LGBTQ+ vaiko mama J. Vaitiekūnienė kirto Agnei Širinskienei: pasiūlė sudaryti jungtinės veiklos sutartį su vyru

LGBTQ+ vaikus auginančios mamos siekia atkreipti Prezidentūros dėmesį į LGBTQ+ teisių situaciją Lietuvoje. Homoseksualaus sūnaus mama Jolanta Vaitiekūnienė antradienį TV3 laidoje „Dienos pjūvis" susikibo su Agne Širinskiene, prieštaraujančia LGBTQ+ bendruomenės lygiateisiškumui. LGBTQ+ vaiką turinti mama pasiūlė politikei kartu su vyru sudaryti Seime jos taip nuožmiai siūlomą jungtinės veiklos sutartį. 

Agne Širinskienė, Rasa Račienė ir Jolanta Vaiteikūnienė | Jarmo.net koliažas (Seimo kanceliarijos ir  B, Sabaliauskaitės nuotr.)


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

LGBTQ+ vaikų tėvai to nenusipelnė

A. Širinskienei kritikuojant Partnerystės įstatymo projektą, kuris suteiktų tos pačios lyties asmenų poroms šeiminį statusą, J. Vaitiekūnienė teigė: „Dėl tos situacijos turėtume prisiimti atsakomybę, pirmiausia, politikai, kurie, siekdami savo rinkėjų balsų, skaldo ir dergia mūsų bendruomenę, konkrečiai - mano šeimą, (sako), kad mano vaikas kažkoks iškrypėlis, kad jis netinka, kad patylėkite, kad ne laikas, kad ne prioritetai. <...> Aš užauginau puikų žmogų, pilietį, ir dabar man bei tėvui - mes gyvename santuokoje 35 metus - klausyti tokių kliedesių iš... Nenoriu minėti šiandien pavardžių. Iš tokių politikų, tai atsiprašau... Mes viską darėme, kad neišvažiuotume iš Lietuvos ir dirbtume Lietuvai. Auginau vaiką ir sakiau - niekada neprašyk iš valstybės, gyvenk taip, kad valstybei duotum, eik į rinkimus. Išmokiau vaiką būti pilietišku, išmokiau vaiką būti ne apolitišku. Šiandien ką mes turime? Mes turime bjaurastį, totaliai sukeltą kunigų ir politikų. Visuomenė pati savaime nesipriešino taip. Gal patiko, gal nepatiko. Dabar konkrečiai politikai ir bažnyčios atstovai sukėlė (viską) taip, kad prezidentas nežino, kaip susitvarkyti".

Rasa Račienė, LGBTQ+ vaiko mama, susitiko su G. Nausėda | LGL/A.Didžgalvio nuotr.


J. Vaitiekūnienė sakė, kad jai yra baisu, jog „moterys politikės yra homofobės" primindama, kad kartu šios politikės gali būti ir motinomis, šeimų židiniai.

Jau daugiau nei pusę metų stebėdama maršistus, kurie protestuose keikia LGBTQ+ bendruomenę, LGBTQ+ vaiko mama sakė, kad kai kurie žmonės neįsivaizduoją, ką išgyvena LGBTQ+ šeimos. 

„Galų gale, užtenka kalbėti apie mus. Dabar mes kalbėsime apie save, kaip Lietuvos piliečiai, kaip rinkėjai, kaip mokesčių mokėtojai. Mes tėvai, kurių šeimose yra LGBTQ+ žmogus, kai kuriose - ne vienas, nesame verti šitos bjaurasties", - teigė J. Vaitiekūnienė

Jolanta Vaitiekūnienė | Stop kadras


Pašnekovė sakė tikinti, kad prezidentas Gitanas Nausėda gali suvokti LGBTQ+ bendruomenės problemas, tačiau ji mato, jog kažkodėl šalies vadovas „nori visiems įtikti", o tai - neįmanoma.

Kodėl politikai taip priešinasi?

Tuo metu „valstietė" A. Širinskienė pabrėžė, kad negalima keikti maršistų - prieš LGBTQ+ bendruomenę pasisakančių veikėjų, neigiančių COVID-19 viruso sukelto pandemijos egzistavimą ir raginančių visuomenę nesiskiepyti. Pasak jos, prezidentas išklausė tiek maršistus, tiek LGBTQ+ šeimas. Taip neva šalies vadovas pademonstravo, jog egzistuoja kultūrinis elitas.

Agnė Širinskienė Seimo kanceliarijos/Dž.G.Barysaitės nuotr.


Išgirdusi kaltinimus, jog politikai sukurstė neapykantą, A. Širinskienė sakė, kad reikia rasti „kompromisus, nes būtent kompromisų neieškojimas ir veda link visuomenės susipriešinimo" bei kritikavo Partnerystės įstatymo projektą, kurį Seimo pavasario sesijoje neva buvo mėginama „prastumi" per greitai. 

„Natūralu, kad Seimo nariai tokiems dalykams priešinasi", - kalbėjo A. Širinskienė. 

Seimo narė akcentavo, kad neva rinkėjai nepritaria, jog Seime reikėtų priimti lyčiai neutralios Partnerystės įstatymo projektą. Esą „tokios nuomonės taip pat negali matyti".

Šeima, o ne verslo partneriai

Neverta pamiršti, kad A. Širinskienė su „valstiečiais" kaip alternatyvą siūlo priimti įstatymą, numatantį jungtinės veiklos sutartį, kurią galėtų sudaryti tos pačios lyties poros, nors joms šeiminis statusas ir nebūtų suteikiamas. 

Anot diskusijoje dalyvavusios Lietuvos žmogaus teisių centro direktorės Jūratės Juškaitės, LGBTQ+ bendruomenė siekia orios partnerystės, suteikiančios šeiminį statusą, o ne tik ūkinių reikalų sureguliavimo.

Jūratė Juškaitė | D. Putino/manoteises.lt nuotr.


Pasak J. Juškaitės, „nebūtų sąžininga" tos pačios lyties asmenų porų santykius sureguliuoti taip, jog jie labiau primintų verslo partnerių reikalus, o ne šeimą. 

Pasiūlė politikei sudaryti „verslo partnerių" sutartį

A. Širinskienė teigė, kad ir dabar jungtinės veiklos sutartis teismai taiko spręsdami konfliktus, kylančius tuomet, kai skiriasi nesusituokusios poros. Esą tai būtų kompromisinis žingsnis. J. Juškaitė teigė, kad siūlomas variantas neapibrėžia asmenų, gyvenančių kartu, santykių kaip artimų, paremtų emociniais ryšiais, atsakomybe ir t.t. 

Tokia sutartis, pasak J. Juškaitės, sukurtų „betvarkę teisinėje sistemoje", kadangi tokią sutartį asmenys galėtų sudaryti net ir būdami santuokoje, pavyzdžiui, vyras galėtų tokią sutartį pasirašyti kartu su meiluže, nors turėtų žmoną, ir pan. 

„Čia yra ir moraliniai, ir praktiniai klausimai, kurių niekaip neatliepia toks institutas", - pažymėjo J. Juškaitė.

Tuo metu A. Širinskienė pabrėžė, kad „valstiečiai" pasisako tik už „tradicinę šeimą".

Jūratė Juškaitė apkabina LGBTQ+ vaiko mamą Rasą Račienę | LGL/A.Didžgalvio nuotr.

„Kas čia per antis, kad „mes už tradicinę šeimą"? Ir mano šeima yra tradicinė. Santuokoje su vyru gyvenu 35-erius metus. Mes irgi  tradicinė šeima. Ponia Agne, mes irgi tradicinė šeima. <...> Čia ne piniginiai reikalai. Kodėl jūs su vyru nesudarote sutarties tos piniginės, jeigu jums šeima atrodo kaip piniginiai reikalai. Man šeima yra šventas dalykas. Man labai gražu vestuvės, vaikų auginimas. <...> Nereikia daryti iš mūsų „baubų", kad mes prieš tradicinę šeimą", - sakė J. Vaitiekūnienė

Naujesnė Senesni