Dėl apsaugininkų elgesio LGBTQ+ aktyvistai žada kreiptis į Seimo valdybą: kaltina bendravus įžūliai ir arogantiškai

Antradienį vykusį balsavimą, kai buvo atmestas Agnės Širinskienės siūlymas iš Seimo pavasario sesijos išbraukti Partnerystės įstatymą, stebėti susirinkę LGBTQ+ teisių aktyvistai sulaukė parlamento apsaugos darbuotojų dėmesio. Anot Žmogaus teisių centro direktorės Jūratės Juškaitės, jų reikalavimai nedemonstruoti vaivorykštės vėliavos buvo visiškai nepagrįsti, be to, esą pareigūnai bendravo įžūliai ir nepagarbiai. Tuo metu Seimo kanceliarijos atstovai teigia, kad į Seimo rūmus atvykę asmenys turi laikytis nustatytų taisyklių, tačiau kaip jos buvo pažeistos, nedetalizuoja.

Jūratė Juškaitė | Seimo kanceliarijos nuotr.


Jonas Valaitis, jarmo.net

redakcija@jarmo.net

„Atėjome į Seimo balkoną stebėti balsavimo dėl partnerystės įstatymo palikimo pavasario darbotvarkėje. Tada prie mūsų priėjo apsaugos darbuotojai ir nurodė „nesidemonstruoti“ ir susipakuoti vėliavas. Pagrindinis, bent mano girdėtas „argumentas“ buvo negalima. Draugiškai ir mandagiai pasakius, kad problemų niekas neieško, o pažeidinėti taisyklių nenorime, tačiau prašome nurodyti, kokie konkretūs teisės aktai neleidžia taikiai, netrukdant Seimo narių darbo (t.y. nerėkiant, nerodant agresyvių ženklų ar kitaip nepagarbiai besielgiant), turėti vėliavų balkone, apsaugos darbuotojai grubiu ir nepagarbiu tonu tiesiog kartojo, kad „negalima”. Todėl reikalavimui nepaklusome“, – portalui jarmo.net trečiadienį teigė J. Juškaitė.


Anot jos, iš Seimo salės vėliavas pašalinti pareikalavo ir Seimo narė Ligita Girskienė, tačiau Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen pasiteiravus, kokiu Seimo statuto straipsniu ji remiasi, Seimo narė pagrindo įvardyti negalėjo.

„Paskelbus pertrauką ir perkėlus klausimo svarstymą bei priėmimą į vakarinį posėdį, bandėme rasti teisės aktus, kurie draustų turėti vėliavas balkone. Nedarome, todėl į Seimą grįžome su vėliavomis. Apsaugos darbuotojai vėl tęsė savo priekabiavimą ir užgauliojimus. Kai pradėjo kabinėtis dėl vieno žmogaus atsinešto maišelio su užrašu „Mes esame visur”, trūko kantrybė, priėjau ir pasakiau, kad arba jie nurodo tikslias priežastis, kodėl mes negalime turėti simbolikos arba liaujasi kabinėtis prie čia esančių žmonių. Vienas iš apsaugos darbuotojų tada pasakė, kad mes pažeidžiame Susirinkimų įstatymą, kuris draudžia protestus valstybės institucijose“, – tikino J. Juškaitė.

Pašnekovė su apsaugos darbuotojo versija nesutiko: ji aiškino, kad stebėjo Seimo posėdį, o tai nėra protesto akcija. „Dar kartą pasakiau, kad arba jie sprendžia klausimą teisiniais būdais ir, jeigu mano turintys pagrindą, tegu mus išvesdina, iškviečia policiją, kuri išrašys baudą už Susirinkimų įstatymo pažeidimą – tokiu būdu bus galima skųsti teismui ir aiškintis situaciją teisiniais būdais – arba tegu nustoja priekabiauti ir gąsdinti čia atėjusius žmones. Po šio apsižodžiavimo dar vienas apsaugos darbuotojas bandė sakyti, kad negalima ploti, kai buvo pritarta braukti Širinskienės pasiūlymą iš darbų plano, nes tai yra triukšmavimas. Pasikartosiu, visi salėje buvę ir stebėję posėdį elgėsi pagarbiai, plojimai buvo trumpi, stengiantis netrukdyti Seimo darbui, kuris atrodė gerokai triukšmingesnis ir chaotiškesnis nei balkone esantys žmonės“, – komentavo J. Juškaitė.


Anot jos, jei apsaugos darbuotojai būtų mandagiai bendravę bei nurodę, kokiais teisės aktais remiantis LGBTQ+ aktyvistai turi susidėti vėliavas į savo kuprines ar kitus daiktus, žmonės būtų tai ir padarę. „Tačiau darbuotojams elgiantis agresyviai ir arogantiškai, ir klausimą iškėlusiai Seimo narei nepagrindžiant savo reikalavimų teisėtumo, atsisakėme tai padaryti. Kreipsimės į Seimo valdybą ir prašysime oficialaus paaiškinimo, ar apsaugos darbuotojų veiksmai buvo teisėti ir ar valdybos požiūriu yra normalu kabinėtis prie posėdį stebinčių žmonių aiškiai nepagrindžiant ir nepaaiškinant savo reikalavimų teisėtumo“, – tikino J. Juškaitė.

LGBTQ+ aktyvistams viešojoje erdvėje pasigirdo priekaištų, kad esą jie parlamente drumstė tvarką.

„Kaip suprantu Žmogaus teisių centro vadovei ir LGBTQ+ atstovams taisyklės negalioja, juk jie ne paprasti mirtingieji. Pakeliui dar parėkauja, kad jų teisė nesilaikyti taisyklių pažeista ir rašo skundus į kairę ir į dešinę“, – rašė vienas „Facebook“ vartotojų.

Tai, kad susirinkusieji kėlė triukšmą, nėra tiesa. Bent to aplink buvusių žurnalistų kameros neužfiksavo. Įvairiuose televizijos reportažų paskelbtuose siužetuose matyti, kad vaivorykštės vėliavas su savimi atsinešę asmenys sulaukė nuolatinių priekaištų iš prie jų priėjusių apsaugos darbuotojų, bet netriukšmavo, nekalbėjo pakeltu balso tonu ir konflikto neprovokavo, tad ir nebuvo išvesti.

LGBTQ+ aktyvistai teigė, kad tokios taisyklės, kad su LGBTQ+ simbolika negalima būti Seime, rasti nei reglamentuose, nei Seimo statute LGBTQ+ aktyvistams taip pat nepavyko, tad jie vaivorykštės atributikos nusiimti nesutiko.

Apie šią situaciją pasiteiravus Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento Spaudos biuro vedėjos Justės Radzevičiūtės-Laugalienės, ji nurodė, kad Seimo rūmų vidaus tvarkos apraše nustatyta, kad asmenys, patekę į Seimo rūmus su vienos dienos leidimais, privalo laikytis Lietuvos Respublikos susirinkimų įstatymo reikalavimo, draudžiančio organizuoti susirinkimus ar vykdyti pavienio asmens akcijas valstybės valdžios ir valdymo įstaigose.

Paklausta, ar šiuo atveju LGBTQ+ aktyvistų būvimas Seimo posėdžių salės balkone laikomas protesto akcija, ji atsakymo nedetalizavo.

„Visiems be išimties Seimo rūmų lankytojams ir jiems leidimus užsakiusiems asmenims galioja Seimo valdybos patvirtintas Seimo rūmų vidaus tvarkos aprašas. Už Seimo rūmuose esantiems asmenims taikomų reikalavimų vykdymo kontrolę atsakingi Vadovybės apsaugos tarnybos pareigūnai. Susirinkimo sąvoka ir susirinkimams taikomi reikalavimai yra nustatyti Susirinkimų įstatyme“, – portalui jarmo.net atsiųstame laiške lakoniškai pareiškė ji.

J. Radzevičiūtė-Laugalienė neatsakė ir į klausimą, kokių dar spalvos drabužių ar vėliavų negalima įsinešti į Seimo rūmus. Nepavyko sužinoti ir to, ar LGBTQ+ aktyvistams bus skirtos baudos bei pagal kokius kriterijus apsaugos darbuotojai nusprendė, kad asmenys rengia protesto akciją, o ne tiesiog stebi posėdį.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni