Pareiškė, kad katalikai politikai negali palaikyti vienalyčių sąjungų: ar Nacionalinis susivienijimas žino geriau už popiežių?

Politinės partijos „Nacionalinis susivienijimas“ nariai pareiškė, kad esą „Bažnyčia yra tiesioginiu tekstu uždraudusi katalikais save laikantiems politikams balsuoti už bet kokias vienalytes sąjungas“. Tačiau toks teiginys kelia rimtų abejonių. Europos parlamento narė Aušra Maldeikienė atkreipė dėmesį, kad bažnyčia draudžia meluoti, bet tokio draudimo, kad politikai negali palaikyti tos pačios lyties porų santykių reglamentavimo, ji neaptiko. Vienalyčių sąjungų reglamentavimą, be kita ko, palaiko ir popiežius.

Asociatyvi unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Nacionalinio susivienijimo Kauno skyriaus „Facebook“ paskyroje išplatintas pranešimas, kuriame piktinamasi tais Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos Seime atstovais, kurie balsavo už Civilinės sąjungos įstatymo pateikimą. Įstatymo pateikimą palaikė 38 konservatoriai, prieš pasisakė 7.

„TS-LKD atstovai iki šiol apsimeta, kad esama kažkokio ryšio su Bažnyčia, jos mokymu, yra jį atstovaujantis sparnas. Tas sparnas – 7 žmonės iš 50?“ – rašoma partijos, pagarsėjusios nusiteikimu prieš LGBTQ+ asmenų lygiateisiškumą, pranešime.

Momentinė ekrano kopija

„Tokio draudimo neaptikau“

„Paklausiau, kuris Bažnyčios dokumentas uždraudė katalikams politikams balsuoti už vienalytes sąjungas, – savo „Facebook“ paskyroje rašo europarlamentarė Aušra Maldeikienė. – Laukiu atsakymo. Abejoju, ar toks bus – jau ne kartą ta chebra pademonstravo nesusivokimą net apie bazinius Bažnyčios dokumentus.

Turiu religijos mokslų filosofijos laipsnį, nuolat analizuoju Bažnyčios dokumentus – tokio draudimo neaptikau.

Jeigu nesulauksiu per porą dienų, žinosiu, kad Nacionaliniame susivienijime melagiai, o va meluoti tai tikrai katalikams Bažnyčia draudžia“.

Popiežius kalba kitaip nei Nacionalinis susivienijimas

2020 metais popiežius Pranciškus pareiškė, kad LGBTQ+ asmenys „yra Dievo vaikai“, o „homoseksualūs žmonės turi teisę turėti šeimą“. Popiežius taip kalbėjo dokumentiniame filme „Francesco“ ir pabrėžė, kad ketina kreiptis į atitinkamas institucijas dėl įstatymų, leidžiančių tos pačios lyties poroms įteisinti savo šeimas.

Aušra Maldeikienė | lrs.lt

Kaip rašo lrt.lt, dar būdamas Buenos Airių arkivyskupu Pranciškus palaikė homoseksualių porų civilines sąjungas kaip alternatyvą tos pačios lyties asmenų santuokoms.

Portalas 15min.lt šių metų pradžioje pranešė, kad popiežius taip pat skatina tėvus palaikyti savo homoseksualius vaikus. Tiesa, anksčiau jis yra sakęs, kad nors bažnyčia negali pritarti tos pačios lyties asmenų santuokoms, ji gali pritarti civilinės sąjungos įstatymams, kuriais siekiama homoseksualiems partneriams suteikti bendras teises pensijų, sveikatos priežiūros ir paveldėjimo srityse.

„Homoseksualūs žmonės turi teisę būti šeimoje. Jie yra Dievo vaikai ir turi teisę į šeimą. Nė vienas dėl to negali būti atstumtas ar tapti nelaimingas. Turėtume sukurti civilinių sąjungų įstatymą. Tokiu būdu jie būtų teisiškai apsaugoti. Aš dėl to kovojau“, – portalas bernardinai.lt cituoja popiežių Pranciškų.

Nacionalinio susivienijimo tinklalapyje pateikiama nuoroda į Tikėjimo mokslo kongregacijos pastabas dėl homoseksualių asmenų sąjungos teisinio pripažinimo

Asociatyvi unsplash.com nuotr.

Tai – ne bažnyčios mokymas

Religijotyrininkė Toma Bružaitė tikino, kad „popiežius kalba apie civilinę teisę, tad tikėtina, kad tinkamo homoseksualių asmenų teisių užtikrinimo, santuokos apsaugos priemonių bei būdų susitarti teks ieškoti patiems“.

Anot jos, bažnyčioje nėra suformuotos doktrinos, mokymo apie civilinę partnerystę ar kitokius homoseksualių asmenų santykių įteisinimo būdus, nes tai – civilinės teisės sritis. „Bažnyčia gali pateikti savo svarstymus, apmąstymus sprendžiant ir civilinės teisės klausimu, tačiau tokie svarstymai nėra tas pats, kas Bažnyčios mokymas apie sakramentinę santuoką“, – teigė ji viename savo viešai publikuotų tekstų portale bernardinai.lt

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni