„Mama, mums reikia pasikalbėti". Vieno atsiskleidimo ir (ne)priėmimo istorija

Dmytro Kalininas - LGBTQ+ aktyvistas, 17-metis, „išėjęs iš spintos" ir motinai atsiskleidęs esąs homoseksualus. „Aš jam pasakiau, kad tai nėra rimta“, - prisimena moteris. Dar prieš tai, kai sūnus prabilo, ji jau žinojo apie jo neheteroseksualią seksualinę orientaciją ir jautėsi esanti neviltyje. Kaip rekomendavo kunigas, motina meldėsi už sūnų, vaikščiojo į vienuolyną, uždeginėdavo žvakutes ir beveik niekam iš savo artimųjų apie tai nepasakojo.

Dmytro ir jo mama Angela | Nuotraukos šaltinis: wonderzine.com.ua


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Dabar Angela yra organizacijos TERGO, vienijančios LGBTQ+ žmonių tėvus, šeimas ir draugus, narė. Ji atvirai reiškia paramą LGBTQ+ bendruomenei, atvira širdimi žygiuoja į „Pride“ Kijeve ir Zaporožėje, čia ji atvirai pareiškia: „Aš didžiuojuosi savo sūnumi“. 

„Tai, kad ji tapo aktyviste - netikėta, bet labai įkvepia, suteikia motyvacijos ir jėgų kažką keisti“, - sako Dmytro 

Anot jo, po to, kai pasakė mamai apie homoseksualumą, gyvenimas atsivertė aukštyn kojomis. Tai - istorija apie atsiskleidimą ir po to sekusius pokyčius, atstūmimą ir priėmimą. 

Savęs suvokimas - svarbus žingsnis pirmyn

„Savo seksualinę orientaciją suvokiau ir sau ją pripažinau tuomet, kai man buvo 14-ka metų, nors pirmieji įtarimai kilo maždaug 10-11 metų. Tiesa, tuo metu negalėjau to jausmo apibūdinti vienu žodžiu. Nežinojau, ką su juo daryti, ir, žinoma, pajutau diskomfortą", - pasakoja Dmytro. 

Vaikinas aktyviai pradėjo ieškoti informacijos internete apie tai, kas su juo vyksta. Ir rado. „Aš supratau, kaip tai vadinasi, ir maždaug būdamas 14-kos metų sau pasakiau: „Taip, aš gėjus“. Tada visai neįsivaizdavau, kaip atsiskleisiu. Aš pasmerkiau save, jaučiau vidinę homofobiją. Maniau, kad yra tokių žmonių, bet tai yra nukrypimas nuo normos", - apie kilusius išgyvenimus atvirai prisipažįsta pašnekovas. 

Būdamas 16-kos metų Dmytro pateko į „Lytis Z“ bendruomenės centrą, skirtą LGBTQ+ žmonėms Zaporožėje. „Kai pamačiau, kad aplink yra daug tokių žmonių kaip aš, tai pakeitė mano suvokimą apie save ir apskritai apie homoseksualumą. Prieš tai man atrodė, kad niekada negalėsiu būti atviras. Maniau, kad būsiu pasmerktas", - kalba jis.

Jaunuolis centre susitiko su LGBTQ+ vaikų motinomis. „Jos kalbėjo apie dukterų ir sūnų priėmimą, kaip jiems tai atrodo ir kaip po to pagerėjo jų bendravimas. Mane įkvėpė jų pavyzdžiai ir pradėjau ruoštis savo atsiskleidimui", - prisimena Dmytro. 

Atsiskleidė draugui

Pirmasis žmogus, kuriam jis atsiskleidė, buvo klasės draugas. „Mano nuostabai, reakcija buvo adekvati, negirdėjau jokių neigiamų komentarų, kurie tik patvirtino galvoje mintį, kad turėčiau pasakyti mamai", - sako vaikinas.

Tiesa, atsiskleidimas buvo išties komplikuotas.

„Aš tikrai nesiruošiau pokalbiui su mama, nes sunku pradėti pokalbį apie seksualinę orientaciją <...>. Bet prieš tai patyrinėjau jos požiūrį. Turiu ryškų atsiminimą: kai 2014 m. „Eurovizijoje“ koncertavo Conchita Wurst, paklausiau mamos, kaip ji jaučiasi dėl tokio atstovo iš Austrijos. Ji reagavo neigiamai. Pagalvojau: „Velnias...“. Tada, kai patekau į „Lytis Z", dar kartą viską pagalvojau ir nusprendžiau, kad vis tik verta atsiskleisti", - dėsto Dmytro. 

Mama sužinojo netikėtai

Vaikino mama Angela pasakojo visuomet palaikiusi pasitikėjimu ir šiluma grįstus santykius su sūnumi. 

„Jis visada su manimi tarėsi, sulaukdavo palaikymo. Ir staiga pastebėjau, kad mano vaikas pradėjo tolti nuo manęs: jis daugiau sėdėjo prie kompiuterio, susirašinėjo, o kai įeidavau į kambarį - išjungdavo monitorių. Jei kas nors jam paskambindavo ir aš įeidavau, jis pradėdavo kalbėti tyliai arba sakydavo: „Aš perskambinsiu“, - pastebėjo moteris. 

Ji sunerimo. 

Vieną dieną mama pamatė užmigusį sūnų ir įjungtą kompiuterio ekraną. Jame ji išvydo sūnaus susirašinėjimą su draugu. 

„Jis pasakė savo draugui, kad jam labai patinka vaikinai <...>, kad jis bando suprasti save. Taip ir sužinojau", - sako Angela. 

Moteris pasakojo pasijutusi šokiruota. „Buvau stereotipinė mama, užaugusi sovietiniais laikais ir mananti, kad gėjai yra blogi. Aš nežinojau, ką daryti. Su sūnumi apie tai nekalbėjau, nes pirmiausia turėjau rasti atramą sau. Aš sutrikau, tada prasidėjo isterija. Tokioje nevilties būsenoje buvau labai ilgai, negalėjau tuo pasidalinti net su artimais draugais", - apie sunkumus prakalbo pašnekovė. 

Ėmė melstis

Angela ėmė ieškoti informacijos internete. 

„Internetas yra didelis sąvartynas. Mačiau daug rusiškų svetainių, kuriose rašyta apie konversijos (orientacijos pakeitimo, - jarmo.net) terapiją, kad homoseksualumas - psichikos sutrikimas, liga, kad tai blogai", - apie tai, kokią informaciją rado, kalba ji. 

Motina ramino save galvodama: „Gal tai paauglystė? Gal kažkokia „vakarų įtaka“? Tai praeis. Tiesiog nesutiko geros merginos“.

Kartą Dmytro susimušė su klasiokais mokykloje. Vaikinas patyrė bendramokslių patyčias. Angela apsilankė pas mokyklos psichologė, prašė pagalbos, tačiau pasijuto jos nesulaukusi.

„Ji pasakė: „Tegul Dima vietoj patyčių galvos įsivaizduoja juokingo šuniuko galvą, tada jos (patyčios, - jarmo.net) nebus suvokiamos kaip skausmingos“. Tiesą sakant, labai skaudu, kai kas nors nuolat kažką sako tau už nugaros, stumia, paliečia kuprinę, sako įžeidžiančius dalykus", - sako Angela.

Moteris jaudinosi, kentėjo emocinį skausmą, liejo ašaras. „Suėmiau save į rankas ir nusprendžiau, kad reikia išspręsti problemą. Žinoma, nuėjau į bažnyčią. Apsilankiau pas kunigą, prisipažinau, pasakiau jam, kad mano sūnus yra gėjus. Girdėjau, kad tai didelė nuodėmė, reikia viską taisyti, melstis už sūnų, eiti į vienuolyną, užsakyti mišias , deginti žvakes. Aš viską padariau", - prisiminė mama. 

Tuomet apie išgyvenimus ji pasidalijo su savo drauge, sūnaus krikštamote. Angela pokalbį pradėjo taip: „Mane ištiko didelė bėda“. Krikštamotė paklausė: „Kas atsitiko? Kokia nepagydoma liga?"

Motina jai atskleidė sūnaus orientaciją: „Dimai nutiko baisi bėda, jis yra gėjus“. Krikštamotė atsakė: „Kaip tu mane išgąsdinai! Ačiū Dievui!".

„Mama, mums reikia pasikalbėti"

Kai Dmytro sulaukė 17-kos metų, vieną dieną jis grįžo namo ir tarė: „Mama, mums reikia pasikalbėti".
 
Angela šį pokalbį prisimena štai taip": „Aš sakau: „Kalbėk“. Jis atsako: „Ne, atsisėsk, aš noriu su tavimi pasikalbėti akis į akį“. Tada jis man pasakė, kad yra gėjus. Aš jam pasakiau, kad aš jau viską žinau, kad tai nėra rimta, kad aš visai nenoriu to imtis, kad aš jam padėsiu. Į tai Dima atsakė, kad visos mano idėjos apie homoseksualumą yra visiškai klaidingos, ir jis nepakeis savę dėl visuomenės ar kokių nors stereotipų. Tada jis man parodė filmą „Malda už Bobį“, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko mano mėgstamiausia aktorė Sigourney Weaver. Ši istorija mane labai sukrėtė, aš verkiau. Aš tik įsivaizdavau, ką išgyvena mano vaikas, kai bandžiau jam pasakyti: „Nebūk toks“. 

Dmytro pasakojo sulaukęs iš mamos klausimų apie vaikus, anūkus. Vaikinas jautėsi tarytum turėtų dėl kažko teisintis. Kita vertus, jam tapo ir lengviau atsiskleidus - gyventi su paslaptimi, pasak jo, buvo sunkiau. Po atsiskleidimo mama ir sūnus pradėjo aktyviau bendrauti. 

Nuo atmetimo iki aktyvizmo

Aš daviau jai įvairios informacinės medžiagos iš „Lytis Z", kalbėjau apie LGBTQ+ žmones. Tačiau tokie pokalbiai nedavė daug vaisių, nes po atsiskleidimo mama pradėjo kaltinti save: ieškoti auklėjimo problemų, kad mano tėvas paliko mus, kai man buvo 10 metų, kad ji galėjo klysti. Tai buvo klaiku, nes akivaizdu, kad ji nebuvo kalta. Man buvo skaudu matyti, kad ji kaltino save ir bandė rasti mano auklėjimo klaidų. Todėl pradėjau veikti aktyviau: pakviečiau ją vykti į Kijevą susitikti su LGBT vaikų tėvų organizacija TERGO“, - sako Dmytro.

Angela pasiryžo ten nuvykti. „Pirmą kartą pamačiau kitas mamas ir tėčius, kurie taip pat turi tokių vaikų. Kai kurie atėjo į šiuos susitikimus su jais ir niekas to nesigėdijo. Sėdėjome ratu, visi pasakojo savo istoriją, daugelis sėdėjo su nosinaitėmis, verkėme. Psichologas papasakojo apie homoseksualumo prigimtį. Per pirmąjį susitikimą TERGO turėjau galimybę pasikalbėti su kunigu Volodymyru, kunigu, kuris yra labai draugiškas LGBTQ+. Aš visiškai kitaip Biblijos požiūriu pažvelgiau į homoseksualumo klausimą. Jis sakė: „Galbūt Dievas per gėjus nori patikrinti žmonių požiūrį į pasaulį ir kitus, į tai, ką nešiojate: meilę ar neapykantą“, - kalba moteris.

Šis susitikimas pakeitė jos požiūrį visam laikui. Tai buvo kovos su homofobija kelio pradžia. Mama po kurio laiko ėmė kalbėti ir su žiniasklaida - jai tapo nebaisu. Tiesa, aplinkinių reakcija nebuvo tokia draugiška. 

Grįžus iš „Pride", visi jos kolegos ir artimieji žinojo, kad sūnus yra homoseksualus. „Kai grįžau namo iš „Pride“, visi namuose ir darbe jau žinojo, kad mano sūnus yra gėjus. Jie prieidavo prie manęs ir klausdavo: „Koks čia cirkas? Kuo didžiuojatės?" 

Į kitą „Pride“ nuėjau nešina didele širdimi, ant kurios buvo parašyta: „Aš didžiuojuosi savo sūnumi“, - aiškina Angela. 

Žurnalistai moterį užfiksavo, nuotraukos buvo paskelbtos didžiosiose naujienų priemonėse, internete pasipylė neapykantos kupini komentarai. 

„Supratau, kokia tamsi mūsų visuomenė", - sakė Angela. 

Pašnekovė sakė, kad jai labai svarbu būti šalia sūnaus.

„Viskas, ką turiu padaryti, tai palaikyti savo sūnų. Žinoma, nerimauju dėl jo saugumo. Kai jis nepakelia ragelio, man kyla panika ir neramu: „Neduok Dieve, kad ten kas nors atsitiko“.

Matau, kad pasaulis keičiasi, keičiasi požiūris į LGBTQ+ žmones. Šis procesas tęsiasi dėl aktyvistų, jų entuziazmo, viešos diskusijos įvairiose žiniasklaidos priemonėse. Remdama šį judėjimą, turiu galimybę pamatyti pokyčius. Tai, kas įvyko prieš 5-6 metus, nėra tai, kas yra dabar", - pastebi Angela. 
Pasak jos, anksčiau šalia jos buvo kur kas daugiau homofobiškas pažiūras turinčių draugų ir artimųjų nei dabar. Kai kurie žmonės atsiprašė dėl to, ką kalbėjo prieš kurį laiką. 

Kada atsiskleisti?

Tuo metu Dmytro, kalbėdamas apie atsiskleidimą, sako kritiškai vertinantis požiūrį, kad absoliučiai kiekvienas LGBTQ+ žmogus turi atsiskleisti. 

„Mano atvejis iš tikrųjų yra vienas iš nedaugelio. Žinau istorijų, kai atsiskleidę paauglystėje, kai dar buvo finansiškai priklausomi, paaugliai tiesiog išvaryti iš namų <...>. Todėl visada raginu apsvarstyti galimas pasekmes. Tai galima apytiksliai suprasti iš to, kaip tėvai į kažką reaguodavo neigiamai. Mama manęs nemušė, nesielgė žiauriai, todėl nusprendžiau atsiskleisti. Tiems, kurie abejoja, kokia bus reakcija, patariu išeiti po to, kai jie bus nepriklausomi nuo tėvų", - teigia Dmytro.

Naujesnė Senesni