Lenkijoje užsimota uždrausti LGBTQ+ eitynes: pasiūlymas pasiekė parlamentą

Lenkijos parlamentarai ketvirtadienį įsivėlė į emocingus debatus dėl siūlomo įstatymo projekto, pavadinto „Stop LGBT“. Jeigu būtų palaimintas, jis uždraustų „Pride" eitynes, taip pat kitus viešus susirinkimus, kuriuos valdžios institucijos traktuotų kaip „skatinančiais“ tos pačios lyties asmenų santykius, praneša naujienų agentūra AP.

Varšuva rizikuoja įsivelti į dar vieną konfliktą su ES | Gettyimages nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Įstatymų leidėjai penktadienį balsuos, ar atmesti, ar tęsti diskusijos dėl pasiūlymo, kurį pateikė Lenkijos konservatyvių politikų pasekėjai. Šis įstatymas pasiūlytas kaip pilietinė iniciatyva.

Pagal Lenkijos įstatymus, piliečiai gali teikti įstatymų pasiūlymus parlamentui, jei juos pasirašo ne mažiau kaip 100 tūkst. rinkimų teisę turinčių piliečių. Gyvybės ir šeimos fondas šią ribą peržengė. Štai kaip įstatymo projektas, pavadintas „Stop LGBT“, atsidūrė Lenkijos parlamente.

Vienas iš įstatymo projektą pristačiusių konservatorių Krzysztofas ​​Kasprzakas savo kalbą įstatymų leidėjams pradėjo pareiškęs, kad LBTQ+ teisių judėjimas prilygsta totalitarizmui. Taip pat vyras palygino LGBTQ+ bendruomenę su naciais ir apkaltino ją siekiu „sugriauti natūralią tvarką ir įvesti terorą“.

Kairiųjų pažiūrų parlamento pirmininko pavaduotojas Wlodzimierzas Czarzasty pavadino tai „bjauriausia kalba“, kurią girdėjo būdamas parlamente.

Virtinė opozicijos įstatymų leidėjų – kairiųjų, priklausančių centro ir net konservatorių grupėms – pasmerkė siūlomą projektą teigdami, kad jis nehumaniškas, homofobiškas. Be to, politikai teigė, kad šiuo įstatymu kėsinamasi į Lenkijos konstitucijoje garantuotą susirinkimų teisę.

Tačiau kartu įstatymas sulaukė kraštutinių dešiniųjų įstatymų leidėjų pagyrų, o valdančiosios dešiniosios konservatorių partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) narys, parlamentaras Piotras Kaleta iškėlė nuotraukas, kuriose tariamai vaizduojamos scenos iš LGBTQ+ eitynių, o pastarąsias politikas apibūdino kaip šokiruojančias.

„Norime normalumo Lenkijoje, – sakė P. Kaleta. - Jei kaltinate mus siekiu leistis į viduramžius, mes norime būti šiuose viduramžiuose“.

Neaišku, ar pasiūlymas turi perspektyvų būti priimtas.

Lenkijos dešiniojo sparno nacionalistinė vyriausybė jau įsivėlė į aštrų ginčą su Europos Sąjunga dėl teismų nepriklausomybės ir teisės viršenybės. Lenkijai skirta bauda - dėl teismų reformos pažeidžiant nepriklausomumą šalis įpareigota kasdien mokėti po 1 mln. eurų siekiančią baudą. Taigi, Varšuva gali nenorėti atverti kito kovos fronto su ES šalimis narėmis, kurių dauguma griežtai priešinasi bet kokiai lesbiečių, gėjų ir biseksualių bei transseksualių asmenų diskriminacijai.

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ ketvirtadienį išplatintame pareiškime teigė, kad jei pasiūlymas bus priimtas ir įteisintas, LGBTQ+ žmonių teisėms Lenkijoje kiltų „didesnis pavojus nei bet kada anksčiau“.

„Mes raginame (įstatymų leidėjus) pripažinti, kad meilė yra meilė, ir atmesti šį neapykantos kupiną pasiūlymą, kuris iš esmės yra diskriminacinis“, – sakė „Amnesty International" atstovas Nilsas Muižnieksas.

„Galbūt ši iniciatyva kilo ne iš Lenkijos vyriausybės, bet būkime atviri: Vyriausybei normalizavus neapykantą kurstančią retoriką, atsirado aplinka, kurioje žmonės jaučiasi įgalinti skleisti fanatizmą“, – pridūrė N. Muižnieks.

Pastaraisiais metais Lenkijos įstatymų leidėjai, taip pat ir prezidentas, piktinosi tuo, ką jie vadina „LGBT ideologija“.

Tiesa, nors prieš dvejus metus dešimtys Lenkijos regionų priėmė rezoliucijas, skelbiančias, kad šios teritorijos yra laisvos nuo „LGBT ideologijos, pastaruoju metu, susidūrę su ES finansavimo praradimo grėsme, kai kurie Lenkijos regionai atšaukė tokias rezoliucijas.
Naujesnė Senesni