Tel Avivo sinematekoje – pirmoji Romo Zabarausko filmų retrospektyva

Spalio 26 d. vakarą Tel Avivo sinematekoje pristatyta „TLVFest“ programa, kurioje – ir lietuviškas akcentas, rašoma pranešime spaudai. Šešioliktą kartą rengiamame tarptautiniame LGBT+ filmų festivalyje lapkričio 11-20 įvyks pirmoji režisieriaus Romo Zabarausko filmų retrospektyva. „Ką ir bekalbėti – tas faktas, jog savo kūrybos dešimtmetį galiu švęsti ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje – didžiulė garbė ir svajonių išsipildymas,“ – džiaugėsi Romas Zabarauskas: „Buvo sunku išlaikyti šią paslaptį, kvietimą gavus dar vasario mėnesį. Pagaliau galiu pasidžiaugti su jumis visais!“

Romas Zabarauskas įvertintas LGBTQ lyderio apdovanojimu | JAV Michael Murphy photohraphy nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Tel Avivo sinemateka kvies žiūrovus į keturis Romo Zabarausko kūrybos seansus, kurie pristatys visą kūrėjo filmografiją. Berlinalėje premjeros sulaukusio trumpametražio „Porno melodrama“ (2011) peržiūrą papildys išsamus pokalbis su režisieriumi. Kūrėjas gyvai pristatys ir savo ilgo metražo filmus: naktinę Vilniaus kultūrą atskleidusį „Streiką“ (2013), autoironišką kelio dramą „Nuo Lietuvos nepabėgsi“ (2016) bei tarptautinę sėkmę pelniusią romantinę dramą „Advokatas“ (2020). Be to, Romui Zabarauskui patikėtos „TLVFest“ konkursinės Izraelio trumpametražių programos žiuri nario pareigos.


Romo Zabarausko kūryba pasižymi žanrų sinteze, apmąsto skirtingus politinius kontekstus ir nagrinėja politinio veiksmo (ne)įmanomybės temą. „Zabarausko filmai – potencialus LGBT asmenų reprezentacijos atskaitos taškas Lietuvos kine, ir kaip toks, kelia susižavėjimą išlikdamas už išskirtinai teigiamos ar neigiamos reprezentacijos ribų“, – taip Skandinavijos leidinio „Lambda Nordica“ (2021) straipsnyje lietuvio kūrybą apibendrina kanadiečių tyrėjas Clinton Glenn.

Filmo „Advokatas" kadras | Eimutis Kvoščiauskas


Naujausias režisieriaus filmas „Advokatas“, pasakojantis lietuvio advokato Mariaus ir siro pabėgėlio Ali jausmų istoriją, atrinktas į daugiau nei trisdešimt kino festivalių, tarp kurių – septynioms atidarymo, uždarymo ar pusiaukėlės ceremonijoms. Lietuviško filmo teises įsigijo aštuoni tarptautiniai platintojai, jau pristatę kūrinį daugelyje pasaulio šalių.

Filmo „Advokatas" kadras


Lapkričio mėnesį „Advokatas“ taps prieinamu ir Prancūzijos žiūrovams – ne tik originalo kalba, bet ir įgarsintas prancūziškai. Dėl naujai kilusio dėmesio lietuvių režisieriaus kūrybai, platintojai „Optimale“ tuo pačiu metu išleis ir ankstesnio Romo Zabarausko filmo „Nuo Lietuvos nepabėgsi“ atnaujintą DVD.

Filmo „Advokatas" prancūziško DVD viršelis | Optimale nuotr.


2021 m. spalio 9 d. Romas Zabarauskas atsiėmė LGBTQ lyderio apdovanojimą Jungtinėse Amerikos Valstijose. 

Romo Zabarausko retrospektyva | TLVFest portalo kadras

Apdovanojimų rengėjai „Harvey Milk Foundation“ režisieriaus nuopelnus įvardijo pabrėždami asmeninės istorijos ir kūrybos svarbą: „Romas Zabarauskas savo lyderyste parodė pavyzdį, kaip vienas žmogus gali viešai ginti žmogaus teises iššūkių reikalaujančioje ir sudėtingoje kultūroje, pasitelkus matomumą ir autentiškumą. Šį viešą matomumą Romas gerokai sustiprino prodiusuodamas ir režisuodamas įtaigius, apdovanotus filmus, kurie padeda pajausti ir suprasti ne tik LGBTQ asmenis, bet ir kitas marginalizuotas, beteises bendruomenes.“

Romas Zabarauskas | Arcana Femina nuotr.

Romo Zabarausko retrospektyvos pristatymą „TLVFest“ festivalyje remia Lietuvos kino centras.

Romas Zabarauskas | Arcana Femina nuotr.


Romas Zabarauskas įvertintas LGBTQ lyderio apdovanojimu | JAV Michael Murphy photohraphy nuotr.
Naujesnė Senesni