Teismas: kaunietis trispalvę išniekino, bet neapykantos prieš LGBTQ+ asmenis nekurstė

Vilniuje prie Seimo atvykęs kaunietis išniekino trispalvę – taip nusprendė Vilniaus miesto apylinkės teismas. Vyriškis buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn ir dėl neapykantos kurstymo prieš LGBTQ+ asmenis. Tačiau bylą nagrinėjusi teisėja dėl pastarojo nusikaltimo kaltinamąjį išteisino.

Asociatyvi teismas.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

O štai nuteistasis teisme pareiškė, kad Lietuva, esą pataikaudama Vakarų valstybėms ir užtikrindama LGBTQ+ bendruomenės asmenų teises, gali įsivelti į karą su Rusija.

Naujienų portalas delfi.lt praneša, kad 25-erių metų Modestas Maila įsitikinęs: „Jeigu Lietuva aktyviai aukštins LGBT ideologiją, Rusija neleis, kad jiems „kištų“ LGBT, man baisu, nes gali kilti karas“.

Bylos duomenis, M. Maila praėjusių metų birželio 15-ąją, apie 23 val., būdamas Vilniuje, A. Goštauto ir A. Tumėno g. sankryžoje, purškiamais baltos spalvos dažais ant Lietuvos valstybės vėliavos užrašė žodžius: „HOMOROJUS“ ir “#LIETUVOJHOMOROJUS“.

Tokią trispalvę vyras paliko automobilių stovėjimo aikštelėje prie Seimo. Tuo metu čia buvo rengiamas šeimų maršo mitingas. Kitą rytą M. Maila, atėjęs prie Seimo ir išgirdęs protestuotojų pasipiktinimus dėl paliktos vėliavos, ją paėmė, bet buvo sulaikytas pro šalį važiuojančių policijos pareigūnų, kuriuos sustabdė protesto akcijos dalyviai.

Vyras buvo sulaikytas ir parą praleido policijos areštinėje. Apklausiamas jis teigė, kad birželio pradžioje perskaitė, jog Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius neleido Vingio parke surengti tradicinių šeimų renginio. Anot jo, taip politikas diskriminuoja tradicines šeimas „netradicinių" atžvilgiu. Dėl to jis nusprendė ant trispalvės užrašyti žodžius „HOMOROJUS“ ir “#LIETUVOJHOMOROJUS“. Anot jo, toks užrašas reiškia, kad Lietuvoje LGBTQ+ asmenims yra rojus, nes esą jie gali daryti ką nori.

Tiesa, įtariamasis po kurio laiko parodymus pakeitė ir teigė, kad šiuo užrašu norėjo pareikšti, jog esą Lietuvoje gyventi gera visiems, taip pat – ir LGBTQ+ bendruomenės atstovams.

Teisme M. Maila aiškino, kad „tai yra gražūs žodžiai – išvertus iš lotynų kalbos homo reiškia žmogus, o antras žodis buvo rojus, tai reiškė, kad visiems žmonėms Lietuvoje yra rojus“

Vyras Vilniaus miesto apylinkės teisme kalbėjo nesistengęs kurstyti neapykantos ir teigė, kad neva net palaiko LGBTQ+ asmenis.

Bylą nagrinėjusi teisėja Eglė Venckienė nuosprendyje teigė, jog šios aplinkybės neleidžia daryti išvados, kad kaltinamasis suprato savo veiksmų kaip galinčių kurstyti neapykantą, diskriminavimą socialinei žmonių grupei dėl seksualinės orientacijos. „Jokiais objektyviais duomenimis nėra paneigti kaltinamojo teiginiai, jog užrašu buvo siekta palaikyti tradicines šeimas ir kritikuoti valdžią, ketinančią suteikti daugiau teisių seksualinėms mažumoms. Iš kaltinamojo parodymų matyti, kad jis išreiškė pilietinę poziciją dėl siekio įstatymų leidybos procesu keisti esamą konstitucinę šeimos sampratą, bei protestą prieš Vilniaus miesto savivaldybės sprendimus, netinkamai, anot kaltinamojo, užtikrinant susirinkimų laisvę „Šeimų maršo“ dalyviams“, – pabrėžiama nuosprendyje.

Tačiau Vilniaus miesto apylinkės teisme M. Maila buvo nuteistas dėl trispalvės išniekinimo, nes užrašas įžeidė kitų žmonių patriotinius jausmus.

Pasak E. Venckienės Konstitucija garantuoja saviraiškos laisvę, tačiau kaltinamasis ne tik reiškė subjektyvią nuomonę apie valdžios institucijų sprendimus, bet taip pat siekė pademonstruoti esantis prieš tokią Lietuvos valstybę, kurioje įstatymais gali būti suteikiama daugiau teisių seksualinėms mažumoms.

„Tokiai pozicijai išreikšti sąmoningai, kaip pats nurodė, kad būtų išraiškingiau, pasirinko valstybinę vėliavą, ją negrįžtamai sugadino, išpurkšdamas žodžius dažais, ir demonstravo viešai. M. Maila teismo posėdžio metu pripažino, jog jo sugalvota užrašyti ant vėliavos frazė „homorojus“ ir žodis hemorojus, yra žodžių žaismas, jis esąs menininkas, o jo poelgis yra meninė raiška, kas leidžia teismui spręsti, jog kaltinamasis suvokė, kad jo užrašyta frazė gali būti suvokiama ir ne paraidžiui, bei to norėjo“, – teigiama nuosprendyje.

E. Venckienė pažymėjo, kad tuo metu vykusiame šeimų maršo proteste buvo pasisakoma prieš Stambulo konvencijos ratifikavimą, Partnerystės įstatymo priėmimą, o tai esą rodo, jog M. Maila siekė tyčia sumenkinti Lietuvos valstybės, kaip besirenkančios vakarietiškas vertybines nuostatas, kurios, anot kaltinamojo M. Mailos, yra nepriimtinos kaimyninei Rusijai, autoritetą.

Už valstybės vėliavos išniekinimą vyras buvo nuteistas 6 mėnesių laisvės apribojimo bausme be intensyvios priežiūros įpareigojant per visą bausmės laiką dirbti arba būti užsiregistravusiam Užimtumo tarnyboje. Be to, M. Maila į nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų asmenų fondą turės sumokėti 500 eurų baudą.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni