Arkivyskupas turi savo nuomonę apie LGBTQ+ bendruomenei priklausančius kunigus: jeigu „nepraktikuoja homoseksualumo“, viskas gerai?

Romos katalikų bažnyčia Lietuvoje neretai sulaukia kritikos dėl politikavimo. Vienas iš klausimų, kuriuo mėgsta pasisakyti dvasininkai, yra LGBTQ+ bendruomenės teisės. Tiesa, Dievo tarnai ne taip jau ir retai mėgina „pripaišyti" neheteroseksualiems žmonėms „nuodėmingųjų" etiketę. Tačiau yra žinoma, kad LGBTQ+ bendruomenei priklauso ir dalis kunigų. Tad Kauno arkivyskupas Kęstutis Kėvalas tarė savo žodį apie LGBTQ+ bendruomenei priklausančius sielovadininkus. 

Kęstutis Kėvalas pasisakė apie LGBTQ+ žmones ir šiai bendruomenei priklausančius kunigus | Jarmo.net koliažas (lvk.lcn.lt, Rodnae Productions/Pexels.com ir Robert Stokoe/Pexels.com nuotr.)


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Papasakojo, ką išdarinėja prieš LGBTQ+ bendruomenę pasisakantys kunigai

Filosofijos mokslų daktaras Povilas Aleksandravičius teigia, kad „daugybė kunigų – LGBT bendruomenės nariai, kurių tapimas kunigu primena jaunystės bandymą spręsti asmeninę homoseksualumo problemą gyvenant homofobiškoje visuomenėje".

Anot jo, dalis dvasininkų socialiniuose tinkluose rašo prieš LGBTQ+ žmones nukreiptus įrašus, tačiau patys elgiasi toli gražu nederamai.

„<...>ką man manyti apie tą kunigą, kurio feisbuko įrašai mirga nuo pasisakymų prieš LGBT bei prieš jų tariamą palaidą gyvenimo būdą, kuris kaip įmanydamas skatina kovoti už „tradicinę šeimą“, už „šventą vyro ir moters sąjungą“ ir kuris mane patį bandė įsistumti į savo lovą, su neeiliniu atkaklumu skambinėdamas, įkyriai siūlydamas savo meilę ir „gerai išgerti“, liguistai siuntinėdamas žinutes apie tai, kaip norėtų man atsiųsti savo grožybių nuotraukas?" – klausė P. Aleksandravičius viename savo viešai publikuotų tekstų

Neatitinka Bažnyčios supratimo

Sekmadienį portalo lrt.lt publikuotame interviu dvasininkas K. Kėvalas, paklaustas, kokia jo nuomonė apie kunigus, smerkiančius homoseksualius žmones, nors jie patys yra homoseksualūs, teigė, kad LGBTQ+ tema yra klausimas, kuris neatitinka Bažnyčios supratimo apie seksualumą.

„Žodis „smerkia“ yra per daug abstraktus. Pats homoseksualus asmuo negali būti pasmerktas jokiais būdais. Jis yra kaip ir kiekvienas su žmogišku orumu ir Bažnyčia savo Katekizme, toje, kaip sakoma Konstitucijoje, yra įrašiusi, kad turi būti pagarba žmogui nepaisant jo seksualinės orientacijos. Smerkia galbūt veiksmą, kuris yra homoseksualus. Mes turime klausimą, kuris neatitinka Bažnyčios supratimo, kas yra seksualumas", – teigė K. Kėvalas.

Arkivyskupas patvirtino žinantis, kad yra kunigų „su ta orientacija", bet pabrėžė, jog teigti, kad būtent dėl savo orientacijos jie tapo kunigai, „yra per daug drąsi išvada".

Jeigu „nepraktikuoja homoseksualumo", viskas gerai?

Dvasininkas turi savo nuomonę apie LGBTQ+ bendruomenei priklausančius kunigus – jie, anot pašnekovo, patys sau neprieštarauja ir neveidmainiauja

„<...>jeigu jis nepraktikuoja homoseksualumo, kodėl jis turėtų prieštarauti pats sau? Jeigu ši bendruomenė prašo, kad būtų pagarba, nebūtų tyčiojimosi, paniekinančios kalbos, tai Bažnyčia to prašo taip pat. Jeigu žmogus, būtent tokios pakraipos, irgi to prašo, tai jis nieko neįprasto nedaro.

Veidmainystė būtų, jeigu jis skelbtų, kad homoseksualumas kaip veiksmas, kaip praktika, yra Bažnyčios palaikoma, tada jis neatitiktų Bažnyčios mokymo linijos. Arba pats taip darytų, o kitus kitaip mokytų", – dėstė arkivyskupas.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni