Civilinės sąjungos kritikai siūlo „artimo ryšio“ sąvoką Civiliniame kodekse: „Čia yra tiesiog toks kryptingas bandymas sabotuoti Civilinės sąjungos projektą“

Daugiau nei 20 Seimo narių registravo registravo Civilinio kodekso pataisas, kuriomis vietoje partnerystės ir civilinės sąjungos įteisinimo siūlo numatyti artimo ryšio susitarimą. Pastarasis galiotų konkrečiose įstatymų nustatytose srityse, praneša naujienų agentūra BNS. Toks pasiūlymas – tai reakcija į neseniai pristatytą Civilinės sąjungos įstatymą, kuriuo būtų reglamentuojami tos pačios lyties porų santykiai.

P. Saudargas | Seimo kanceliarijos nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Įstatymo projekto iniciatorius ir rengėjas yra Seimo narys Paulius Saudargas. Pasak jo, dabartinis Civilinio kodekso reguliavimas neišskiria santykių, kurie grindžiami ilgalaikiais tvariais socialiniais ryšiais bei giliu tarpusavio pasitikėjimu, nors socialinė realybė reikalauja juos pripažinti.

Įstatymo aiškinamajame rašte nurodoma, kad siūloma į Civilinį kodeksą įvesti artimo ryšio sąvoką, tokiu ryšiu laikant asmens santykį su kitu asmeniu, kylantį iš tvaraus ir pasitikėjimu grįsto asmeninio socialinio ryšio. Tokį ryšį siūloma laikyti turint ne tik šeimos narius ir artimus giminaičius, bet ir asmenis, kurie yra sudarę susitarimą dėl bendro gyvenimo, bei asmenis, kuriuos sieja globos ar rūpybos santykiai arba sudarytas susitarimas dėl tarpusavio išlaikymo.

Pasiūlymą teikia Seimo nariai Paulius Saudargas, Audronius Ažubalis, Arvydas Pocius, Valdas Rakutis, Justinas Urbanavičius, Kazys Starkevičiu, Aušrinė Norkienė, Rita Tamašunienė, Beata Petkevič, Guoda Burokienė, Arvydas Nekrošius, Algimantas Dumbrava, Antanas Vinkus, Ligita Girskienė, Rimantė Šalaševičiūtė, Valius Ąžuolas, Stasys Tumėnas, Robertas Šarknickas, Aurelijus Veryga, Ričardas Juška, Antanas Čepononis

Kaip naujienų agentūrai ELTA teigė Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius, šiomis pataisomis, kuriomis siekiama įtvirtinti „artimojo ryšio“ sąvoką, yra vykdomas „kryptingas bandymas sabotuoti Civilinės sąjungos projektą“. Parlamentaras išreiškė viltį, kad joms nebus pritarta.

Laisvės frakcijos atstovas mano, kad jeigu būtų priimtas civilinės sąjungos kritikų siūlymas, dabartinė situacija nekistų.

T. V. Raskevičius | Seimo kanceliarijos nuotr.

„Mes nuolatos susiduriame su situacija, kai ruošiantis svarstyti Seime realius žmonių lūkesčius atliepiančius įstatymo projektus – šį kartą Civilinės sąjungos projektą, oponentai pasinaudoja teisine instrumentika paleisti vadinamąją dūmų uždangą“, – taip pasiūlymą komentavo T. V. Raskevičius.

„Tai yra tiesiog subjektinės teisės kažkoks detalizavimas, kuris niekaip nesprendžia asmenų praktinių problemų būtent todėl, kad tame pasiūlyme niekaip nėra nurodoma, kaip bus fiksuojamas juridinis artimo ryšio faktas, iš kurio galimai galėtų kilti kažkokios teisės ir pareigos. Pavyzdžiui, aš turiu teisę būti turtingas, bet jeigu neturėsiu kaip tą teisę įgyvendinti, tai ji bus niekinė“, – akcentavo politikas, praneša ELTA.

Anot T. V. Raskevičiaus, kolegų parengtų pataisų net nereikėtų siekti su civiline sąjunga. „Tas artimas ryšys, tai ir žmonėms, kurie susiję globos, rūpybos santykiais numatomas. Tai čia visai kiti dalykai. Civilinė sąjunga pirmiausiai yra skirta sukurti artimąjį ryšį tarp dviejų nesusijusių asmenų. Ir jos negali sudaryti artimi giminaičiai, taikomas monogamijos, lojalumo kriterijus, emocinis ryšys pripažįstamas tų asmenų ir panašiai. Čia yra tiesiog skirtingi dalykai“, – ELTA cituoja T. V. Raskevičių.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni