Teistumo išsigandęs kaunietis kratosi neapykantos kurstytojo etiketės

Prieš teismą dėl išniekintos trispalvės stojo iš LGBTQ+ bendruomenės galimai išsityčiojęs kaunietis Modestas Maila. 25-erių metų vaikinas policijos pareigūnų buvo sulaikytas birželį proteste prie Seimo. Jis aiškino, kad policijos pareigūnai jį suprato neteisingai, o savo veiksmus vaikinas, tikriausiai sekdamas kontraversiškai vertinamos Astros Genovaitės Astrauskaitės pėdomis, pavadino „performansu". Būtent pastaroji pedagogė taip mėgino teisinti savo poelgį, kai apliejo Laisvės kalvą raudonais dažais. Ji buvo nubausta bauda, surašytas protokolas. Tuo metu M. Mailai gresia teistumas dėl neapykantos kurstymo prieš žmones dėl seksualinės orientacijos.

Asociatyvi Tingey Injury Law Firm/Unsplash nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Kaltinamasis aiškina, kad įstatymų nepažeidė. Tačiau Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Benediktas Leišys mano kitaip. Anot jo, kaunietis turi sulaukti bausmės dėl neapykantos prieš žmonių grupę dėl jų seksualinės orientacijos kurstymo.

Policijos pareigūnai, mitinge pastebėję M. Mailą, jį sulaikė. Vaikinas stojo prieš teismą, kuris baudžiamuoju įsakymu jam skyrė 4 mėnesių laisvės apribojimą įpareigojant per šį laikotarpį naktis leisti namuose, neatlygintinai išdirbti 50 valandų įstaigose, kurios rūpinasi pagalba žmonėms.

Tačiau tokia bausmė kaltinamojo netekino. Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Eglė Venckienė ėmėsi šios bylos nagrinėjimo.

Asociatyvi Tingey Injury Law Firm/Unsplash nuotr.


Naujienų portalo delfi.lt žiniomis, ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai išsiaiškino, kad birželio 15 d. apie 23 val., M. Maila, būdamas A. Goštauto ir A. Tumėno g. sankryžoje, baltos spalvos dažais ant Lietuvos valstybės vėliavos užrašė žodžius: „HOMOROJUS“ ir “#LIETUVOJHOMOROJUS“. Subjaurotą vėliavą vyras paliko automobilių stovėjimo aikštelėje, netoli Seimo. Kai kitą rytą M. Maila atėjo prie Seimo ir išgirdo mitinguotojų pasipiktinimus dėl sudarkytos vėliavos, vaikinas ją pasiėmė, bet po kurio laiko buvo sulaikytas, nes protesto akcijos dalyviai pakvietė pro šalį važiavusius pareigūnus.

Policijos areštinėje vaikinas praleido parą. Joje M. Maila aiškino birželį perskaitęs, jog Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius neleido Vingio parke surengti protesto už tradicines šeimas. Esą tokiu būdu jis diskriminavo „tradicines" šeimas „netradicinių" atžvilgiu. M. Maila kalbėjo, kad ant vėliavos užrašyta frazė reiškia, kad homoseksualūs žmonės Lietuvoje gali jaustis lyg rojuje, daryti ką nori, diskriminuoti „tradicines" šeimas.

Vis tik vaikinas savo versiją teisme pakeitė. Šįkart jis teigė, kad prie Seimo surengė meninę akciją, kurioje norėjo pasakyti, kad Lietuvoje gera gyventi visiems - tiek „tradicinėms" šeimoms, tiek ir LGBTQ+ bendruomenei.

Kaltinamasis teigė, kad „homo" reiškia „žmogus", tad ir užrašas reiškia, jog žmonėms Lietuva yra rojus.

Be to, žurnalistams M. Maila teisme aiškino, kad LGBTQ+ bendruomenė yra išaukštinta.

Teisėja E. Venckienė nusprendė kreiptis į Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą, kuri nustatys, ar ant vėliavos užrašytas tekstas buvo toks, kuriuo siekiama įžeisti, paniekinti, kurstyti diskriminuoti LGBTQ+ asmenų grupę.

M. Maila jam pareikštų kaltinimų nepripažįsta. 
Naujesnė Senesni