Po „Pride” Vilniuje laukia vakarėlis, kokių reta: viską užvalgys šventvagiška ir graži „Queer” propaganda

„We are propaganda“ – tokiu skambiu ir kiek ironišku šūkiu pavadintos LGBTQ+ vakarėlių serijos renginys šį šeštadienį po „Pride“ eitynių turėtų sutraukti nemažai „Queer“ bendruomenės žmonių. Vakarėlyje bus renkamos lėšos LGBTQ+ lygiateisiškumą stiprinančioms iniciatyvoms. „We are propaganda“ iniciatoriai Edvinas Grin ir Vika Matuzaitė sako – viena svarbiausių Lietuvos LGBTQ+ bendruomenei dienų turi ją sustiprinti, o ypač žmones, kurie neskaičiuodami savo laiko ir energijos dirba tam, kad visi galėtų jaustis laisvesni. 

We are propaganda vakarėlio akimirkos | Jarmo.net koliažas (organizatorių nuotr).


Jonas Valaitis, jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Pirmasis vakarėlių serijos „We are propaganda“ renginys įvyko Vilniuje esančioje erdvėje, vadinamoje „xi20“. Prieš kurį laiką „We are propaganda” judėjimas persikėlė į kitas, dar erdvesnes patalpas, vadinamas „1986_gallery_“. Jos įsikūrusios Kauno gatvėje 32-uoju numeriu pažymėtame pastate.

Aldos Eikevičiūtės nuotr.

Neseniai vienerių metų sukaktį atšventusioje „1986_gallery_“ laukia įspūdinga naktis. Šeštadienį po „Baltic Pride“ eitynių LGBTQ+ bendruomenė 22 val. rinksis stebėti LGBTQ+ atlikėjų pasirodymų. Renginio metu surinktos lėšos bus skiriamos LGBTQ+ bendruomenę buriančioms iniciatyvoms – socialiniams centrams „Emma“ ir „Luna6“, „Queer“ feministiniam festivaliui „Sapfo“ ir translyčių teisių organizacijai „Trans autonomija“.

Kaip pasakoja vakarėlių serijos „We are propaganda“ organizatoriai E. Grin ir Vika Matuzaitė , iš viso nuo vakarėlių serijos veiklos pradžios buvo surengta jau 10 unikalių renginių, skirtų būtent LGBTQ+ žmonėms.

– Jūs pradėjote veikti 2016 metais. Kaip prasidėjo iniciatyva „We are propaganda“? – pasiteiravau renginio organizatorių

Edvinas: Pirmasis „We are propaganda“ renginys įvyko 2016-ųjų birželį. Turėjome tikslą įkurti alternatyvią erdvę „Queer“ bendruomenei tam, kad galėtume skatinti jos naktinę kultūrą. 

Reaguojant į tais metais Vilniuje įvykusį „Baltic Pride“, kurio šūkis buvo „Mes žmonės, o ne propaganda“ (taip buvo sureaguoja į Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymą), mes norėjome į tai pažvelgti kiek kitu kampu. Mums šis šūkis, žinoma, Lietuvos politiniame kontekste buvo suprantamas, bet mes norėjome šiek tiek ekspresyviau, provakatyviau į tai reaguoti. Taigi, pateikėme pareiškimą – tai gerai, mes esame propaganda – ir pasisavinome į LGBTQ+ bendruomenę nukreiptą požiūrį, kuriuo šie žmonės demonizuojami, asocijuojami su nukrypimais, marginalizuojami. Šūkyje „We are propaganda“ atradome tam tikrą galią, grožį ir jėgą.

Šiuo metu daugybė LGBTQ+ skirti vakarėliai vyksta vieninteliame sostinės LGBTQ+ klube Soho”, tai nereprezentuoja visos bendruomenės poreikių, mes norėjome sukurti atsvarą tam. Juk „Queer“ žmonėms neužtenka vienos erdvės. Reikia įvairovės.

Vika: Išties, „Soho“ yra svarbi, reikšmę turinti erdvė. Tačiau sunku vienoje erdvėje save išsireikšti absoliučiai visiems. „Soho“ veikia kaip įprasti klubai ir viskas su tuo yra gerai, bet kai kuriems žmonėms reikia dar daugiau saugumo tam, kad galėtų jaustis savimi. Taigi, vakarėlių serija „We are propaganda“ ir yra atsvara, užtikrinanti šį aspektą. Svarbu, kad žmonės būtų erdvėje, kurioje nebūtų kaltinami tuo, ką neretai pasako dalis visuomenės. Mes turime teisę į galimybę būti laisvais, būti tiesiog saugioje vietoje.

Edvinas: Kadangi neveikiame komerciškai, galime sau leisti nesivadovauti rinkos, marketingo strategijomis, kuria, natūralu, vadovaujasi kiti klubai, nes jiems reikia išsilaikyti, mokėti atlyginimus darbuotojams. O štai „We are propaganda“ komanda veikia savanoriškai, neatlygintinai. Be to, dauguma atlikėjų, pasirodysiančių šį šeštadienį, neprašo atlygio, nes mes siekiame surinkti lėšas aktyviai veikiančioms, LGBTQ+ bendruomenę puoselėjančioms iniciatyvoms.

– Ar galite plačiau papasakoti apie tai, kokius saugumo aspektus reikia užtikrinti LGBTQ+ žmonėms vakarėliuose?

Vika: Yra situacijų, kurių pakankamai sunku išvengti, pavyzdžiui, prie klubų stovintys grėsmingai atrodantys heteroseksualūs apsaugininkai - mums tai jaustis laisvais gali ir neleisti, tuomet turime perlipti per save, per heteronormų barjerus, kad patektume į saugią erdvę. O juk ir taip tenka pereiti per daugybę barjerų ir visuomenėje.

Vakarėlyje pasirodys LGBTQ bendruomenės atlikėjai ir jų palaikytojai | Organizatorių vizualizacija

Šį šeštadienį vyksiančiame „We are propaganda“ vakarėlyje stengsimės suburti komandą, kuri bus ir šventės dalyviais, ir prižiūrėtojais – tai žmonės, kuriems skiriama papildoma užduotis pasirūpinti erdvės saugumu: kad nebūtų toksiško vyriškumo demonstravimo, kad būtų atsižvelgiama į tam tikras finansines galimybes, kad tai būtų erdvė, kurioje suteikiamas matomumas labiau marginalizuotoms žmonių grupėms, kad vakarėlio dalyviai, kuriems kažkas nėra aišku, gautų visą reikiamą informaciją.

Man atrodo, kad „Queer“ bendruomenė dar neturi imuniteto tokiems dalykams kaip priekabiavimui, ne visada aiškiam abipusiam sutikimui. Taigi, mūsų komanda šiuos dalykus padeda išsiaiškinti be jokio konflikto, užkardo galimas toksiškas praktikas dar iki joms pasireiškiant.

Paprastuose vakarėliuose apsauga dažniausiai veikia ne prevenciškai, o jau tuomet, kai įvyksta konfliktas ar krizė.

Tie, kurie paprastai visuomenėje jaučiasi vis labiau ir labiau spaudžiami, mūsų erdvėje gali jaustis pilnaverčiai. Į tai žvelgiame per vertybinę prizmę.

Vakarėlyje pasirodys LGBTQ bendruomenės atlikėjai ir jų palaikytojai | Organizatorių vizualizacija

Edvinas: Išties, taip kuriama saugesnės erdvės politika. Žinoma, niekas nėra pajėgus visiškai sukurti saugios erdvės, bet mes ir nesiekiame įvesti totalios kontrolės. Mums tiesiog svarbu atkreipti dėmesį į šiuos aspektus.

„We are propaganda“ vakarėliuose labai atsižvelgiame į tai, kas dalyvauja, kokie žmonės susirenka, dėliodami programą nesivadovaujame taisykle pasikviesti tik žinomus veidus. Mums daug svarbiau pastebėti žmones, kurie ieško scenos, platformos tam, kad galėtų pasidalinti savo kūryba.

Pavyzdžiui, po praėjusiais metais įvykusio Kauno „Pride“ turėjome galimybę suburti „Drag queen“ iš visų Baltijos šalių. Buvo labai įdomu stebėti.

– Papasakokite, kaip atsirinkote LGBTQ+ iniciatyvas, kurioms bus skirtos vakarėlio metu surinktos lėšos.

Vika: „Baltic Pride“ – ne tik mieste vykstanti šventė. Tą dieną LGBTQ+ bendruomenė turi būti sustiprinta. Yra iniciatyvų, kurios neturi resursų ir galimybių, pasiekiamų oficialioms organizacijoms. Tačiau šios iniciatyvos yra labai svarbios.

Vienas esminių kriterijų, pagal kurį atsirinkome, kam bus renkamos lėšos, buvo tai, kad iniciatyva – nekomercinė. 

Be kita ko, organizacijai „Trans autonomija“ lėšas nuspręsta skirti siekiant palaikyti translyčius žmones, kuriems labai brangiai kainuoja išgyvenimas. Džiaugiamės, kad ši organizacija įsikūrė, ji jauna, jai reikia palaikymo. 

„Emma”, „Sapfo”, „Luna6” - tai erdvės, pilnavertiškai įtraukiančios „Queer” žmones į kasdienį gyvenimą.  Tai yra esminis pavyzdys, kokios įtraukties LGBTQ+ žmonės norėtų visuomeje. 

Siekiame, kad šios iniciatyvos ilgai ir sėkmingai gyvuotų.

Šiose iniciatyvose dalyvauja žmonės, kurie negaili savo energijos, yra atsidavę, tad tikime jais. Be to, jie prisideda ir prie „We are propaganda” renginio organizavimo. 

Noriu pabrėžti, kad didžiąja dalimi šios iniciatyvos veikia būtent ant neatlygintino darbo, todėl labai norisi prisidėti prie jų ir pagalbėti. 

Vakarėlyje pasirodys LGBTQ bendruomenės atlikėjai ir jų palaikytojai | Organizatorių vizualizacija

– Vieniems LGBTQ+ eitynės yra šventė, kitiems – protestas. O kaip į tai žvelgiate jūs?

Edvinas: 2016 metais, kai įvyko eitynės bei pirmasis „We are propaganda“ vakarėlis, nešiau plakatą, ant kurio buvo parašyta: „Nėra ko švęsti“. Ir dabar tokį plakatą iškelčiau. „Pride“ turėtų būti protestas, kuriame aišku, ko siekiama, dėl ko jis organizuojamas. Tai mus paskatino organizuoti ir praėjusiais metais įvykusį Kauno „Pride“.

Bet rengiame vakarėlį būtent eitynių dieną, nes svarbu švęsti, gal ne pasiekimus – pavyzdžiui, politikų neįvykdytus pažadus – bet tai, kad kuriamos erdvės bendruomenės susibūrimams ir bendravimui.

Vakarėlyje pasirodys LGBTQ bendruomenės atlikėjai ir jų palaikytojai | Organizatorių vizualizacija

Vika: Tam, kad galėtume švęsti save.

– Beje, pastebėjau, kad nemažai socialinio centro „Emma“, LGBTQ+ žmonėms Kaune tapusio užuovėja, komandos žmonių buriasi ir apie jus. Tikriausiai veikiate kartu?

Edvinas: Socialinis centras „Emma“ ir vakarėlių serija „We are propaganda“ nėra susiję tiesiogiai, bet dalis kolektyvo, įsitraukusio į „Emma“ veiklas, įsilieja ir į „We are propaganda“ renginius. Taigi, mus sieja žmogiškieji ryšiai, idėjos.

Kaip ir daugelis LGBTQ+ žmonių, tikriausiai ir jūs stebite visuomenę, jos nuotaikas. Kaip keitėsi padėtis Lietuvoje LGBTQ+ bendruomenės atžvilgiu nuo 2016-ųjų, kai ėmėte veikti, iki dabar? Nuomonių apie tai yra įvairių: vieni sako, kad Lietuva sustingo, kiti mano, kad einame pirmyn, treti apgailestauja, kad jau ėmėme žengti atgal.

Vakarėlyje pasirodys LGBTQ bendruomenės atlikėjai ir jų palaikytojai | Organizatorių vizualizacija

Vika: Man atrodo, kad laukiantis vakarėlis tai patikrins (juokasi, - aut. past.). Vakarėlių kontekste situaciją vertinti sudėtinga. Matome, kad „Queer“ žmonės turi daugiau drąsos pasirodyti renginiuose, eitynėse. Šiemet jau išeiname iš „undergroundo” ir keliamės į didesnę ir matomesnę erdvę.

Edvinas: Išties, į LGBTQ+ iniciatyvas įsitraukia vis daugiau jaunų žmonių.

Pastebime tendenciją, kad „Queer“ matomumas kultūriniame lauke didėja. Sakyčiau, kad turime pasinaudoti šia galimybe.

O bendrai kalbant apie politiką, čia galėtų būti atskiras interviu (šypsosi, - aut. past.), nes tikrai daug ką norėtume pasakyti, ypač po praėjusių metų, kai buvome įsitraukę į Kauno „Pride“ organizavimą. Išgyvenome tam tikrą lūžį – „Kaunas Pride“ galiausiai įvyko. Matau tai kaip įvykį, kuris skatina LGBTQ+ žmones burtis ir veikti savarankiškai kartu, susitelkus. Norėčiau tikėti, kad tokių judėjimų plėtra bus skatinama.

Juk ir „We are propaganda“ vakarėliuose žmonės gali atrasti vienas kitus, imtis bendrų veiklų.

Vakarėlyje pasirodys LGBTQ bendruomenės atlikėjai ir jų palaikytojai | Organizatorių vizualizacija

Vika: Iniciatyvos, rengiamos kartu, tik stiprina mūsų bendruomenės narius, mėginančius veikti dėl bendro gėrio.

Edvinas: Be to, vis labiau pradedame į „Queer“ bendruomenę žvelgti ne kaip į kažkokį monolitą, nors vis dar vyrauja mąstymas, kad LGBTQ+ bendruomenė yra vienetas, kuris esą nori primesti savo savybes didžiulei visuomenės grupei. Bet kai pagalvoji giliau, suvoki, kad taip, mus jungia tam tikros patirtys, neteisybės, traumos, bet kartu yra daugybė dalykų, kurie mus skiria – bendruomenėje vyrauja skirtingos politinės pažiūros, interersai. Dėl to labai svarbu kurti ir įvairovę pačioje bendruomenėje, - kalbėjo pašnekovas.

Renginio organizatoriai sako, kad vakarėlis leis pasinerti į naktį, kai viską užvaldys šventvagiška, graži ir neišvengiama „Queer” propaganda.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni