Organizacija „Stebėk teises“ ragina Nausėdą pritarti tos pačios lyties porų partnerystei

Žmogaus teisių organizacijos „Stebėk teises“ advokacijos ekspertė Greta Kin tikisi, kad prezidentas Gitanas Nausėda ras ryžto pritarti tos pačios lyties porų santykius įteisinančiam įstatymui.

Gitanas Nausėda | Seimo kanceliarijos nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Organizacija „Stebėk teises“ praėjusią savaitę raštu kreipėsi į dalies partijų pirmininkus ir šalies vadovus ragindama daryti viską, kad Partnerystės įstatymas būtų priimtas.

Tiesa, praėjusiais metais G. Nausėda yra pareiškęs, kad Partnerystės įstatymo būtų nepasirašęs. Tačiau G. Kin viliasi, kad šalies vadovas permąstys šią poziciją.

„Vertiname tikrai su viltimi, kad šiais metais gerbiamas prezidentas persigalvos ir patvirtins, ir šiuo raštu buvo siekiama jį paskatinti pamatyti visuomenės ir įvairių organizacijų, įvairių visuomenės grupių norą, kad Partnerystės įstatymas būtų pateiktas ir atitinkamai patvirtintas tolesnei eigai“, – pirmadienį portalui jarmo.net sakė G. Kin.

Greta Kin | Asmeninio archyvo nuotr.


„Stebėk teises“ kreipėsi į prezidentą G. Nausėdą, Premjerę Ingridą Šimonytę, Seimo Pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen, Tėvynės Sąjungos-Lietuvos Krikščionių Demokratų partijos pirmininką Gabrielių Landsbergį, Laisvės partijos pirmininkę Aušrinę Armonaitę ir Lietuvos Socialdemokratų partijos pirmininkę Viliją Blinkevičiūtę ragindami priimti Partnerystės įstatymą. Tiesa, „valstiečių“ arba „darbiečių“ toks laiškas nepasiekė.

Paklausta, kaip organizacija pasirinko, kurių partijų vadovams išsiųsti raštą, o kurių – ne, G. Kin teigė, buvo kreiptasi į tokias partijas, kurios anksčiau yra išreiškusios palaikymą arba bent dalis jos partijos narių pasisakė už LGBTQ+ asmenų teises.

„Taip ir atsirinkome, kad paskatintume rasti daugiau iniciatyvos ir valios partijų viduje priimti labai reikalingą sprendimą šiuo metu“, – komentavo ji.

Kaip pažymima „Stebėk teises“ rašte, Europos Žmogaus Teisių Teismas ir Lietuvos Konstitucinis Teismas šeimos sąvoką aiškina plačiai ir neapsiriboja tik santuokos institutu. „Tačiau atsižvelgiant į šiuo metu Lietuvoje galiojantį teisinį reguliavimą akivaizdu, jog šeimoms, kurios yra kartu ne santuokos pagrindu, nesuteikiamos svarbios teisės bei neužtikrinama teisėtų interesų apsauga.

Partnerystės įstatymo priėmimas paskatintų žmogaus teisių plėtrą, lygiateisiškumą ir saviraiškos laisvę“, – skelbia „Stebėk teises“ atstovai.


Kreipimesi partijų atstovams ir šalies vadovams nurodoma, kad Lietuva yra viena iš 6 Europos Sąjungos valstybių, kuriose nėra galimybės sudaryti partnerystės ar santuokos tos pačios lyties poroms.

Pirmadienį Seimo kanceliarija pranešė, kad 13 val. vyks spaudos konferencija, kurioje bus pristatytas Civilinės sąjungos įstatymo projektas.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni