A. Rudomanskis: LGBTQ+ jaunuoliams reikia žinoti, kad jie - ne vieni

Tolerantiško jaunimo asociacijos (TJA) vadovas Artūras Rudomanskis turi ką pasakyti jauniems, savo tapatybės ieškantiems LGBTQ+ žmonėms. 

Artūras Rudomanskis | Asmeninio archyvo nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Naujienų portalo delfi.lt laidoje dalyvavęs pašnekovas apie savo seksualinę orientaciją prakalbo 2007-aisiais. Pasak jo, tuo metu Lietuvoje vyravo kur kas nuožmesnės homofobinės nuotaikos nei šiuo metu, tačiau ir šiandien matoma neapykanta gali turėti liūdnas pasekmes jauniems LGBTQ+ žmonėms. 


A. Rudomanskis kalbėjo: „Aš asmeniškai jau esu daug praėjęs ir lyginu praeitį, kas buvo anksčiau, kai atsiskleidžiau 2007-aisias metais, tai mano patirtys iš to laikotarpio buvo daug sudėtingesnės ir aš atlaikiau daug daugiau. Dabar atrodo, kad diskursas pasikeitęs ir mes nebekalbame apie tai, ar tai žmogus, ar ne žmogus. Mes pripažįstame, kad tai žmonės. Kalbame apie teises - suteikti ar nesuteikti. Taip, tos neapykantos vis dar daug, nes mūsų gyvenimai persikėlė į socialinius tinklus. Jaučiasi slogi atmosfera, ypatingai tai paveikia jaunus žmones, kurie dar tik pradeda savo pirmuosius tapatybės pažinimo žingsnius. <...> Man pačiam asmeniškai atrodo, kad viskas gerėja. Tam jaunam žmogui, kuris pradėjęs pirmuosius žingsnius, gali atrodyti tragiškai sunku,  kartais ta sunki emocinė būsena, tas pastovus iš išorės ateinantis negatyvas - keiksmažodžiai, siūlymas susidoroti - priveda tą jauną žmogų prie savidestrukcijos. Tai pats liūdniausias dalykas, nes niekas neturėtų kentėti dėl to, kad yra neatitinkančios dominuojančios tapatybės".

Paklaustas, ką pasakytų jauniems žmomės, kurie bijo šiuo metu vykstančių procesų, galbūt norėtų prisipažinti tėvams apie savo seksualinę, bet nedrįsta to padaryti, LGBTQ+ teisių aktyvistas sakė, kad reikia žinoti vieną svarbų dalyką.

„Žinokite, kad esate ne vieni. Yra labai daug žmonių, kurie palaiko. Ir ne tik tų, kurie yra to pačio spektro - LGBTQ+ - nariai, bet ir tų, kurie domisi žmonėmis, jų gyvenimais, ir jie supranta, kad tai yra tokie patys gyvenimai, kaip ir jų pačių. Nereikia galvoti, kad esi vienas, - dėstė jis.

Pasak TJA vadovo, neretai LGBTQ+ teisėms oponuojantys veikėjai mano, kad neheteroseksualūs asmenys yra „kitokie, o iš esmės tai yra tie patys žmonės, turintys kasdienių problemų, kartu dirba, moka mokesčius, kuria gerbūvį valstybėje", todėl ir LGBTQ+ asmenys nusipelnė lygių teisių.  

„Mes visą laiką esame kartu. Nėra taip, kad kažkas nusileido iš dangaus ar iškilo iš po žemių. Dabar atviresnė visuomenė, dėl to matosi daugiau viso to, nes žmonės pradeda nebesislėpti, nors tas slėpimasis irgi nenaudingas visuomenei - geriau, kai gyvename visi atvirai", - įsitikinęs A. Rudomanskis.
Naujesnė Senesni