismo sprendimu A. Skardžiuvienės vadovaujama LGKT turėjo buvusiam darbuotojui atlyginti atsiradusią žalą.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas 2020 metų balandžio 29-osios nutartimi konstatavo, kad viena M. Kluonio neteisėto atleidimo priežasčių - konfliktas su tuomečiu tiesioginiu vadovu Tomu V. Raskevičiumi, vykžiusiu mobingą - psichologinį spaudimą darbe.

Tomas V. Raskevičius | Seimo kanceliarijos/A. Rūkaitės nuotr.



Iš pareigų M. Kluonis buvo atleistas neteisėtu A. Skardžiuvienės sprendimu, todėl teisiniams ginčams dar nesibaigus, jis, laimėjęs konkursą į tarnybos Lygių galimybių integravimo skyriaus vedėjo pareigybę, paprašė A. Skardžiuvienės nusišalinti, nes ši, kaip jis teigė, galėjo būti suinteresuota M. Kluoniui nepalankiu sprendimu.

M. Kluonis Vilniaus apygardos administraciniam teismui trečiadienį teigė, kad praėjusiais metais A. Skardžiuvienė paskelbė įrašą savo „Facebook" paskyroje, jog jis negali dirbti valstybės tarnyboje, o nenusišalinusi nuo sprendimo priėmimo, ar jį priimti į darbą, sukėlė interesų konfliktą. Pasak jo, prašymą nusišalinti A. Skardžiuvienė atmetė jo nemotyvavusi.

Agneta Skardžiuvienė (dešineje) savo pareigas turėjo užleisti Birutei Sabatauskaitei (kairėje) po Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen sprendimo | Seimo kanceliarijos/O.Posaškovos nuotr.

 

A. Skardžiuvienei atsisakius nusišalinti, kiek vėliau Valstybės tarnybos departamentas priėmė sprendimą konkursą paskelbti neįvykusiu. M. Kluonis pateikė prašymą šį sprendimą panaikinti, tačiau departamentas to nepadarė.

Šiuo metu LGKT vadovauja Birutė Sabatauskaitė. LGKT atsiliepime, pateiktame trečiadienį įvykusiame teismo posėdyje, aiškino, kad M. Kluonis nebuvo paskirtas į pareigas, nes atsisakė dalyvauti tolesniuose darbo pokalbiuose. LGKT, o taip pat ir Valstybės tarnybos departamentas prašo M. Kluonio ieškinį atmesti.

„Mokydama kitus gerbti lygias galimybes, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba ir toliau neužtikrina lygių galimybių savo darbuotojams bei pretendentams į pareigas, bei bando teismuose įrodyti, kad painioti viešus ir privačius interesus, daryti spaudimą tiems, kas paviešina lygių galimybių pažeidimus darbovietėse yra priimtina. Viešai raginama netoleruoti lygių galimybių pažeidimų, tačiau siekiama valstybės lygiu suformuoti lygioms galimybėms nepalankią teisminę praktiką. Mano įsitikinimu toks Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos elgesys yra veidmainiškas ir kenkiantis lygioms galimybėms”, - teigė M. Kluonis.

BNS praneša, kad Vilniaus apygardos administracinis teismas trečiadienį išnagrinėjo M. Kluonio skundą. Sprendimą ketinama skelbti spalio 6 dieną.
Naujesnė Senesni