Seimas paliko Partnerystės įstatymą pavasario sesijos programoje

Seimas išlaikė pirmąjį lygybės egzaminą. Parlamentas atmetė Lietuvos regionų frakcijos atstovės Agnės Širinskienės siūlymą dėl Partnerystės įstatymo ir jį lydinčių teisės aktų išbraukimo iš Seimo pavasario sesijos darbų programos. 

Seimas | Seimo kanceliarijos/O. Posaškovos nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Už pasiūlymą balsavo 48, prieš – 62, susilaikė 3, tad jam nebuvo pritarta.

A. Širinskienė vakariniame Seimo posėdyje teigė, kad reikia nusistatyti prioritetus ir nesvarstyti Partnerystės įstatymo projekto esą taip išsaugant žmonių vienybę. Anot jos, šį klausimą bus galima svarstyti aprimus situacijai. 

A. Širinskienė pateikė pasiūlymą išbraukti Partnerystės įstatymą iš Seimo pavasario sesijos darbų programos | Seimo kanceliarijos/Olgos Posaškovos nuotr.


Lietuvos regionų frakcijos atstovės pasiūlymui pritarė ir parlamentaras P. Gražulis, kuris kalbėjo apie Dievo bausmes, numatytas homoseksualiems žmonėms. Politikas LGBTQ+ bendruomenės narius vadino išsigimusiais.

„Propaguojate iškrypimus“, – sakė P. Gražulis. 

Seimo narys Artūras Žukauskas teigė, kad šiuo metu vyksta civilizacijų karas. Anot jo, Ukraina kovoja už liberalias demokratijos vertybes, kurios grindžiamos žmogaus teisėmis. Politikas siūlė vienyti tautą demokratinių vertybių pagrindu, o ne stovėti Rusijos vertybių pusėje.

Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė, kad iniciatyva išbraukti partnerystės klausimą būtent ir skaldo tautą, o ne diskusija apie žmogaus teises.


Aistros – jau ryte

Seimas dėl šio klausimo turėjo balsuoti dar rytiniame posėdyje, bet klausimas buvo atidėtas iki 16 val. 45 min. Lietuvos žmogaus teisių centras po sprendimo atidėti svarstymą išreiškė nuostabą. „Politikai turi savo veikimo logiką, kuri, matyt, sunkiai suprantama tiems, kurie kasdien eina į darbą ir tiesiog daro savo darbus. Balsavimo vėl lauksime Seimo posėdžių salės balkone, kaip ir šiandien ryte“, – rašoma trumpame centro pareiškime

 

Rytiniame posėdyje „valstietė“ Ligita Girskienė paprašė įvertinti Seimo posėdžių salės balkone susirinkusių LGBTQ+ aktyvistų demonstruojamą vaivorykštės atributiką. Politikė klausė, ar nėra pažeidžiamas Seimo Statutas, tačiau Seimo pirmininkei V. Čmilytei-Nielsen pasiteiravus, kokio Statuto straipsnio nepaisoma, L. Girskienė atsakyti negalėjo.

Vakariniame Seimo posėdyje politikė dar kartą paragino „pastatyti į vietą“ LGBTQ+ aktyvistus, kurie turi vaivorykštės vėliavų. Tačiau į šį reikalavimą atsižvelgta nebuvo.

Ligita Girskienė | Seimo kanceliarijos nuotr.


L. Girskienė socialiniuose tinkluose paskelbė dėl susirinkusių LGBTQ+ aktyvistų Seime patirianti spaudimą.

„LGBTQ+ bendruomenė kovoja ne dėl išskirtinių teisių, o tokių pačių kokias turi garsiausiai rėkiančios apie „netinkamą laiką ir patiriamą spaudimą“ Agnė Širinskienė ir Ligita Girskienė“, – savo „Facebook“ paskyroje nuomonę išdėstė vilnietis Tomas Kirša, gyvenantis kartu su savo vaikinu.


„Man nuoširdžiai liūdna ir skaudu, jog iki šiol siekiama paminti pamatines demokratijos vertybes. Daugybė su žmogaus teisėmis susijusių problemų Lietuvoje yra apleistos jau 30 metų! To daryti nenorintys politikai visuomet randa priežasčių, kodėl šiuos klausimus reikia vis atidėti. Nepasiduokime skaldymui ir neapykantai“, – ragina Vytautas Juzėnas.

 

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni