Įvertino naują Civilinės sąjungos įstatymą: tokius kompromisus matyti yra tikrai liūdna

Pirmadienį Seime pristačius partnerystę pakeitusį Civilinės sąjungos įstatymą, žmogaus teisių apžvalgininkas Simonas Bartulis teigia, kad matomi nauji kompromisai liūdina.

Akcija „Visos šeimos – svarbios“ | Seimo kanceliarijos nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Man yra gaila, kad nebeliko partnerių santykio apibūdinimo kaip abipusio emocinio ryšio, ir t.t. Tačiau bent asmeniškai nesu sentimentalus. Projekte minimi „savanoriškumo, partnerių tarpusavio lygiateisiškumo“ principai. Svarbiausia, kad tai būtų ne Širinskienės verslo sutartys, o teisinis ir civilinis statusas, apibrėžiantis abipusius santykius“, – pabrėžė jis. 

Naujame projekte atsisakoma ankstesniame Partnerystės įstatyme numatytų nuostatų: asmenys santykius registruos pas notarą, o ne Civilinės metrikacijos skyriuose, partneriai negalės vienas kitam suteikti pavardžių. 

„Man tokius kompromisus matyti yra tikrai liūdna. Teoriškai, tai piktina: vėl LGBTQ+ bendruomenė turi nusileisti. Taip pat tai verčia pagalvoti: o ką šie kompromisai duoda anti-LGBTQ žmonėms? Ar tai pagerins jų gyvenimą? Kiek kartų jie būna metrikacijoje, kad jiems partnerių būvimas ten trukdytų? Kodėl jiems rūpi, ar partneriai galės suvienodinti pavardes?

Atsakymas yra paprastas. Jiems tai nerūpi. Tokių kompromisų reikalavimas yra politinė taktika. Jos tikslas – įstatymo projektą vis labiau išplauti, kad net patys LGBTQ+ žmonės jo nenorėtų energingai palaikyti“, – įsitikinęs S. Bartulis. 



Simonas Bartulis | Asmeninio archyvo nuotr.


Jo teigimu, anti-LGBT politikai vis tiek toliau balsuos prieš bet kokį LGBTQ+ asmenų lygiateisiškumą garantuojantį įstatymą, kuris suteiks civilinį statusą tos pačios lyties poroms. 

Pasak S. Bartulio, didžiausi kompromisai diskutuojant apie LGBTQ+ porų santykių įteisinimą vyko apie partnerio vaiko įsivaikinimo atsisakymą. „Šie kompromisai bent man atrodo labiau simboliniai, tačiau suprantu, kad daugeliui jie gali rūpėti net labiau. Bet galiausiai aš galvoju apie partnerius, kurie yra visiškai neapsaugoti ir ką jie iš to gali gauti. Bus įdomu pamatyti, kaip ši kova tęsis toliau. Viena pusė savo namų darbus jau atliko. Atėjo laikas ir mums matyti kitos pusės kompromisus“, – tikino žmogaus teisių apžvalgininkas.


Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni