Prie Sakartvele įvykusių riaušių prieš LGBTQ+ prisidėjo šalies saugumo pajėgos? Į viešumą kylantys įrodymai svilina saugumiečius

Sakartvelo saugumo pajėgos prisidėjo prie kraštutinių dešiniųjų išpuolio prieš LGBTQ+ bendruomenę, kai šalies sostinėje Tbilisyje praėjusiais metais buvo atšauktos „Pride“ eitynės kilus masinėms riaušėms. Tokias šokiruojančias išvadas paskelbė nepriklausoma Sakartvelo televizija „Pirveli“. Jas patvirtina ir 9 didžiausios šalyje veikiančios žmogaus teisių organizacijos.

Kyla įtarimų, jog prie išpuolio prisidėjo Sakartvelo saugumo pajėgos | Stop kadras


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

2021-ųjų liepos 5-ąją Tbilisyje buvo karšta. Mieste kilo neramumai gatves užplūdus kraštutiniams dešiniesiems, smurtavusiems tiek prieš LGBTQ+ asmenis, tiek prieš riaušininkų žiaurumus fiksuojančius žurnalistus. Vienas operatorių – Aleksandras Lashkaravas, minios talžytas ištisas 20 minučių – nuo patirtų sužalojimų po 6 dienų mirė. Apie įvairius sužeidimus po riaušių pranešė beveik 50 žiniasklaidos atstovų.


Be to, tą pačią dieną buvo suniokotas ir vienos LGBTQ+ teisių organizacijos patalpos. Riaušininkai užsiropštė ant pastato, kuriame veikė organizacijos biuras, ir jo balkone plevėsavusią vaivorykštės vėliavą sudraskė į skutus, taip pat sudaužė viduje buvusią įrangą.


Praėjus beveik metams po šių žiaurių įvykių, televizija „Pirveli“ paskelbė, kad už beatodairiško žiaurumo slepiasi Sakartvelo valstybės saugumo tarnybos (SSS) agentai.

Birželio 11-ąją transliuotame reportaže teigiama, kad Sakartvelo saugumo pareigūnai skatino „išnaikinti“ LGBTQ+ žmones, pranešė portalas civil.ge


Žurnalistams nutekinti duomenys rodo, kad saugumo tarnybos darbuotojams vidinės korespondencijos kanalais buvo pavesta surengti demonstraciją prieš Tbilisyje planuotas „Pride“ eitynes.

Skelbiama, kad išpuolio dieną lygiai 12.54 val. išsiųstoje žinutėje vienas saugumo darbuotojas nurodė „maksimaliai mobilizuotis“ Vake, Mziuri parkuose ir Marjanishvili aikštėje. Agentams buvo liepta fotografuoti ir filmuoti čia matomus vaizdus.


Kitoje žinutėje saugumo vadovybė nurodė agentams pranešti žiniasklaidai, kad organizacija, rengusi „Tbilisi Pride“ eitynes, o taip pat ir kitos LGBTQ+ teisių organizacijos kelia grėsmę šalies saugumui.

Šimtai anti-LGBTQ+ asmenų puolimą pradėjo Tbilisio Rustavelio alėjoje.

 

Net 9 pačios didžiausios Sakartvelo žmogaus teisių organizacijos pareiškė, kad įtarimus, jog prie riaušių prisidėjo šalies saugumo pajėgos, dar labiau sustiprina tai, kad valdžios institucijos po žiaurių įvykių sostinėje vangiai reagavo į išpuolį, prieš protestuotojus nesiimta veiksmingo baudžiamojo persekiojimo, o aukos taip ir nesulaukė pagalbos.

„Transparency International Georgia“ savo pareiškime dėsto: „Masinio smurto prieš žurnalistus ir aktyvistų grupes toleravimas, demonstratyviai neefektyvi prevencija ir vangus tyrimas tampa labiau paaiškinamas, kai išryškėja kontekstas, jog SSS darbuotojai galėjo tiesiogiai dalyvauti planuojant šiuos procesus“.

Be kita ko, atkreiptas dėmesys ir į Sakartvelo premjero Iraklio Gharibashvilio pareiškimą, sekusį po riaušių. 

„Kai 95 procentai mūsų gyventojų demonstratyviai priešinasi propagandiniam paradui, mes visi privalome jiems paklusti, – tuo metu sakė ministras pirmininkas. – Tai yra žmonių nuomonė“.


Sakartvelo žmogaus teisių aktyvistai pareiškė, kad atakų virtinė buvo „neabejotinai susijusi“ ir su Rusija.

„Ypatingą susirūpinimą kelia tai, kad smurtinio mitingo organizatorių darbotvarkė atvirai susieta su Kremliaus politika ir parama“, – rašoma bendrame laiške, išplatintame 9 žmogaus teisių organizacijų, veikiančių Sakartvele.

„Valstybės rodomas lojalumas tokioms grupuotėms ir galimas jų instrumentalizavimas kelia papildomų platesnių politinių įtarimų“, – priduriama laiške.

2021-ųjų liepos 5-ąją riaušininkai užsiropštė į LGBTQ+ teisių organizacijos pastatą, sudraskė vaivorykštės vėliavą, išdaužė įrangą | Stop kadras

Praėjusių metų liepos 6-ąją 13 Sakartvelo opozicinių partijų išreiškė kritiką Vyriausybei ir priekaištavo dėl riaušių skatinimo, o taip pat ir tyčinio policijos pareigūnų neveiklumo. 

Nemenką vaidmenį išpuolyje atliko ir Sakartvelo stačiatikių bažnyčia – naujienų portalas albawaba.com praėjusiais metais skelbė, kad homofobišką mitingą, peraugusį į žiaurias riaušes, rengė ir bažnyčios atstovai.

Parengta pagal pinknews.co.uk informaciją

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni