„Etiškas” Vitas Tomkus: ar žurnalistai gali žmones vadinti „ped*rastais”?

„Respublikos leidinių” grupei priklausančiame portale respublika.lt publikuotas žurnalisto Vito Tomkaus tekstas, kurio antraštėje – užgaulus, dažnai prieš LGBTQ+ bendruomenę nukreiptas žodis „ped*rastų”. Publikacijos vienoje iliustracijų – Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius. Prokurorai, iš pradžių pradėję ikiteisminį tyrimą, neapykantos kurstymo prieš LGBTQ+ bendruomenę vis tik neįžvelgė, bet paprašė Visuomenės etikos komisijos įvertinti žurnalisto veiksmus. O komisijos nariai nusprendė – etika pažeista nebuvo. Kyla klausimas, ar žurnalistai gali kitus asmenis vadinti užgauliais, nepagarbiais ar necenzūriniais žodžiais bei tuo pat metu girtis esą išlaikantys etikos standartus.

„Respublikos leidiniai", valdantys „Vakaro žinių" dienraštį ir svetainę respublika.lt, apie LGBTQ+ temas rašo neprofesionaliai, įsitikinęs „Trans autonomijos" narys Andre | Jarmo.net nuotr.

Jonas Valaitis, jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Etikos esą nepažeidė

Visuomenės informavimo etikos komisija V. Tomkaus rašinį įvertino dar praėjusių metų gruodžio 8-ąją. Tačiau apie sprendimą jarmo.net sužinojo tik šiais metais vasario mėnesį.

Paaiškėjo, kad prieš etikos sargus V. Tomkus pats stoti neišdrįso. Jį atstovavo „Respublikos leidinių” direktorė Diana Veleckienė.

„Nelabai suprantu, kokį elgesį čia reikia vertinti. Visiškai nesukonkretinta. Dėl pačių publikacijų mes išdėstėme savo poziciją rašte, kad ne visiškai tiksliai formuluojami priekaištai. Ne visai tokia realybė buvo, kaip rašte parašyta. Nežinau, kurioje vietoje čia padarytas koks pažeidimas, kurį reikėtų vertinti etikos požiūriu. <...> Pati prokurorė pripažino, kad nei žurnalistas Tomkus, nei laikraštis ar portalas nepadarė jokio nusikaltimo, apie kurį vertėtų kalbėti”, – apie prokuratūros prašymą įvertinti, ar V. Tomkus nepažeidė etikos, posėdyje kalbėjo D. Veleckienė.

Dėl šio teksto prokuratūroje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, tačiau vėliau jis nutrauktas | Momentinė portalo respublika.lt ekrano kopija.


Jarmo.net susipažino su posėdžio protokolu, kuriame komisijos nariai pabrėžė, kad tam tikri publikacijoje pavartoti žodžiai gali būti užgaulūs. „Norėdamas išreikšti savo mintį, autorius galėjo parinkti kitus žodžius ir neskleisti patyčių kultūros, juo labiau nacionalinio masto leidinyje”, – nusprendė žurnalistų etikos sargai, bet kartu pabrėžė, kad pats tekstas priskiriamas pamfleto žanrui, o publikacijoje kritikuojami viešieji asmenys, kurie turi būti pakantesni kritikai.

Visuomenės informavimo etikos komisija nusprendė, kad tekste „Vitas Tomkus: Gerovės valstybė yra ped*rastų valdžia plius viso pasaulio skaitmenizacija!” (šeštasis žodis ženklu „*” redaguotas jarmo.net sprendimu) etika nebuvo pažeista.

Asociatyvi pexels.com nuotr.


Įžvelgia dviprasmybes

Visuomenės informavimo etikos kodeksas numato, kad žurnalistams, viešosios informacijos rengėjams ir skleidėjams draudžiama žeminti ar šaipytis iš žmogaus pavardės, rasės, tautybės, etniškumo, jo religinių įsitikinimų, amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos ir t.t.

Politologas Mindaugas Kluonis portalui jarmo.net teigė, kad žiniasklaidos priemonėje respublika.lt publikuotas V. Tomkaus tekstas parengtas pasitelkiant dviprasmiškas frazes taip siekiama išvengti atsakomybės už etikos reikalavimų pažeidimus. „Rašoma dviprasmiškai. Kyla klausimas, ar Etikos komisija išsikėlė uždavinį palengvinti etikos nesilaikančių žurnalistų padėtį ir padėti jiems išvengti atsakomybės. O gal komisija pati turėtų ieškoti priemonių, kad etikos pažeidimai nebūtų dangstomi dviprasmybėmis?” – retoriškai klausė jis.

Mindaugas Kluonis | Seimo kanceliarijos nuotr.


Lietuvos žurnalistų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkė Jolanta Beniušytė teigė, kad situacija nevienareikšmiška, bet etikos sargų sprendimo ji nekomentavo. Tiesa, J. Beniušytė pabrėžė, kad sprendimą galima skųsti teismui.

Lietuvos gėjų lygos atstovė Eglė Kuktoraitė V. Tomkaus tekstą ir komisijos sprendimą komentuoti atsisakė.

Tuo metu Visuomenės informavimo etikos komisija informavo, kad nusprendė kreiptis į „Respublikos leidinius“ ir atkreipti dėmesį jog publikacijose, nepriklausomai nuo jų žanro, reikėtų vengti užgaulių žodžių ir posakių, net ir humoro forma.

Žodis turi menkinančią prasmę

„Jūsų paklausimo kontekste dėl žodžio „ped*rastas“ vartojimo yra aktualus Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK, - jarmo.net) Žodyno pakomisės 2021-04-01 pateiktas žodžio „ped*rastas“ reikšmės išaiškinimas. Išaiškinta, kad šis žodis turi homoseksualius vyrus menkinančią reikšmę. Atsižvelgiant į šį išaiškinimą, žodis „ped*rastas“ dėl savo menkinamosios reikšmės neturėtų būti vartojamas viešojoje erdvėje”, – portalui jarmo.net komentavo Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos patarėja Jūratė Kučinskaitė.

Visuomenės informavimo etikos komisijos direktorius Viktoras Popandopula teigė, kad komisijai yra žinoma apie VLKK praėjusiais metais gegužę priimtą sprendimą dėl minėto žodžio „Taip pat paaiškiname, jog Jūsų paklausime minima V. Tomkaus publikacija buvo paskelbta 2021-03-09, t.y. iki minėto VLKK sprendimo (išaiškinimo), todėl šiai publikacijai jis netaikomas”, – aiškino V. Popandopula.

Tolerantiško jaunimo asociacijos vadovas Artūras Rudomanskis atkreipė dėmesį, kad neigiama žodžio „ped*rastas” semantika buvo aiški jau labai seniai. Anot jo, šis terminas netapo įžeidžiu tik po VLKK išaiškinimo.

Artūras Rudomanskis siūlo labiau pastudijuoti kalbą | Seimo kanceliarijos nuotr.


„Šis žodis vartojamas siekiant klijuoti homoseksualiems žmonėms etiketę, jog jie esą yra pedofilai. Nei pedofilija, nei homoseksualumas tarpusavyje nėra susiję – tai moksliškai įrodyti faktai. Tie, kurie nesuvokia šio žodžio svorio, turėtų labiau pastudijuoti kalbą”, – V. Popandopulos argumentus kritikavo A. Rudomanskis.

V. Tomkaus publikacijoje, kurią įvertino Visuomenės informavimo etikos komisija, buvo kalbama ne tik apie politikus, bet ir apie LGBTQ+ bendruomenę. Vis tik prokurorams nepasirodė, kad prieš ją kurstyta neapykanta – ikiteisminis tyrimas, pradėtas po jarmo.net pateikto skundo prokuratūrai, buvo nutrauktas. Prokurorė Redita Vinterytė teigė, kad nepadaryta veika, turinti nusikalstamos veikos sudėties požymių.

Beje, dar atliekant ikiteisminį tyrimą V. Tomkui teko dalyvauti policijos apklausoje. Praėjusių metų kovą liudytoju pripažintas žurnalistas pareigūnams aiškino, kad jokių asmeninių santykių su homoseksualais neturėjo ir, matyt, nebeturės, o publikacijoje apie homoseksualius asmenis nebuvo užsiminta.

Vis tik pareigūnams V. Tomkus nurodė ne iki galo tikslią informaciją. Minėtame jo tekste yra teigiama: „Suprantu, kad ten turinys atitinka Seimo koalicijos partnerių iš LGBT skonį, bet man tos sėdynės, juodaodės ar vaivorykštėmis padabintos, visos kaip viena atsiduoda „oranžinėmis revoliucijomis!“.

LGBT akronimas apibūdina lesbietes, gėjus, biseksualius ir translyčius asmenis, taigi, ir homoseksualus. Be kita ko, vaivorykštės spalvos plačiai visuomenėje suvokiamos kaip LGBTQ+ asmenų judėjimo simbolis.

Praėjusiais metais – 6 skundai

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos patarėja Jūratė Kučinskaitė portalą jarmo.net informavo, kad per 2021 metus Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba gavo 6 skundus dėl respublika.lt, „Respublika“ ar „Vakaro žinios“ paskelbtos informacijos. 3 skundai dar neišnagrinėti, 2 atsisakyta nagrinėti (1 dėl senaties, kitą – atsisakius pradėti tyrimą savo iniciatyva). Anot J. Kučinskaitės, buvo nustatytas 1 privatumo (Visuomenės informavimo įstatymo 14 straipsnio) pažeidimas respublika.lt portale.

Mano, kad trūksta profesionalumo

Apie tai, kad „Respublikos leidiniai” nekelia pasitikėjimo, prakalbo ir LGBTQ+ teisių organizacijos „Trans autonomija” atstovas Andre, kuris teigė, kad šio leidinio žurnalistams trūksta profesionalumo rašant seksualinės orientacijos arba lytinės tapatybės temomis.

Andre | Domo Rimeikos/manoteises.lt nuotrauka


„Atrodo, situacija žiniasklaidoje, kuri paliečia LGBTQ+ temas, gerėja lyginant su tuo, kas vyko prieš kelerius metus. Tačiau LGBTQ+ asmenys kartais vis dar vengia kalbėtis su žiniasklaida, kai nežino, kaip jie bus pateikiami. Žiniasklaidai tikrai svarbu tobulėti. Yra žinomi žurnalistai, kurie mėgina sukurti priešišką visuomenės požiūrį į LGBTQ+ žmones. Labai nepagarbiai apie bendruomenę rašo „Respublikos leidiniai”, tai lyg kokia satyrinė žiniasklaidos priemonė”, – sakė Andre.

Ar nuo šiol prisidengiant satyros žanru bus galima publikacijose vartoti necenzūrinius žodžius, nukreiptus prieš įvairias žmonių grupes, pavyzdžiui, LGBTQ+ bendruomenę?

„Komisijos sprendimas nepripažinti profesinės etikos pažeidimo paminėtoje V. Tomkaus publikacijoje jokiu būdu nereiškia, kad publikacijose bus galima drąsiai rašyti žodį „ped*rastas“ ir tai nebus laikoma etikos pažeidimu. Komisijai taip pat nėra žinomi jokie necenzūriniai arba užgaulūs žodžiai, kurie būtų kieno nors leidžiami vartoti publikacijose, todėl pateikti jų sąrašo negalime”, – paklaustas, kokius necenzūrinius žodžius žurnalistai gali vartoti savo kūriniuose, atsakė Visuomenės informavimo etikos komisijos direktorius V. Popandopula.

Bendrauti su nepatogia žiniasklaida nepanoro 

Jarmo.net dėl šio situacijos kreipėsi ir į „Respublikos leidinius". Į elektroniniu laišku išsiųstus klausimus iki šiol neatsakoma, o telefonu nei V. Tomkus, nei D. Veleckienė neatsiliepia. 

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni