Raskevičius: daroma viskas, kad smurto artimoje aplinkoje įstatymas būtų iškastruotas

Seimas antradienį svarstys Smurto artimoje aplinkoje įstatymo pataisas. Jomis numatytas smurto artimoje aplinkoje orderis, o taip pat ir būtų įvesta smurto lyties pagrindu sąvoka. Tuo metu parlamentaras Tomas Vytautas Raskevičius pareiškė, kad yra politikų, kurie daro viską, kad „įstatymas būtų kaip įmanoma labiau iškastruotas".

T. V. Raskevičius Seime | Dž.G.Barysaitės/Seimo kanceliarijos nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Kaip skelbia Lietuvos žmogaus teisių centras, orderis būtų policijos išduodamas tais atvejais, kai nėra pakankamai duomenų pradėti ikiteisminį tyrimą ir taikyti kardomąsias priemones, tačiau yra pagrįstų įtarimų, kad buvo smurtaujama.

„Įtariamas smurtautojas būtų įpareigotas nesiartinti 15 parų. Tokiu būdu, kaip sako pagalbą teikiančios organizacijos, smurtautojas būtų patrauktas, o nukentėjusiajai atsirastų erdvės kvėpuoti, gauti pagalbą bei ieškoti būdų, kaip nutraukti smurtinius santykius. Teisėsaugos institucijoms tai padėtų surinkti patikimesnių aukų parodymų, kurie nebūtų veikiami smurtautojo grasinimų ar manipuliacijų", – teigė žmogaus teisių organizacija.


Be to, Lietuvos žmogaus teisių centras pabrėžia, kad siūloma smurto artimoje aplinkoje įstatymo redakcija numato, kad smurtas lyties pagrindu yra toks smurtas, kurį neproporcingai dažnai patiria moterys, jis įvardijamas kaip moterų diskriminacijos forma.

Nors prieš pataisų svarstymą pasigirdo Seimo narių Vilijos Aleknaitės-Abramikienės ir Audronio Ažubalio pasiūlymas šalinti “smurto lyties pagrindu” sąvoką iš įstatymo, statistika Lietuvoje akivaizdžiai rodo , kad daug dažniau nuo smurto kenčia moterys, o ne vyrai.

„Atvirai įsivardiję, kad egzistuojančias disproporcijas lemia lyčių nelygybė bei Žemaitės laikus siekiantis mąstymas, jog moterį galima „auklėti“ kumščiu, efektyviau kovotume tiek su smurto priežastimis, tiek su pasekmėmis", – teigiama Žmogaus teisių centro pranešime.

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas T. V. Raskevičius savo „Facebook" paskyroje pareiškė: „Taip, nuo smurto artimoje aplinkoje gali nukentėti tiek vyrai, tiek moterys, tiek vaikai. Tačiau moterys nukenčia neproporcingai dažnai. Sakyti, kad lytis čia ne prie ko, yra paprasčiausiai kišti galvą į smėlį. Seime atsirado įvairių politikų, kurie daro viską, kad šis įstatymas būtų kaip įmanoma labiau iškastruotas. Šiuos veikėjus aš nuo šiol vadinsiu „smurto gynimo sąjūdžiu“. Ir čia yra tie, kurie labai dažnai dangstosi krikščioniškomis tradicinėmis vertybėmis", – teigė Seimo narys.

Naujesnė Senesni