Pusė konversijos terapijos aukų – nepilnamečiai: kaip tai prisideda prie prastėjančių savižudybių ir depresijos tendencijų? Konversijos terapijos. III dalis

20 metų dirbęs konversijos terapijos specialistu, o dabar atvirai kalbantis apie savo homoseksualumą, David Matheson tvirtai įsitikinęs, kad visos terapijos, kuriomis siekiama keisti žmogaus seksualinę orientaciją, turėtų būti uždraustos. 

 Orientaciją tariamai keičiančios terapijos gali pasunkinti ir taip neretai patiriamą pacientų depresiją | Asociatyvi pexels.com nuotr.


Dominyka Bodrije, jaudabar.org

redakcija@jarmo.net

Tuo tarpu tokios profesinės organizacijos kaip Amerikos psichologų asociacija ir Amerikos psichiatrijos asociacija nerado jokių įrodymų, kad konversijos terapija yra veiksminga ir gali pakeisti žmogaus orientaciją. Taip pat neegzistuoja jokie oficialūs konversijos terapijos mokymai. Kadangi niekas neaiškina, kaip reikėtų ją atlikti, vadinasi, ji yra visiškai nereguliuojama. Tačiau konversijos terapija nėra tik klinikinė problema. Tai yra pilietinių ir žmogaus teisių problema, tad šiandien kalbėsime apie etinius ir teisinius konversijos terapijos aspektus.

Prieš skaitant šį straipsnį rekomenduojame perskaityti pirmąsias šios serijos straipsnių dalis. Čia galite rasti pirmąjį straipsnį, o čia – antrąjį.

Diskriminacijos kurstymas ir žmogaus teisių pažeidimai

Žvelgiant iš žmogaus teisių perspektyvos, nėra skirtumo, ar homoseksualumas yra duotybė, ar pasirinkimas – galų gale teisė pasirinkti savo orientaciją (jei tai būtų įmanoma) vis tiek priklausytų tik pačiam žmogui. Juk įstatymai suteikia apsaugą nuo diskriminacijos dėl religinių įsitikinimų, kurie pasirinktini, o ne yra duotybė.

Anot Tarptautinės kankinimo aukų reabilitacijos tarybos (International Rehabilitation Council for Torture Victims), Nepriklausoma teismo ekspertų grupė (IFEG) patvirtina, kad:

  • konversijos terapija yra diskriminacijos ir represijos forma, kuri žaloja aukas ir prisideda prie tolimesnės jų izoliacijos
  • konversijos terapija turi neigiamą ilgalaikį poveikį, kuris žemina ir diskriminuoja;
  • vaikai ir paaugliai yra ypač pažeidžiami, o tai atsispindi prastėjančiose savižudybių ir depresijos atvejų tendencijose. Tai itin liečia tuos, kurie patyrė konversijos terapiją.

Trumpai tariant, konversijos terapijos praktikai vykdo rimtus žmogaus teisių pažeidimus – pažeidžia teisę į kūno autonomiją, sveikatą ir laisves į savo seksualinės orientacijos bei lyties ekspresiją. Jeigu konversijos terapija atliekama prievarta, tai prilyginama kankinimui.

Vaikai ir paaugliai yra ypač pažeidžiami | Asociatyvi pexels.com nuotr.


Konversijos terapija pasaulyje

Konversijos terapijų praktika gyva 69-iose šalyse, įskaitant Europos Sąjungos valstybes. Pavyzdžiui, Prancūzijoje naudojami medikamentai, o Austrijoje, Italijoje ir Lenkijoje vyksta pseudopsichoterapijos. Tokie dalykai kaip egzorcizmai/ritualiniai išvalymai vyksta Prancūzijoje ir Ispanijoje.

Štai keletas faktų:

  • 4 iš 5 konversijos terapijos aukų yra 24-erių arba jaunesni asmenys. Pusė jų – nepilnamečiai.
  • Visos pagrindinės medicininės ir psichikos sveikatos asociacijos JAV, Kanadoje, Australijoje, ES valstybėse ir kai kuriose kitose šalyse pasmerkė konversijos terapijos praktiką.
  • Didžiausią dokumentaciją ir daugiausiai informacijos apie konversijos terapijas skelbia JAV.
  • Jungtinių Tautų nepriklausomas ekspertas rekomenduoja pasaulinį konversijos terapijos uždraudimą.

Daugiau nei 60 Europos parlamento narių pasirašė laišką su prašymu trims Europos Komisijos nariams prašydami Europoje uždrausti konversijos terapijos praktikas. Kol kas konversijos terapija yra uždrausta Vokietijoje, Maltoje ir kai kuriose Ispanijos vietovėse.

O Lenkijos vyskupystė neseniai paskelbė pritarianti ir skatinanti „konversijos stovyklas“‘ šalyje.

Žemiau esančiame grafike matome, kad, preliminariais duomenimis, konversijos terapijos vyksta ir Rytų Europoje (turkio spalva).

Duomenys: United Nations of Human Rights, 2020


Vyriausybėms sunku nurodyti tikslius duomenimis, nes, kaip matome kitame grafike, konversijos terapijos dažniausiai atliekamos uždarose religinėse bendruomenėse, neteikiančiose apie tai daug duomenų (žalia spalva).

Duomenys: United Nations of Human Rights, 2020


Kodėl konversijos terapija turėtų būti uždrausta?

  • Konversijos terapija remiasi klaidingomis prielaidomis
  • Būtent homofobija skatina individus ieškoti seksualinės orientacijos pakeitimo galimybių
  • Nėra patikimų įrodymų, kad konversijos terapija yra efektyvi
  • Konversijos terapija yra psichiškai žalinga
  • Konversijos terapija neigiamai paveikia visuomenės požiūrį į netradicinės orientacijos žmones

Konversijos terapijos terapeutai daro prielaidą, kad jų klientus seksualinę orientaciją keisti motyvuoja prigimtiniai neigiami faktoriai, susiję su homoseksualumu. Tačiau, kaip ir minėjome kituose šios serijos straipsniuose, tokie terapeutai ignoruoja socialinio spaudimo įtaką, kuris, tikėtina, ir yra centrinis faktorius, kodėl žmonės išvis nori keisti savo orientaciją.

Etikos klausimas

Kol konversijos terapija buvo tik „bažnyčios‘‘ reikalas, psichologijos srities specialistai nelabai galėjo ką nors komentuoti ir neturėjo galimybių įsikišti, tačiau vis dažniau ir dažniau konversijos terapiją atliekantys žmonės sakosi esą psichoterapeutai, psichologai ar gydytojai.

4 iš 5 konversijos terapijos aukų yra 24-erių arba jaunesni asmenys. Pusė jų – nepilnamečiai | Asociatyvi pexels.com nuotr.


Remiantis Amerikos psichologų asociacija, bet koks specialistų (ar pseudospecialistų) bandymas keisti žmogaus orientaciją yra neetiškas, o anot Pasaulio sveikatos organizacijos, konversijos terapija yra „už etinės praktikos ribų‘‘. 

Anot Pasaulio psichiatrų asociacijos, taip vadinami „gydymai nuo homoseksualumo“ sukuria išankstinių nuostatų ir diskriminacijos plitimui palankią aplinką, o bet koks įsikišimas, skatinantis „gydymą“ kažko, kas nėra sutrikimas, yra neetiškas.

Įvairūs etikos pažeidimai, vykstantys konversijos terapijoje:

  • Sakymas klientams, kad homoseksualumas yra psichikos sutrikimas (tai yra terapeuto įsitikinimas, o ne pagrįsta įrodymais)
  • Konfidencialumo pažeidimai, kaip, pavyzdžiui, religinių mokyklų administracija, nuolat informuojama terapeuto apie paciento seksualinį elgesį, apie kurį buvo diskutuota terapijoje
  • Neprideramas spaudimas pacientui, kaip, pavyzdžiui, grasinimai nutraukti „gydymą“, jeigu pacientas nepaklūsta terapeutui
  • Pacientų, nusprendusių priimti savo netradicinę orientaciją, apleidimas ir atsisakymas
  • „Gydymo“ siūlymas neatsižvelgiant į kontekstą – konversijos terapijos „specialistai“ siūlo savo paslaugas bet kam
  • Nepavykus terapijai (kuri ir taip yra neišvengiamai neveiksminga), konversijos terapijos terapeutai kaltina pacientą, o ne terapiją. Tai veda į gėdingas internalizacijas, kurios gali pasunkinti ir taip neretai patiriamą pacientų depresiją

Akivaizdu, kad konversijos terapijos praktika ne tik kad nėra etiška, bet ir prisideda prie žmogaus teisių pažeidimų visame pasaulyje. Konversijos terapija nėra svetima ir Lietuvai – būtent apie tai kalbėsime paskutiniame šios serijos straipsnyje.


Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni