Ar V. Orbano varžovas P. Marki-Zay pagerintų LGBTQ+ asmenų padėtį Vengrijoje?

Sekmadienį Vengrijoje vykstant parlamento rinkimams, LGBTQ+ bendruomenė kovoja dviem frontais: viename jų įnirtingai mėgina pasiekti, kad dabartinis premjeras Viktoras Orbanas nelaimėtų valdančiosios daugumos, o kitame – daroma viskas, jog referendumas, nukreiptas prieš LGBTQ+ asmenų lygiateisiškumą, būtų laikomas neįvykusiu.

P. Marki-Zay LGBTQ + bendruomenei žada pokyčius | Jarmo.net koliažas (Draskovics Adam/adamdraskovics.hu ir Raphael Renter/Unsplash nuotr.)


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

V. Orbanas – ilgiausiai pareigas einantis premjeras Europos Sąjungoje (ES). Jis šiame poste dienas leidžia jau nuo 2010 metų ir dabar sieks ketvirtosios pergalės iš eilės.

Dešiniojo sparno nacionalistas, nusiteikęs prieš LGBTQ+ bendruomenę ir imigrantus – taip galima apibūdinti vis dar pareigas einančio Vengrijos premjero politines pažiūras. Pastaruosius 18 metų jis vadovauja ne itin žmogaus teises paminančiai „Fidesz“ partijai, o šiais metais vykstant rinkimams užsitikrinti paramą mėgina rinkimų dieną rengdamas ir referendumą, kuriame vengrų klausiama, ką jie mano apie LGBTQ+ temos nušvietimą nepilnamečiams žiniasklaidoje ir mokyklose be tėvų sutikimo. Toks referendumas laikomas nukreiptu prieš LGBTQ+ lygiateisiškumą, nes juo siekiama pateisinti praėjusiais metais priimtą „gėjų propagandą“ draudžiantį įstatymą, kuris, be kita ko, homoseksualumą neteisingai tapatina su pedofilija. LGBTQ+ teisių aktyvistai ragina dėl šio referendumo gadinti biuletenius, mat jų nesant pakankamai referendumas laikomas neįvykusiu. 

Tačiau dar svarbesne tema Vengrijoje prieš mėnesį tapo Rusijos pradėtas karas Ukrainoje, kuri yra Vengrijos kaimynė.

Viktoras Orbanas | EPP /flickr.com nuotr.


Rusijai vasario 24-ąją pradėjus plataus masto invaziją į Ukrainą, V. Orbanas mėgina laikytis neutralios, o kartais – ir anti-ukrainietiškos pozicijos. Pavyzdžiui, Vengrijos premjeras nesutiko praleisti kaimynei Ukrainai skirtų ginklų, kuriuos buvo planuota gabenti per Vengrijos teritoriją.

„Noriu kreiptis į žmogų, kuris, atrodo, ne iki galo supranta, kas vyksta. Ne tik Ukrainoje, bet ir Europoje. Jis praktiškai vienintelis Europoje atvirai remia Putiną. Mes iš Budapešto nieko ypatingo neprašėme. Mes net negavome to, ką daro visi kiti. Daro taikos labui. Mes negavome net gyvybiškai svarbios ginkluotės tranzito, nematome moralinės lyderystės. Nematėme jokių pastangų sustabdyti karą! Kodėl?“ – į V. Orbaną sekmadienį kreipėsi Volodymyras Zelenskis, praneša ELTA.

Kaip rašo naujienų agentūra ELTA, Vengrijos kraštutinių dešiniųjų Vyriausybė nuolat konfrontuoja su ES institucijomis, spaudžia žiniasklaidą ir teismus bei imasi priemonių prieš LGBTQ+ bendruomenę.

Ar Orbano varžovas pakeistų LGBTQ+ asmenų padėtį?

Sekmadienį vykstančiuose rinkimuose V. Orbanas kovoja su 6 opozicinių partijų aljansu, kurį rinkimuose veda Peteris Marki-Zay.

Kaip rašo britų LGBTQ+ naujienų portalas pinknews.co.uk, Vengrijoje premjero pareigas einant V. Orbanui, LGBTQ+ bendruomenė susidūrė su grėsme netekti teisinės apsaugos. Baiminamasis, kad homofobiškos valdančiųjų reformos sukels smurto protrūkius prieš LGBTQ+ bendruomenės narius.

Taip pat skaitykite:

„Budapest Pride“ organizatorė Zita Hrubi pinknews.co.uk išvardijo itin neraminančius Vengrijos įstatymų leidėjų žingsnius, kurias buvo nusitaikyta į LGBTQ+ bendruomenės lygias teises.

„Per pastaruosius 2 metus jau išvydome 3-4 įstatymų projektus, kurie draudžia translyčių žmonių dokumentuose keisti lyties žymenį ir vardą, taip pat matėme „gėjų propagandą“ draudžiantį įstatymą, išleistą praėjusią vasarą. Jame pedofilija siejama su homoseksualumu“, – dėstė ji.

2021-ųjų birželį Vengrijos parlamentas priėmė „Fidesz“ partijos parengtą įstatymą, kuris oficialiai turėjo padėti kovoti prieš pedofiliją, bet realiai įvedė draudimą žiniasklaidoje ir mokyklose diskutuoti bet kuriomis LGBTQ+ temomis.

„Mes bijome, kad tokių įstatymų gali atsirasti vis daugiau“, – apie tai, ko tikimasi V. Orbano pergalės atveju, teigė Z. Hrubi

Tačiau Vengrijos LGBTQ+ bendruomenė skeptiškai vertina ir šansus, jog nugalėjus V. Orbano priešininkui P. Marki-Zay ir jam tapus ministru pirmininku, LGBTQ+ bendruomenės padėtis keistųsi į gerą.

LGBTQ+ teisių aktyvistai atkreipė dėmesį į tai, kad P. Marki-Zay 2010 metais pats balsavo už V. Orbano vedamą „Fidesz“ partiją, be to, jis deklaruoja esantis ištikimas katalikas ir 7 vaikų tėvas. Šis politikas apibūdino save kaip socialiai konservatyvių ir ekonomiškai liberalių politinių pažiūrų.

Tiesa, verta paminėti ir tai, kad P. Marki-Zay per rinkimų kampaniją pažadėjo, kad jei bus išrinktas, jis „pradės viską nuo nulio ir parengs naują konstituciją, kuri sukurs tikrą demokratiją, laisvę ir lygybę“.

Kandidatas į premjerus teigė atliksiantis darbus, kurie leistų įteisinti tos pačios lyties asmenų santuokas, be to, P. Marki-Zay pažadėjo panaikinti V. Orbano įvestą „gėjų propagandą“ draudžiantį įstatymą. Tarp P. Marki-Zay pažadų – vėl leisti translyčiams asmenims suteikti dokumentus, kuriais būtų pripažinta jų socialinė lytis. Ar jis ištesės šiuos pažadus, parodys tik laikas.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni