Ar lytinis švietimas be LGBTQ+ temos - įmanomas?

Lytinis švietimas į jį neįtraukiant LGBTQ+ temos palieka spragas. Nors Lietuvoje vyksta šeimų maršo judėjimų rengiami protestai prieš LGBTQ+ bendruomenės matomumą ir lygias teises, tačiau mokslu paremtas kalbėjimas apie žmonių tapatybių įvairovę gali sumažinti visuomenėje vyraujančias homofobiškas nuostatas, įsitikinusi žmogaus teisių edukatorė Lina Januškevičiūtė.

Asociatyvi Jesus Rodriguez/Unsplash nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Universiteto LGBT grupės laidoje „Aš ne prieš juos, bet..." paklausta, ar lytinis švietimas, kai į jį neįtraukiama LGBTQ+ tema, tampa įmanoma, pašnekovė atsakė, kad kartais kai kurie žmonės jaučia baimę, kad jeigu bus pradedama kalbėti apie neheteroseksualią orientaciją, vis daugiau „rinksis" šią tapatybės kryptį.


Pasak L. Januškevičiūtės, tai - vienas didžiausių mitų. „Labai įdomu, kad niekas nesako, jog jeigu kalbėsime apie brendimą, tai paskatins bręsti. <...> Tai yra iš nežinomojo", - pusiau juokais, pusiau rimtai ištarė ji.

Anot žmogaus teisių edukatorės, paaugliams ir jauniems žmonėms gali būti gėda kalbėti apie tai, kaip keičiasi žmogaus kūnas brendimo metu. „Tai visiškai natūralus jausmas", - teigė ji.

Specialistė sakė, kad tokiu atveju reikia „leisti išbūti" su šia emocija. „Priimi tą gėdą, ją normalizuoji ir sakai: „Gerai, o ką dabar darom su ta gėda". Nes juk kūnas tai vis tiek keičiasi. Pradedi eiti per kitą prizmę", - teigė ji.

Asociatyvi Aedrian/Unsplash nuotr.


Tačiau kalbant apie tam tikras temas kyla dar didesnė įtampa, kartais - net ir visuomenėje. Viena tokių temų - LGBTQ+.

„Kas atsitinka, kai mes neįtraukiama kai kurių temų, pavyzdžiui, apie tapatybę, apie seksualinę orientaciją, tai kokybės tai nesumažina, bet yra spraga, kurią mes paliekame. Ir nebūtinai mes, bet galbūt ir tėvai, globėjai, artimieji, pedagogai", - sakė žmogaus teisių edukatorė.

L. Januškevičiūtė tikino, kad mokyklose kartais vyrauja tam tikri įsitikinimai, kas yra normalu, o kas - nenormalu. Tačiau apie tinkamai edukuojant paauglius galima tai sustabdyti. Anot pašnekovės, jeigu apie LGBTQ+ temą nebus kalbama vienaip, jie ims ja domėtis kitaip. Gali būti, kad dalis jaunuolių žinias įgys internete, tačiau ar jos remsis mokslu - atskiras klausimas.

„Gali nuklysti į įvairias platformas, kuriose sakys, kad jeigu jauti jausmus tai pačiai lyčiai, tai esi nenormalus. Tai neprideda pasitikėjimo savimi", - apie homofobiškų nuostatų daromą žalą pasakojo L. Januškevičiūtė.

Taigi, svarbu jauniems žmonės suteikti mokslu paremtą informaciją, priešingu atveju galima susidurti su dezinformacija.

„Jeigu mes galime suteikti jiems saugią erdvę šiuos klausimus nagrinėti, tai yra kritinio mąstymo mokymasis kritiškai mąstyti ir tą informaciją suvokti per savo prizmę", - kalbėjo L. Januškevičiūtė.

Specialistė pastebėjo, kad šiuo metu mokymo programose nėra atsižvelgiama į tai, kad moksleiviams yra aktualūs ir LGBTQ+ klausimai. „Gaila, nes tos temos yra, jos vyrauja visuomenėje, o paaugliai gyvena toje visuomenėje. Ir mes neduodame tos informacijos, kas tai yra, palaikymo, kad tu esi vertingas ir vertinga koks esi", - dėstė ji.
Naujesnė Senesni