Festivalyje „Nepatogus kinas“ – LGBT teisių, protestų ir klimato kaitos temos

Ketvirtadienį prasidedantis festivalis „Nepatogus kinas“ kviečia į išskirtinę diskusijų apie žmogaus teises programą. Savo šūkiu šiemet pasirinkęs „Radikaliam pokyčiui reikia radikalaus veiksmo“ festivalis siūlo diskutuoti apie protestus, judėjimus bei kitus įvykius, keičiančius mūsų požiūrį į žmogaus teises ir jų užtikrinimą, rašoma pranešime spaudai.

2021-ųjų „Kauno Pride" akimirka | P. Ramono nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

„Diskusijose reaguojame į aktualius įvykius, apie tai, ką kalba žmonės ir kokias problemas matome žmogaus teisių lauke. Todėl šiais metais skiriame net dvi diskusijas tos pačios lyties šeimoms bei partnerystės institutui, kalbiname Baltarusijos opozicijos lyderę Sviatlaną Cichanouskają ir klausime, kokia ateitis laukia Baltarusijos demokratinio judėjimo“, – sako „Nepatogaus kino“ diskusijų programos koordinatorė Agnė Pakšytė. 

Anot A. Pakšytės, šių metų programoje – daugiau nei dešimt diskusijų skirtingomis temos, tad rinktis yra iš ko. „Kasmet ieškome ir mažiau viešojoje erdvėje aptariamų žmogaus teisių temų, pavyzdžiui, ką reiškia būti moterimi sporte ar kuo susijęs jaunimo skurdas ir darbas paslaugų tiekimo programėlėse. Kitas, ne mažiau svarbus klausimas – kokia ateitis laukia mūsų visų, šylant planetos klimatui ir ar turime užtektinai valios tai pakeisti?“, – pasakoja programos koordinatorė. 

Dar vienas festivalio akcentas – neapykantos kurstymui skirtos diskusijos Vilniuje ir Kaune. Anot festivalio organizatorių, socialiniuose tinkluose ir toliau plintant neapykantos kalbai, turime kalbėtis apie tai, ką galime padaryti, kad neapykantos būtų mažiau.

„Neapykantos internete tiek daug, kad kartais atrodo, jog nieko neįmanoma padaryti. Savo diskusijomisnorime pasakyti, kad situacija nėra beviltiška: neapykantai aptikti kuriami dirbtinio intelekto sprendimai, apie neapykantos kurstymą galima pranešti platformoje daugiaumeiles.lt. Galų gale galime kalbėti, diskutuoti ir didinti mūsų visų supratimą, kad neapykantos kurstymas nėra žodžio laisvė. Tai nusikalstama veika, kuri turi daug neigiamų pasekmių ne tik tiems, prieš kuriuos ji nukreipta, bet ir visai visuomenei“, – sako „Nepatogaus kino“ komunikacijos vadovė Daiva Gylytė. 

Šių metų festivalio diskusijas bus galima stebėti iš bet kurios Lietuvos vietos „Nepatogaus kino“ ir Lietuvos žmogaus teisių centro paskyrose „Facebook“. Festivalis taip pat neatsisako gyvų renginių ir kviečia ir į diskusijas Vilniuje ir Kaune.
Naujesnė Senesni