Kariaudamas prieš Ukrainą, žuvo „gėjų valymus" atlikęs Čečėnijos lyderio patarėjas

Dalyvaudamas Rusijos agresijoje prieš Ukrainą, žuvo Magomedas Tušajevas, anksčiau vykdęs vadinamuosius „gėjų valymus“ Čečėnijoje, kai prieš homoseksualius asmenis Čečėnijos valdžia ėmėsi represijų: kalinimų, žudymų ir kankinimų.

Magomedas Tušajevas (kairėje) šalia Ramzano Kadyrovo | Nuotraukos šaltinis: Illia Ponomarenko/Twitter


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Los Angeles Blade" skelbia, kad M. Tušajevas ėjo vyriausiojo Čečėnijos lyderio Ramzano Kadyrovo patarėjo pareigas, taip pat vadovavo kariuomenei. Pranešama, kad jis nuo 2017 metų koordinavo ir žiaurius Čečėnijos valdžios išpuolius prieš LGBTQ+ bendruomenę.

Šeštadienį, vasario 26 d., jis žuvo vadovaudamas 141–ajam motorizuotajam Čečėnijos nacionalinės gvardijos pulkui. Apie tai paskelbė Ukrainos naujienų agentūra „Kyiv Independent“. Be to, M. Tušajevo žūtį patvirtino ir leidinio „Kyiv Independent“ reporterė Illia Ponomarenko.

Žinia apie M. Tušajevo mirtį pasirodė netrukus po to, kai R. Kadyrovas paskelbė apie Čečėnijos pajėgų dislokavimą Ukrainoje taip padedant Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui toliau vykdyti barbarišką ataką prieš Ukrainą.

R. Kadyrovas dar šeštadienį teigė, kad Čečėnijos daliniai Ukrainoje nepatyrė jokių praradimų, praneša „Reuters". Jis taip pat tvirtino, kad iš Ukrainos esą sklinda melagingi pranešimai.

Kaip rašo LGBTQ+ naujienų portalas pinknews.co.uk, M. Tušajevas yra tiesiogiai susijęs su smurtiniais išpuoliais prieš Čečėnijos LGBTQ+ asmenis.

Šaltiniai iš Rusijos žmogaus teisių stebėjimo grupės leidiniui „Los Angeles Blade" teigė, kad M. Tušajevas prisidėjo ir prie homoseksualaus asmens pagrobimo Maskvos Novogirejevo rajone netoli metro stoties, kai keturi vyrai jėga įsodino Ibragimą Selimchanovą į automobilį, paėmė daiktus, nuvežė į oro uostą ir prieš jo valią nuskraidino į Čečėnijos sostinę Grozną.

Po kelių dienų areštinėje I. Selimchanovą pagrobėjai išlaisvino, o tuomet jam pavyko pabėgti atgal į Maskvą.

Žmogaus teisių aktyvistai nuolat praneša apie pabėgėlius, kurie patyrė žiaurų smurtą R. Kadyrovo režimo valdomoje šalyje. Tuo metu Čečėnijos lyderis bet kokius kaltinimus neigia ir sako, kad jokio susidorojimo su LGBTQ+ asmenimis nevykdo, nes esą šalyje tokių tiesiog nėra.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni