Vietoje partnerystės – civilinė sąjunga: aiškėja, kokių nuostatų atsisakyta iš Partnerystės įstatymo projekto

LGBTQ+ bendruomenei laukiant partnerystės, pirmadienį Seime pristatomas Civilinės sąjungos įstatymo projektas. Praėjusiais metais Seimas teikimo stadijoje atmetė Partnerystės įstatymo projektą. Šiais metais įstatymo rengėjai jau ne kartą kartojo, kad bus siekiama kompromisų. Aiškėja, kokių nuostatų, siūlytų anksčiau, atsisakyta.

Akcija „Visos šeimos – svarbios“ | Seimo kanceliarijos nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Vietoje Partnerystės įstatymo valdantieji siūlo Civilinės sąjungos įstatymą, pagal kurį, lrt.lt duomenimis, žmonės santykius registruotų pas notarą, o ne Civilinės metrikacijos skyriuose, kaip buvo siūloma pirmą kartą teiktame, bet praėjusiais metais pirminėje stadijoje atmestame Partnerystės įstatymo projekte.

Pateikiamas apibrėžimas skamba taip: „Civilinė sąjunga yra dviejų asmenų (partnerių) savanoriškas susitarimas, įregistruotas teisės aktų nustatyta tvarka, kuriuo jie siekia sukurti ir (ar) plėtoti, apsaugoti tarpusavio santykius“.

Civilinę sąjungą būtų draudžiama įregistruoti artimiesiems giminaičiams.

Pagal naujai siūlomą Civilinės sąjungos įstatymą, įregistravęs civilinę sąjungą ir jos nenutraukęs asmuo negali sudaryti santuokos ar įregistruoti civilinės sąjungos su kitu asmeniu.

Civilinės sąjungos įstatyme yra atsisakyta nuostatos gauti vienas kito pavardę, nors praėjusiais metais teiktame Partnerystės įstatymo projekte tai buvo numatoma.

Civilinės sąjungos įstatymo projekte, kaip ir anksčiau teiktame Partnerystės įstatyme, nenumatoma suteikti galimybės įsivaikinti vaikus, be to, neapibrėžiamas ir tėvystės pripažinimas ir naudojimasis tėvų valdžia.

Kaip skelbia lrt.lt, projekte nurodoma, kad civilinės santuokos santykių teisinis reglamentavimas Lietuvoje grindžiamas monogamijos, civilinės sąjungos savanoriškumo, partnerių tarpusavio lygiateisiškumo ir kitais civilinių santykių reglamentavimo principais.

Civilinės sąjungos įstatymo projekte kalbama ir apie turtinius santykius: turtas įregistruotos civilinės sąjungos laikotarpiu įgytas abiejų partnerių ar vieno jų vardu, laikomas bendrąja daline partnerių nuosavybe. Turtas įgytas iki civilinės sąjungos sudarymo, būtų laikomas asmenine vieno iš partnerių nuosavybe.

Jei įstatymą Seimas palaimins, partneriai turėtų teisę paveldėti vienas kito turtą, taip pat galėtų vienas kitam atstovauti sveikatos priežiūros įstaigose, taip pat gauti informaciją apie partnerio sveikatos būklę.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni