Susirėmimų, petardų ir kiaušinių „Kauno Pride" eitynėse buvo galima išvengti jei ne policijos abejingumas?

Rugsėjį vykusiose „Kauno Pride" eitynėse įvyko trumpas susirėmimas tarp homofobiškai nusiteikusių protestuotojų ir policijos pareigūnų, lydėjusių LGBTQ+ mitingo dalyvių koloną. Į žmones lėkė kiaušiniai, dūminiai užtaisai. LGBTQ+ teisių aktyvistas Pijus Beizaras sako, kad šių neramumų buvo galima išvengti, jeigu policija būtų aktyviai reagavusi į neapykantos kurstymą internete dar prieš eitynes. Dėl vieno jų iki eitynių likus mėnesiui P. Beizaras kreipėsi į teisėsaugą, bet ši nenorėjo pradėti tyrimo. Kauno apygardos teismas spalio 7-ąją įpareigojo Kauno pareigūnus pradėti ikiteisminį tyrimą atlikti. „Tačiau jeigu jie būtų sureagavę anksčiau, gal nebūtų prasiveržęs smurtas?" - retoriškai klausia LGBTQ+ teisių aktyvistas. 

LGBTQ+ bendruomenė susidūrė su itin priešiškai nusiteikusiais asmenimis, kurie blokavo eitynes | Jarmo.net momentinė ekrano kopija

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

„Kauno Pride" eitynių metu sulaikyti 22 asmenys, surašyta 16 administracinio nusižengimo protokolų, pradėti 5 ikiteisminiai tyrimai, tarp kurių vienas - dėl dūminio užtaiso įgrūdimą į švarką, o kitas - dėl smurtinio išpuolio.

P. Beizaras pirmadienį teigė, kad dar rugpjūčio 3-ąją, likus daugiau nei mėnesiui iki eitynių, Kauno apskrities policijai pranešė apie asmens, pasivadinusio „Pocius Darius", komentarą, skambėjusį taip: „Reikia kaip tik susirinkt ir perp*st makaules kaip lenkučiai, net policija bijojo kištis (komentare necenzūriniai žodžiai cenzūruoti, - jarmo.net past.)". 

Komentaras buvo parašytas straipsnio apie vyksiančias „Kauno Pride" eitynes komentarų sekcijoje. 

Tačiau šįkart įsikišti pabijojo Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato vyresnioji tyrėja Andželika Žemaitė, atsisakiusi pradėti ikiteisminį tyrimą.

P. Beizaras | G. Jauniškio nuotr.


Portalui jarmo.net su tyrėja susisiekti nepavyko - telefonu pareigūnė neatsakė, todėl kodėl ji nusprendė, kad komentaras nėra neapykantos kurstymas, paklausti nepavyko. Nepavyko išsiaiškinti ir to, kaip policijos pareigūnė nesuprato, kad jeigu komentaras parašytas apie LGBTQ+ eitynes, tai galimai jo autorius ragina imtis veiksmų būtent prieš jų dalyvius.

„Man buvo paaiškinta, kad neaišku, apie ką komentaras, prieš ką kurstoma neapykanta. Požiūris - neadekvatus. Komentaras - po straipsniu apie LGBTQ+ eitynes, bet policija nežino, apie ką komentaras: tai pademonstravo visišką Kauno pareigūnų neprofesionalumą", - sakė P. Beizaras, tikinęs, kad atsisakymą pradėti tyrimą apskundęs teismui.

Jarmo.net stop kadras

Galiausiai Kauno apygardos teismas spalio 7-ąją priėmė nutartį, pagal kurią įpareigojo Kauno teisėsaugininkus išsiaiškinti šį įvykį. 

„Aš manau, kad tų neramumų, kurie šiek tiek įvyko eitynėse, buvo galima išvengti, jeigu jų kurstymas būtų buvę užkardytas laiku - asmenys nebūtų buvę kurstomi nusikalsti, jeigu tie, kurie mėgino kurstyti,  prieš eitynes sulauktų baudžiamosios atsakomybės, kaip tą ir numato įstatymai. Neapykantos kalba, kaip demonstruoja šis pavyzdys, kelia neramumus visuomenėje. Apmaudu, kad policija tokia abejinga. Patys pražiūrėjo. Patys turėjo malšinti", - kalbėjo P. Beizaras.
Naujesnė Senesni