Kardu prieš LGBTQ+ bendruomenę užsimojęs Tomaševski skambiai prabilo apie „abortų mafiją"

2020-ųjų rinkimus į Seimą pralaimėjusi Lietuvos lenkų rinkimų akcija skelbia kovą už šeimas. Tačiau ne už visas.

T. Tomaševski | Pranešimo spaudai nuotr.

jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Norėtų uždrausti abortus

Antradienį Lietuvos lenkų rinkimų akcija informavo, kad Madride šį savaitgalį įvyko „patriotinių ir krikščioniškų Europos partijų lyderių susitikimas", į kurį esą atvyko 14 partijų lyderių, pasisakančių už krikščioniškas vertybes.

„Kai kurios ultrakairiosios, liberalios jėgos, neturėdamos tam rinkėjų mandato, uzurpavo sau teisę reformuoti ES į kažkokią mistinę federaciją", – pranešime spaudai cituojamas dažnai su prorusiškais judėjimais siejamas V. Tomaševski, teigiantis, kad pasisako už krikščioniškas tradicines vertybes.

V. Tomaševski prakalbo apie abortų draudimą. „Europoje kasmet nužudoma keliolika milijonų negimusių vaikų. Tai ne tik nepriimtina pagal krikščioniškas vertybes, bet ir mažina mūsų žemyno populiaciją. Reikia atsilaikyti prieš abortų mafiją“, – skambiai pareiškė politikas.

Apie tai, kad moterys turi teisę laisvai nuspręsti, ar nutraukti nėštumą, T. Tomaševski nekalbėjo.

T. Tomaševski spaudžia ranką V. Orbanui | Pranešimo spaudai nuotr.


Lietuvos lenkų rinkimų akcija išplatino ir nuotraukas, kuriose matyti akimirka, kai T. Tomaševski spaudžia ranką Vengrijos premjerui Viktorui Orbanui, visoje Europoje pagarėjusiu uoliu puolimu prieš LGBTQ+ bendruomenę bei priešinimuisi abortams.

Žmogaus teisių ekspertai atkreipia dėmesį, kad moters teisė į sveikatą gali būti pažeista, jei atsisakoma nutraukti nėštumą. Reprodukcinės sveikatos apsektai yra glaudžiai susiję su privačiu gyvenimu, o pastarąjį būtina gerbti.

Ragina gerbti moterų privatumą  

Praėjusiais metais Europos Parlamentas paragino ES valstybes apsaugoti lytinę ir reprodukcinę sveikatą, taip pat užtikrinti moterų prieigą prie saugių ir teisėtų abortų.

Priimtoje rezoliucijoje (378 balsų už, 255 prieš, 42 susilaikė) šios teisės ribojimas pripažįstamas lyčių lygybės pažeidimu ir prilyginamas smurtui prieš moteris bei mergaites.

Europarlamentarai ragina visas ES šalis užtikrinti visuotinę prieigą prie saugių ir teisėtų abortų bei nustatyti, kad nėštumo nutraukimas savo noru būtų teisėtas ankstyvuoju nėštumo etapu, o kai kyla pavojus nėščiosios sveikatai ar gyvybei – ir vėliau.

EP reikalauja, kad visos ES valstybės suteiktų galimybę naudotis kokybiškomis kontracepcijos priemonėmis ir reikmenimis, užtikrintų prieigą prie šeimos planavimo konsultacijų ir teiktų informaciją apie kontracepciją.

Moterys turi teisė pasirinkti 

Socialinių mokslų daktarė Laima Vaigė yra atkreipusi dėmesį, kad Lietuvoje nėštumo nutraukimo tvarka reguliuojama Nepriklausomybės pradžioje priimtu ministro įsakymu, kuris neturi tokios galios kaip įstatymai ir bet kada gali tapti nebeaktualus.

Anot L. Vaigės, įsakyme gydytojai įpareigojami „paaiškinti“ moteriai apie aborto fizinę ir moralinę žalą, o pasiūlymas uždrausti abortus nuolat įtraukiamas į Seimo darbotvarkę.

„Moterys gali apsispręsti nutraukti nėštumą ne tik dėl vaisiaus apsigimimų, grėsmės savo gyvybei ar sveikatai, bet ir dėl kitų priežasčių. Fizinė ir psichologinė atsakomybė, su nėštumu tenkanti moteriai, galinčiai pastoti, neproporcingai didelė. Todėl taip svarbu užtikrinti moters teisę į privatų ir šeimos gyvenimą, o ne skatinti stigmatizavimą ir prietarus. Privačios priežastys neturi būti išaiškintos visuomenei", – lrt.lt publikacijoje „Teisė ne į abortą, o į pagarbą privačiam ir šeimos gyvenimui" dėstė L. Vaigė.

Ne draugas ir LGBTQ+ bendruomenei

Tačiau T. Tomaševski kol kas nepasiruošęs gerbti ne tik moterų, bet ir LGBTQ+ bendruomenės teisių. Praėjusių metų rugsėjį T. Tomaševski, šiuo metu einantis europarlamentaro pareigas, balsavo prieš EP rezoliuciją, kurioje raginama pripažinti tos pačios lyties asmenų santuoką ir partnerystę.

Tad šeimos vertybes propaguojantis politikas toli gražu palaiko ne visas šeimas.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis ne kartą pasižymėjo politiniais anti-LGBTQ+ veiksmais. Jis yra  išreiškęs palaikymą anti-LGBTQ+ judėjimui „Šeimų gynimo maršas", o taip pat paskelbė, kad prieš šeimas vyksta tariamas karas, tad T. Tomaševski pakvietė kovoti prieš LGBTQ+ bendruomenę. 

Politiniu kardu prieš LGBTQ+ asmenų lygiateisiškumą mosuojantis politikas taip pat yra paskelbęs, kad gavo padėką iš Vengrijos premjero V. Orbano už palaikymą. 

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni