Ideologijai prilygintas lenkas: Katalikų bažnyčia - pagrindinis paniekos LGBTQ+ bendruomenei šaltinis, prieš mus - ir Kremliaus finansuojamos organizacijos

Briuselio ir Varšuvos ginčą dėl teismų reformos vainikavo bauda. Lenkijai nepaklusus Europos Sąjungos (ES) nurodymui stabdyti valdančiųjų vedamą teismų reformą, Europos Teisingumo Teismas Varšuvą įpareigojo mokėti baudą – po milijoną eurų kasdien iki kol reforma nebus sustabdyta. Tačiau kita bėda - LGBTQ+ asmenų teisių pažeidimai - rodos, nejuda iš mirties taško, nors Europos Komisija ir skelbia pradėjusi teisės pažeidimo procedūrą. Tuo metu valdžios sluoksniuose atsiranda vis naujų iniciatyvų, kaip riboti LGBTQ+ žmonių lygybę.


Andrzejus Duda lapkričio mėnesį kalbėjo Lietuvos Seime. Parlamentaras Tomas Vytautas Raskevčius Seimo salėje iškėlė LGBTQ+ teisių simbolį - vaivorykštę | O. Posaškovos/Seimo kanceliarijos nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Lenkijoje dešimtys mažų miestelių paskelbė esą laisvi nuo „LGBT ideologijos“. ES pribloškė skelbiamos „zonos be LGBT". Lenkijos politikų priešiškumas LGBTQ+ teisėms supriešino religinę dešinę su liberalesnių pažiūrų lenkais. Tuo metu „zonose be LGBT" gyvenantys homoseksualūs asmenys susiduria su dilema: emigruoti, nuleisti rankas ar kovoti.

Raudonai pažymėtos teritorijos 2020 metų rugsėjį save buvo apsiskelbusios „zonomis be LGBT" | Iliustracijos šaltinis: dw.com/


Apie tai, kaip jaučiasi ir ką stebi Lenkijoje gyvenantys LGBTQ+ asmenys, jarmo.net kalbėjosi su lenku, glaudžiai palaikančiu ryšius ir su Lietuvos LGBTQ+ bendruomene.

Tiesa, vyras dėl savo saugumo nepanoro viešai atskleisti nei vardo, nei pavadės, tačiau šie duomenys jarmo.net redakcijai žinomi.

-Kaip jūs manote, ar politinis Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos elgesys yra panašus į Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos, kai kalbame apie LGBTQ+ klausimus?

-Aš nežinau G. Nausėdos homofobijos lygio, todėl galiu kalbėti apie homofobiškus Lenkijos prezidento ir kitų mūsų šalies politikų veiksmus.

A. Duda eina antrąją prezidento kadenciją, jis buvo perrinktas 2020 metais, antrame rinkimų ture už jį balsavo net 10 440 648 rinkėjų, tai sudaro 51,03 proc. balsų, tuo metu jo varžovas Rafal Trzaskowski surinko 10 018 263 balsų, kitaip tariant, gavo 48,97 proc. balsavusiųjų palaikymą.

Rafal Trzaskowski | facebook.com/rafal.trzaskowski nuotr.


Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija ESBO, stebinti rinkimų procesus, prezidento rinkimų kampanijoje vartotą retoriką apibūdino kaip „kurstančią kalbą“, kuri „kartais buvo ksenofobinio ir homofobiško pobūdžio“.

2020 metų birželio 10-ąją vykusios prezidento rinkimų kampanijos metu A. Duda pasirašė „Šeimos chartiją“, kuri turėjo uždrausti viešosiose institucijose propaguoti vadinamąją „LGBT ideologiją“. Prezidentas vadinamąją LGBT ideologiją pavadino svetima ideologija

Tų pačių metų birželio 13-ąją per mitingą Bžege, A. Duda apie LGBT sakė, kad „tai ne žmonės, o ideologija“. Šią ideologiją jis pavadino blogesnę nei komunizmas. 

Tai buvo skausmingi žodžiai

Šį A. Dudos pareiškimą įvertino ir pasaulio žiniasklaida. Kai kuriems komentatoriams toks pasisakymas buvo homofobiškas. Prezidento pareiškimas atitiko kitų valdančiosios stovyklos politikų nešamą žinią.

Andrzejaus Dudos vizitas Lietuvos Seime | O. Posaškovos/Seimo kanceliarijos nuotr.


2020 m. liepos 6-ąją A. Duda pristatė prezidentinį Lenkijos Konstitucijos pataisos projektą, numatantį, kad bus draudžiama įvaikinti vaiką žmogui, gyvenančiam santykiuose kartu su tos pačios lyties asmeniu.

R. Trzaskowskis, šiuo metu Varšuvos miesto meras, taip pat buvo A. Dudos konkurentas Lenkijos prezidento rinkimuose. Jau daugelį metų jis pristato LGBT draugišką poziciją. Jau du kartu jis parėmė Lygybės paradą Varšuvoje – didžiausią lygybės žygį Lenkijoje.

Šiais metais, sutikus R. Trzaskowskiui, Varšuvoje buvo atidaryta prieglauda LGBT žmonėms, kuriuos iš namų išmetė homofobiški tėvai.

-Kaip LGBTQ+ žmonės reaguoja į A. Dudos elgesį?

-LGBTQ+ žmonės dalyvavo akcijoje „Aš esu žmogus, o ne ideologija” ir taip atsakė į prezidento A. Dudos ataką.

-Kaip jus patį veikia Lenkijoje įsikerojusi homofobija?

-Aš atitolau nuo savo artimiausių šeimos narių ir draugų. Didmiesčiuose LGBTQ+ žmonių gyvenimas lengvesnis, nes juose daugiau tolerancijos. Tiesa, ir mažesniuose miesteliuose padėtis gerėja. Dažniausiai homofobija pasireiškia provincijos miestuose ir Lenkijos rytinėje bei pietinėje dalyse. Čia homoseksualūs asmenys jaučiasi nesaugūs paimdami savo partneriui už rankos, jie bijo būti atviri, nes gali susidurti su neapykanta kurstančiomis kalbomis ar net smurtu.

Asociatyvi Pavel Danilyuk/Pexels nuotr.


Lenkijos teisinė sistema tokia, jog čia nėra galimos tos pačios lyties asmenų sąjungos.

Tiesa, Lenkijos darbo kodeksas saugo LGBTQ+ asmenis ir jame yra numatyta, kad negalima diskriminuoti darbuotojų dėl jų seksualinės orientacijos.

-Ar dėl savo seksualinės orientacijos esate patyręs smurtą?

Niekada nesu sulaukęs grasinimų mane sumušti. Tačiau mano šeima nepriima manęs. LGBTQ+ žmonių gyvenimai Lenkijoje yra įvairūs. Kai kuriems žmonėms sekasi pakankamai gerai, ypač tiems, kurie apsistoję didmiesčiuose. Tačiau dauguma žmonių didesniu ar mažesniu mastu susiduria su homofobija. Viskas prasideda dar mokyklose, taip pat yra skaudžių patirčių bažnyčiose. Katalikų bažnyčia Lenkijoje yra pagrindinis šaltinis, iš kurio sklinda panieka LGBTQ+ bendruomenei. Tačiau kai kurios protestantų, ortodoksų ir žydų bažnyčios taip pat homofobiškos.

 

Asociatyvi Karine Zenda/Unsplash nuotr.


-Koks yra jausmas būti LGBTQ+ asmeniu Lenkijoje

-Lenkijoje būti LGBTQ+ asmeniu nėra lengva. Tačiau LGBTQ+ žmonės vis dažniau gali sulaukti paramos. Daugelyje miestų buvo įrengti nakvynės namai, kuriuose prisiglaudžia dėl homofobiškos aplinkos namus priversti palikti žmonės.

Lenkijoje yra daug organizacijų, teikiančių psichologinę ir teisinę pagalbą. Be to, LGBTQ draugiški klubai ir sporto komandos veikia vis atviriau. Daugelyje miestų yra gėjų klubų ir barų. Lygybės eitynės vyksta vis dažniau.

Varšuvoje „Pride” eitynės vyksta jau 20 metų. Pirmaisiais metais lygybės parado metu įvyko protestai ir prasiveržė smurtas. Protestuotojai mėtė akmenis ir supuvusius kiaušinius.

2019 metais eitynėse dalyvavo 60 tūkst. žmonių.

Prieš mus protestuoja religinės, nacionalistinės ir Kremliaus finansuojamos organizacijos. Jie rėkia, kad gėjai yra pedofilai.

Mane liūdina, kad lygybės eitynėse Lenkijoje nėra patriotinių elementų. Lenkijos tautinių vėliavų - nedaug, - apgailestavo pašnekovas. 

Neseniai Lenkijos parlamentą pasiekė nauja anti-LGBTQ+ iniciatyva, nesuderinama ne tik ES teise, bet ir pačia Lenkijos konstitucija, garantuojančia susirinkimų laisvę. Lenkijos anti-LGBTQ politikai diskutuoja, ar nereikėtų visoje šalyje užrausti LGBTQ+ eitynių. 
Naujesnė Senesni