Dabar diskusijoms ne laikas. Ar tikrai?

Tiek daug žmonių panaudoja argumentą, kad dabar „ne laikas“ kai kurioms diskusijoms, kad vienybės dėlei turime atsisakyt kritikuot valdžią, turime ir vengti nepatogų diskusijų apie žmogaus teises bei  tiesiog laikiniai tylėti. Tarsi „vėliau“ galėsime kalbėt. 

Asociatyvi Timos Miroshnichenko/Pexels.com nuotr.


Mark Adam Harold

Politikas, visuomenės veikėjas

Ta prasme, dabar vyksta karas už demokratiją Ukrainoje, todėl suspenduokime demokratiją Lietuvoje, debatų laikas ateis kažkokią dieną ateityje.

Taigi, gal negalima kalbėt apie Puidoką? Negalima diskutuot, kritikuoti Seimo nario karo metu? Negalima pastebėt, kad jis – homofobas ir Lietuvos gėda? Negalima garsiai pripažint, kad Lietuvoje yra tokių problemų?

Mindaugas Puidokas | Seimo kanceliarijos/M. Ambrazo nuotr.


Žinoma, kad galima. Argumentas „dabar ne laikas“ labai selektyviai panaudojamas. Žmonės tą argumentą ištraukia tiesiog siekdami nutildyt diskusijas, kurios jiems yra nepatogios.

Nesakau, kad reikia leisti bet kokiam durniui skleist neapykantą ir dezinformaciją. Tai nebūtų demokratiška ir tai neatitiktų Konstitucijos. Sakau, kad debatai yra sveiki ir kritikuoti save visada yra svarbu, ypač karo metu. Kitaip tu tiesiog literally tampi hipokritu.

Kai Putinas nušalina visus prieštaraujančius iš kabineto ir stumia visus priešus nuo balkonų, jis užrakina save burbule be jokios kritikos, niekas jo nekvestionuoja. Kai Putinas nužudo žurnalistus, jis nebegirdi kritikos iš savo žmonių. Voila! Galime sakyti, kad Rusija labai vieninga! Ten nevyksta jokių diskusijų karo metu, wow, koks visuomenės stiprybės ženklas ta vienybė!

Gal neturėtume sekti Putino pavyzdžiu. Dėl mūsų laisvės kritikuoti valdžią mes turime pranašumą kare. Džiaugiamės tuo ir panaudokime tai, ypač karo metu. Gyvos diskusijos užtikrina, kad mūsų Prezidentas nesiputinizuos.

Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni