S. Bartulis. Jeigu įvyktų blogiausias scenarijus, Ukraina prarastų daugiau nei suveneritetą

Labai ironiška ir juokinga, kaip Lietuvos ultranacionalistai bando išnaudoti Zelenskio kreipimąsi į ES savo pasaulėžiūros naudai.

Visame pasaulyje vyksta Ukrainos, kuri užpulta ginasi nuo Rusijos armijos, palaikymo akcijos Asociatyvi Matti/Pexels.com nuotr.


Simonas Bartulis

žmogaus teisių apžvalgininkas

„Kad būtume europiečiais pagal Zelenskį, turime ginti laisvę, ne bet kokią, ne mano laisvę prisigert, ne tavo laisvę vaikščiot nuogam, o tautų laisvę būti savo pačių šeimininkėmis. [...] Pasirodo, kad būtume europiečiai turime būti nacionalistai, norėti laisvos tėvynės kiekvienai tautai ir už ją kovoti," – teigia Vytautas Sinica.

Vytautas Sinica | Seimo kanceliarijos nuotr.


Ir visgi, Zelenskis – milžiniško nesaugumo, mirčių fone – siekia Ukrainos narystės ES. Kuo skubiau! Ne „tautų Europoje", o Europos Sąjungoje – su šios sąjungos įsipareigojimais žmogaus teisėms, tarptautiškumui, laisvam judėjimui nepaisant tautybės ar to, kas yra tavo pase.

Ir visgi, didžiausias ES nacionalistas Viktoras Orbanas buvo vienas paskutinių, sutikusių su SWIFT sankcijomis. Jis per savo šalį nenorėjo leisti tiekti Ukrainai karinės pagalbos. Tas pats Orbanas, kuris buvo didžiausias žiburėlis mūsų euroskeptikams ultranacionalistams, tas pats, kuris keitė rinkimų taisykles savo, o ne demokratijos naudai, kuris įvedinėjo savo šalyje cenzūrą. Ir kuriam ES dėl to prieštaravo.

Ir visgi, galvoju, kad Ukraina – jeigu įvyktų blogiausias scenarijus – prarastų net daugiau nei suverenitetą. Ukraina kartu prarastų žiniasklaidos laisvę, demokratiją, pagarbą žmogaus teises ir mažumoms (nuo totorių iki, taip, LGBTQ žmonių, kurie taip pat stipriai priešinasi Rusijos karui), nes būtent tai neša Putino režimas. Ir būtent dabar, šito konflikto metu, Ukraina ir jos žmonės naudojasi šiais ypač brangiais resursais – medijomis, apeliacijomis į žmogaus teises karo akivaizdoje – kad parodytų, koks teroras ateina Putino armijos pavidalu.

Ką Zelenskio kalba parodo yra jo patriotiškumą, bet taip pat ir tarptautiškumą. Jis nori, kad tarptautiškai sutartos taisyklės veiktų visų naudai; jis nori būti bendrijoje, kurioje tariamasi dėl bendrų Europos vertybių, net jei kai kurioms šiuo metu galutinai nėra pritariama, nes to tarimosi procese visiems yra garantuojama abipusė nauda, taika, ir saugumas.

Neleiskime mūsų ultranacionalistams nubanalinti tokių ES vertybių kaip žmogaus teisės, pliuralizmas iki „teisių vaikščioti nuogiems“. Nes būtent Rusijos Federacijos propagandos aparatai taip mėgsta karikatūrizuoti ES idant eiliniai rusai nepamatytų, kodėl ES vertybės yra reikalingos sveikoms demokratijoms.

Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni