Į Baltarusiją išvykę prorusiški veikėjai iš Lietuvos su Lukašenka liejo purvą ant homoseksualių vyrų

Piliečių delegacija pasivadinę asmenys iš Lietuvos pasikalbėjo su neteisėtu Baltarusijos prezidentu. Pastarasis pareiškė, jog kol vadovaus, tol jo šalyje niekada nebus LGBTQ+ asmenų lygybės.

Stop kadras


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Geros kaimynystės forumo atstove pristačiusi Erika Švenčionienė susitikime su Baltarusijos diktatoriumi Aleksandru Lukašenka guodėsi, kad jai esą labai gaila, jog Lietuvos valdžia nesugebėjo rasti tinkamo sprendimo, jog „gyventume draugiškai". Kalbėdama visų Lietuvos žmonių vardu, ji pridūrė, jog esą „valdžios nuomonė žmonių neatstovauja". 

Iš E. Švenčionienės nuskambėjo ir dažnai prokremliškos propagandos priemonių kartojamas teiginys, esą Lietuvos valdžia „gina JAV interesus". 

Pritardamas lietuvei, A. Lukašenka paragino megzti draugiškus santykius su kaimyninėmis šalimis, nors jo paties režimo kontroliuojama valstybė dalyvauja Rusijos puolime prieš Ukrainą. Kažkodėl Baltarusijos lyderis „draugiškai" su kaimyninės Ukrainos valdžia bendrauti nepanoro, o išreiškia paramą agresoriui Vladimirui Putinui, kuris invaziją į Ukrainą pradėjo vasario 24–osios rytą. 

Pokalbiui su piliečių delegacija pasivadinusiais žmonėmis tęsiantis toliau, A. Lukašenka ištarė: „Iš mūsų nesitikėkite šitos niekšybės, kad vyras su vyru sukurs šeimą".

Baltarusijoje LGBTQ+ teisės nėra užtikrinamos. Seksualinė orientacija nepripažįstama kaip požymis, kurio pagrindu diskriminacija yra teisiškai draudžiama. Praėjusiame amžiuje žlugus komunistiniam SSRS režimui, nemažai baltarusių paprašė politinio prieglobsčio užsienyje, nes jie bijojo būti persekiojami dėl priklausymo LGBTQ+ asmenų grupei, prie juo priekabiavo policija. Ribojama ir žodžio laisvė. Interneto tiekėjas, monopolinė Baltarusijos kompanija „Beltelecom" mėgino blokuoti prieigą prie LGBTQ+ svetainių. Nors pastaruoju metu interneto puslapiai gėjams ir lesbietėms  veikė be problemų, tačiau prieiga prie Rusijos gėjų interneto svetainių, įskaitant Gay.ru, iš Baltarusijos buvo užblokuota. Ne vienerius metus LGBTQ+ teisių aktyvistai susidūrė su įvairiais ribojimais, įskaitant ir kliudymą rengti LGBTQ+ eitynes.

Tačiau tai, jog tarptautinė bendruomenė ne kartą pasmerkė žodžio laisvės ir susirinkimų teisės pažeidimus, nesutrukdė Lietuvos vardu kalbėjusiesiems išvykti susitikti su A. Lukašenka ir tariamai gerinti Vilniaus ir Minsko santykių.

Vaizdo įrašas, kuriame girdėti E. Švenčionienės ir A. Lukašenkos pokalbis, paskelbtas vasario 27–ąją iš „Youtube" kanalo „Būkime vieningi" paskyros. 

VSD dar 2015 metų grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime pabrėžė, kad suaktyvėjo save „nesistemine opozicija“ vadinančios politinės ir visuomeninės organizacijos ir judėjimai. Viena jų nurodyta grupė „Visuomenės saugumo koncepciją“, kuriai atstovauja Vaido Lekstučio koordinuojamas sambūris „Būkime vieningi“. Lietuvos žvalgyba turi informacijos, kad didžiausią dėmesį šios organizacijos skyrė prorusiškos propagandos sklaidai lietuviškame internete.

Šių metų sausį į Baltarusiją išvykę asmenys įsitikinę, kad Baltarusijos valdžia yra teisėta. Tačiau verta prisiminti, kad rinkimai Baltarusijoje – įžūliai klastojami, todėl Lietuva ir kitos vakarų valstybės jų nepripažįsta. 

E. Švenčionienė BNS dar sausio mėnesį teigė: „Mes važiuojame, nes kol kas šita valdžia yra legitimi, yra išrinkta valdžia, palaikoma daugumos baltarusių. Ji kol kas yra ir su ja reikia šnekėtis. Tai yra geros kaimynystės vizitas. Mes tam turime pilną teisę, nes mūsų matymas kažkaip nelabai sutampa su kai kuriais Vyriausybės sprendimais kaimynų atžvilgiu“.

Tuo metu politikos ekspertas Vytis Jurkonis lrt.lt teigė, kad Baltarusija vizitą išnaudos propagandai, o užsienio reikalų ministro sprendimas priimti grupę rodo režimo desperaciją.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni