Pijus Beizaras. Neapykantos akivaizdoje nelikite vieniši

Daug kam paskutiniai mėnesiai ar net paskutiniai metai buvo itin įtempti. Pandemija, karantinas, kontaktų ribojimas, iš esmės nutrūkęs socialinis gyvenimas. Visa tai tik dar labiau papildė ir taip nemažą problemų ir iššūkių bagažą.

Asociatyvi Yaroslav Shuraev/Pexels


Pijus Beizaras

LGBTQ+ teisių aktyvistas

Kas neseniai įsidrąsino pamėginti užmegzti naujus kontaktus, staiga buvo vėl priverstas juos nutraukti.

Kas neseniai pradėjo rinktis su grupe bendraminčių, kur saugiai galėjo dalintis mintimis ir idėjomis, kaip paversti savo miestą ar savo aplinką draugiškesniais, ir vėl turėjo tuos susibūrimus nutraukti. Net mylimo ar brangaus žmogaus kitoje savivaldybėje negalėjai aplankyti, jei jūsų santykiai nebuvo kažkaip suforminti.

O kur dar smarkiai suintensyvėję LGBTQIA+ bendruomenės puldinėjimai. Juk viskas taip blogai, o atpirkimo ožio kažkokio tai reikia, tai kodėl tuo ožiu nepadaryti ir taip užspaustos ir kenčiančios bendruomenės. Niekas net nepastebės, nes juk ir taip bendruomenė ištisai žeminama, siekiama apriboti jos teises, neleidžiama vykti jokiam progresui žmogaus teisių politikoje.

Bet mes tai tikrai pajutome. Tai mus įskaudino, išvargino ir leido jaustis tokiais nepilnaverčiais kaip dar niekad.

Nuo Lietuvai nepalankaus Europos Žmogaus Teisių Teismo EŽTT) sprendimo byloje Beizaras ir Levickas prieš Lietuvą praėjo jau beveik 2 metai, nuo pirmo pareiškimo policijoje - beveik 7, o man nenustoja eiti laiškai iš policijos, prokuratūrų, teismų. Apie nutrauktus tyrimus praradus pavojingumą, nepradėtus tyrimus dėl nusikaltimo sudėties nebuvimo ar net asmenų išteisinimo. Taip yra vykdomas EŽTT sprendimas Lietuvoje. Teisėsauga atveria duris neapykantai ir sako: „Galite žeminti, galite grasinti, nes net ir EŽTT čia bejėgis".

O aš tokius sprendimus skundžiu, skundžiu, kartais net atrodo, kad visas laisvas laikas atiduodamas būtent tam. Bet sustoti nėra kada.

Tačiau šis įrašas ne visai apie tai. Šis įrašas apie šį švenčių laukimo laiką. Man jis svarbus ir kelia gerus jausmus. Todėl šiais metais ir vėl norėčiau pasidalinti gerais jausmais su kitais. Kviečiu visus, norinčius apsikeisti šventiniais linkėjimais (laiškais, atvirutėmis ir pan.), susisiekti su manimi. Susirašome ir jei tiesiog norite pabendrauti, nes galbūt vieniša, liūdna ir sunku. 

Šis (ir ne tik šis) laikas yra būtent apie tai. Apie kažką gražaus, jaukaus ir šilto.

Ramaus švenčių laukimo visiems.


Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni