Homoseksualus pabėgėlis sako alkstantis, o Lietuvoje pareigūnai raginantys jį grįžti į pavojingą šalį

Iš Irako dėl gresiančio pavojaus gyvybei pabėgęs vaikinas (tapatybė redakcijai žinoma) teigia sulaukęs Lietuvos pareigūnų raginimų vykti iš šalies dar tada, kai jo prieglobsčio prašymas buvo nebaigtas nagrinėti. Vaikinas teigė, kad tėvynėje dėl jam gresia pavojus, nes jis yra homoseksualios orientacijos, o Irakas neužtikrinamas LGBTQ+ asmenų saugumas, šioje šalyje su homoseksualiais žmonėmis elgiamasi brutaliai.

A. Bilotaitei vykdant migrantų atgrasymo politiką, LGBTQ+ bendruomenė išgyvena, kad jos nariai bus pasmerkti mirčiai deportuojant juos į pavojingas šalis | Jarmo.net koliažas

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Jaučiasi alkanas

Pašnekovas sakė Lietuvos stovykloje alkstantis, bet pranešęs apie tai atsakingiems asmenims, jis esą išgirdo iš Lietuvos pareigūnų raginimų vykti iš Lietuvos į gimtą šalį.


Portalui jarmo.net žinutėje anglų kalba vaikinas rašė: „Parašau padėkite man, aš labai alkanas, kodėl jie taip elgiasi su manimi? <...> Aš negaliu užmigti, kai esu alkanas. Man skauda skrandį. Kalbėjausi su pareigūnu. Jis sakė grįžti atgal į savo šalį, kurioje jie duos maisto. Kodėl jis taip kalba su manimi?"

Pabėgėlių priėmimo centro direktorė Beatričė Bernotienė teigė, kad „Migrantams remiantis LR teisės aktais yra mokama išmoka – 77 Eur/mėn. Visi turi galimybę įsigyti maisto produktus ir patys gamintis maistą. Įstaiga bendradarbiauja su „Maisto banku”, dalinami maisto paketai migrantams. Pabėgėlių priėmimo centre dirba socialiniai darbuotojai, jų padėjėjai, psichologai"

Pabėgėlių stovykla | vrm.lrv.lt nuotr.

Bijo mirties

Irake, anot pašnekovo, homoseksualūs asmenys yra persekiojami. Naujienų portalas voanews.com rašo, kad balandžio mėnesį kurdų saugumo pajėgos Sulaymaniyah mieste suėmė kelis gėjus. LGBTQ bendruomenės nariai kalba apie paplitusią diskriminaciją Artimuosiuose Rytuose. Teroristinė grupuotė „Islamo valstybė“ paskelbė vaizdo įrašus, kuriuose matyti, kaip jos nariai žudo gėjus, numesdami žmones nuo pastatų stogų.

Akivaizdu, kad vaikinui vien dėl jo seksualinės orientacijos yra itin nesaugu.

O štai Pabėgėlių priėmimo centro direktorė B. Bernotienė teigė: „Migrantai turi galimybę savanoriškai grįžti namo. Tai Migracijos departamento, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Tarptautinės migracijos organizacijos kompetencija". 

Vidaus reikalų ministerija į jarmo.net užklausą neatsakė, tačiau išplatino pranešimą spaudai, kad Irako diplomatai planuoja apsilankyti visose migrantų apgyvendinimo vietose ir dar kartą su Lietuvos sieną nelegaliai kirtusiais irakiečiais aptarti teisines ir finansines grįžimo į tėvynę galimybes.

Psichologinis bauginimas

Gydytojas ir psichiatras, Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorius Dainius Pūras sekmadienį LRT televizijos laidoje „Savaitė" teigė, kad Lietuvoje esantys pabėgėliai susiduria su psichologinio bauginimo priemonėmis, nes mūsų šalis naudoja atgrasymo strategiją. Esą taip elgiamasi dėl to, kad pabėgėliai perduotų kitiems, jog į Lietuvą jie nevyktų, o ir patys kuo greičiau paliktų šalį. 

Agnė Bilotaitė vykdo migrantų atgręžimo politiką | vrm.lrv.lt nuotr.


Nemažai politikų nuteikia visuomenę prieš migrantus. Anot D. Pūro, Lietuvoje yra prasta visuomenės tolerancijos ir empatijos padėtis, o žmonės ir toliau gąsdinami.

Praėjusią savaitė portalas jarmo.net pasiteiravo Pabėgėlių priėmimo centro direktorės B. Bernotienės, ar pakanka maisto ir šiltų rūbų. Ji patikino, kad šių resursų užtenka, nors pabėgėlių pasakojamos istorijos ir liudija visai ką kitą.

LGL pirmadienį pranešė informavę atsakingas institucijas apie sudėtingą LGBTQ migrantų padėtį bei paragino tinkamai užtikrinti tarptautinius žmogaus teisių standartas.

Artūras Rudomanskis | TJA nuotr.


Apie tai, kad apsilankys stovyklose, pranešė ir Tolerantiško jaunimo asociacijos vadovas Artūras Rudomanskis.

Pabėgėlių stovyklose savanoriaujanti Aistė: „Žmogiškumas ir noras padėti visada nugali baimę“

„Žaviuosi nepaprasta pabėgėlių drąsa ir gebėjimu nepasiduoti, neįsivaizduoju, ką daryčiau pati, pakliuvusi į tokią situaciją. Juk šie žmonės neteko savo šalies, namų, kai kurie net savo artimųjų – labai gerbiu migrantus už stiprybę ir ryžtą, todėl noriu jiems padėti. Juk tiek mus, tiek pabėgėlius vienija tai, kad visi esame žmonės”, – savo patirtimi migrantų laikinojo apgyvendinimo stovyklose dalinasi Lietuvos Raudonojo Kryžiaus savanorė Aistė Bakanauskaitė, rašoma pranešime spaudai.

Stovykloje savanoriaujanti Aistė | Asmeninio archyvo nuotr.

Migrantų stovyklose dirbanti savanorė Aistė prie Lietuvos Raudonojo Kryžiaus pajėgų prisijungė įsibėgėjus pandemijai: Covid-19 virusas pasiglemžė jos močiutės gyvybę, tad sielvarto apimta moteris panoro ištiesti pagalbos ranką ir pradėjo savanoriauti Santarų klinikų ligoninės priimamajame. Keletą mėnesių Aistė rūpinosi Covid-19 pacientais, o vėliau sulaukė kvietimo savanoriauti pabėgėlių sulaikymo stovykloje.

Noras padėti nugalėjo baimę

„Pripažinsiu, iš pradžių šiek tiek nerimavau, kadangi visuomenėje sudarytas pabėgėlių įvaizdis nėra pozityvus. Baiminausi nežinomybės ir to, ką pamatysiu atvykusi į pabėgėlių stovyklas. Tačiau galiausiai supratau, kad visi mes esame žmonės. Nei vienas nežinome, kada mums gali prireikti kitų pagalbos, todėl sutikau, – pasakoja Aistė. – Atvykusi čia radau paprastus žmones, patekusius į labai sudėtingą situaciją ir vertinančius bet kokią mūsų pagalbą.“

Liepos gale prisijungiau prie savanorių pajėgų stovykloje Rūdininkuose – kartu su pasieniečiais registravome atvykusius pabėgėlius, padėjome jiems įsikelti, aprodėme kambarius. Vėliau pradėjau savanoriauti ir kitose migrantų apgyvendinimo stovyklose. Jose darbo pobūdis gali būti labai įvairus – nuo drabužių rūšiavimo sandėliuose, maisto dalinimo, iki žaidimų su vaikais.“

Savanorystės metu Pabradėje ir Medininkuose įkurtose migrantų stovyklose mergina daug laiko praleido su pabėgėlių vaikais – su jais kūrė rankdarbius, žaidė, net mokėsi kalbėti lietuviškai. Tačiau Aistė prisimena dieną, kai suprato, jog pabėgėliai visai nežino, kaip atrodo Lietuva.

„Pamenu, vaikai man atnešė parodyti savo piešinius ir vienas vaikas man pasakė, kad nupiešė Lietuvą – jo piešinyje buvo daugybė kalnų. Suvokiau, kad šie vaikai net nežino, kaip atrodo Lietuva, nors jie ir yra čia, tačiau dar nematė, kokia yra Lietuvos gamta. Paaiškinau vaikams, kad Lietuvoje mes neturime kalnų, čia yra lygumų kraštas. Papasakojau, kaip atrodo mūsų šalies kraštovaizdis“, – prisimena savanorė.

Žmogui reikia žmogaus

Aistė sako suprantanti, kad atvykdami į Lietuvą pabėgėliai su savimi nešasi viltį, nežinodami, kas jų čia laukia: „Mes negalime jiems suteikti visko, ko jie galbūt nori ir tikisi. Tačiau galime padėti pasirūpinti baziniais, žmogiškaisiais jų poreikiais, pabūti šalia, išklausyti suaugusiuosius, praskaidrinti vaikų dieną žaidimais ir padėti užsimiršti. Visi mes turime savo emocijas, savo skausmą, savo viltį – kiekvieno žmogaus išgyvenimai unikalūs. Ir jie visi svarbūs. Žmogui šalia reikia kito žmogaus. Todėl visada stengiuosi nuraminti pabėgėlius, sakydama, kad viskas bus gerai, situacija susitvarkys. Žaviuosi nepaprasta pabėgėlių drąsa ir gebėjimu nepasiduoti. Labai juos gerbiu, neįsivaizduoju, ką daryčiau pati, pakliuvusi į tokią situaciją.“

Kiekvienas iš mūsų galime prisidėti prie šių pažeidžiamų žmonių bazinių poreikių užtikrinimo savanoriaudami arba paaukodami savo pasirinktą sumą.

Lietuvos Raudonojo Kryžiaus savanorio anketą galite užpildyti čia.

Pasirinktą sumą, kuri bus skirta pagrindiniams pažeidžiamų žmonių poreikiams atliepti, galima aukoti čia: https://donation.redcross.lt/zmogiskumassvarbiausia

Aukoti galima ir skambinant trumpaisiais numeriais – 1410 auka 10 Eur, 1408 auka 5 Eur.

Visos surinktos lėšos bus skiriamos pirmojo būtinumo higienos priemonėms, pieno mišiniams bei kitiems kūdikių ir vaikų produktams, aprangai ir avalynei šaltajam sezonui bei pagalbos organizavimui.

Daugiau informacijos apie visas pagalbos galimybes migrantams ieškokite čia.
Naujesnė Senesni