EŽTT atvertė „Gintarinės širdies“ bylą: surengtas posėdis

Trečiadienį Europos Žmogaus Teisių Teismas surengė posėdį byloje Macatė prieš Lietuvą, kurioje sprendžiamas klausimas, ar Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostata, kuria draudžiama skleisti pozityvią informaciją apie tos pačios lyties santykius, neprieštarauja Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijai, pranešė Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius.

Išplėstinė teisėjų kolegija surengė posėdį Macatės prieš Lietuvą byloje | Momentinė ekrano nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Byloje nagrinėjama situacija, kai 2013 metais valstybės institucijos cenzūravo pasakų knygą „Gintarinė širdis“, kurioje buvo įtrauktos dvi pasakos apie tos pačios lyties asmenų romantinius santykius“, – primena politikas.

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba tąkart konstatavo, kad ši knyga neva daro neigiamą poveikį nepilnamečiams. Iš prekybos knygas išėmęs tuometinis Lietuvos edukologijos universitetas pabrėžė, kad „Gintarinė širdis“ yra „angažuota homoseksualumo propaganda“.

Anot T. V. Raskevičiaus, „homoseksualumo propagandą“ draudžiantys įstatymai mūsų regione galioja Lietuvoje, Rusijoje ir Vengrijoje.

Lietuvoje „gėjų propagandą“ draudžiantis įstatymas priimtas 2009 metais, Rusijoje – 2013 metais, o Vengrijoje – 2021 metais.

Kai Vengrija priėmė minėtą įstatymą, Europos Sąjungoje (ES) kilo skandalas – Vengrija sulaukė įspėjimo, kad toliau ribojant LGBTQ+ asmenų teises ir laisves bus imtasi teisinių priemonių. Dalis ES šalių vadovų pasirašė laišką, smerkiantį Vengrijoje priimtą įstatymą. Tačiau Lietuvos prezidentas tai daryti atsisakė teigdamas, kad neva ne laiškais sprendžiamos problemos.

„Mūsų šalies Prezidentas Gitanas Nausėda praėjusią vasarą nepasirašė bendro Europos Sąjungos lyderių laiško, kuriame smerkiamas Vengrijoje priimtas įstatymas. Prieš keletą dienų Vengrijos užsienio reikalų ministras paskelbė, kad Vengrija nepalaikys reikalavimo ES lygmeniu virš Ukrainos paskelbti neskraidymo zoną, taip pat netaikys rusiškų dujų ir naftos embargo. Iš tiesų, šiandien Europoje vyksta civilizacijų karas. Ir tik nuo mūsų priklauso, kurioje – liberaliosios demokratijos ir putiniškosios diktatūros – pusėje mes atsidursime“, – teigia T. V. Raskevičius.

Jarmo.net primena, kad knygos autorė Neringa Dangvydė Macatė skundė Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos sprendimą, tačiau pralaimėjo nacionaliniuose teismuose ir kreipėsi į EŽTT. Deja, tačiau nesulaukusi teismo verdikto ji iškeliavo į amžinybę. Nepaisant to, byla toliau nagrinėjama. Dėl jos likimo sprendžia išplėstinė teisėjų kolegija.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni