Pasimovė: maršistai platina pokštininkų sukurptą nuotrauką, kurioje mitingo dalyviai - ant Katedros stogo

Anti LGBTQ+ akcijos - šeimų gynimo maršo - palaikytojai dažnai kalba tautos vardu. Nors į protestus susirenka ne tiek žmonių, kiek jie tikisi, tačiau atsiranda ir duomenis klaidingai pateikiančių veikėjų. Štai į 4-ąjį mitingą Katedros aikštėje, kurioje žmonės protestavo prieš galimybių pasą, susirinko apie 5 tūkst. žmonių. Nepaisant to, internete pokštininkai išplatino nuotrauką, kurioje matyti į aikštę netelpantys žmonės, kurie pavaizduoti užlipę ant Gedimino pilies kalno ir ant Katedros stogo. Pasigavę šį „pakoreguotą" kadrą, maršo palaikytojai nusprendė jį pateikti kaip tikrą akimirką. 

Momentinė ekrano kopija

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Nors tikrovėje jokios žmonių minios, kuri protestavo prieš galimybių pasą, nei ant Gedimino pilies kalno, nei ant Katedros nebuvo, tačiau vadinamiesiems maršistams šis faktas netruko pasakoti geros istorijos ir net dalytis pokštininkų perdirbtomis nuotraukomis.

Žiniasklaidos priemonių, tokių kaip lrt.lt, delfi.lt, 15min.lt fotografijose tikrai nėra užfiksuoto žmonių būrio, besigrūdančio ant kalno ar tiesiai ant Katedros. Žinoma, šeimų gynimo marše dalyvaujantys asmenys tikriausiai šių portalų redakcijose dirbančius žurnalistus laiko korumpuotais – toks įsitikinimas leidžia maršistams kai kuriuos faktus tiesiog ignoruoti.

Tačiau bent kiek kritiškai mąstantis žmogus vis tiek suabejotų, ar mitinge tikrai dalyvavo tiek daug žmonių, kiek bandoma perteikti nuotraukoje. Juk ir proteste laiką leidę žmonės turėjo suvokti esantys Katedros aikštėje, o ne kitoje vietoje. Tikėtina, kad tūkstančiams žmonių sulipus ant istorinės vietovės, jie taip pat būtų pasidarę kokių nors fotografijų, kuriose matytųsi, kaip įvardija nuotrauką skleidžiantys maršistai, tikrasis dalyvavusiųjų skaičius. 

Deja, tačiau marše prieš galimybių pasą dalyvavę žmonės tokių nuotraukų nepadarė. Net ir pačių tradicinių „vertybių" gynėjų transliacijose nematyti jokių žmonių ant kalno.

Be to, laikytis ant šio kalno ilgą laiką tokiai miniai žmonių gali būti pakankamai sudėtinga.

„Facebook" grupėje „Lietuvos valstybės partija“ (verta paminėti, kad tokio pavadinimo politinė partija Lietuvoje neegzistuoja - bent ji nėra įregistruota Teisingumo ministerijoje) vienas vartotojų pasidalijo nuotrauka, kurioje matyti pakoreguotas kadras iš mitingo. Kai kurie žmonės kadre matomi užlipę ne tik ant Gedimino pilies kalno, bet ir net ant Katedros stogo. Korekcija tokia akivaizdi, jog yra matoma plika akimi - dalis žmonių nuotraukoje yra griežtai „nukirpti" arba vaizdas gerokai išsiliejęs. Minia, tariamai esanti ant Gedimino pilies kalno, „ištirpsta" su esančiais ant Katedros stogo.

Tačiau grupėje, kurioje kritikuojami valdančiųjų veiksmai, LGBTQ+ bendruomenė, skiepai, vartotojams ši akimirka pateikta be jokių komentarų. 

Beje, vienas pirmųjų fotografiją juokais paskelbė architektas Artūras Imbrasas. Nors daugelis suprato tikrąją nuotraukos, kuria norėta perteikti, jog maršo dalyviai išpučia jų akcijose dalyvaujančių žmonių skaičius, prasmę, tačiau, pasirodo, kritiniu mąstymu pasižymėjo toli gražu ne visi.

Verta paminėti, kad pačiame mitinge prieš galimybių pasą pasisakyta ne tik prieš vakcinas, bet ir prieš Partnerystės įstatymą, užgaulioti LGBTQ+ asmenys, skleistos įvairios sąmokslo teorijos. Šeimų gynimo maršo judėjimo pirmasis protestas vyko Vingio parke gegužės 15-ąją. Trečiasis susibūrimas prie Seimo pasibaigė riaušėmis. Dėl to rugsėjo 10-ąją vykusį mitingą saugojo gausios policijos pajėgos, kurios išskirstė po protesto Seimo link pajudėjusią minią.
Naujesnė Senesni