Lietuviškos mados analitikė: nekalbėti apie „Queer“ – tai nekalbėti apie madą

Kalbant apie madą, neįmanoma nepaliesti „Queer“ kultūros temos, pirmadienį LRT radijui teigė žurnalistė Deimantė Bulbenkaitė.

Asociatyvi Michael Rodichev/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Pirmojo Lietuvoje mados tinklaraščio „Spintos guru“ įkūrėja įsitikinusi, kad šių laikų mada ryškiai susijusi su aktualiais pasaulio įvykiais ir įvairių bendruomenių keliamais klausimais bei teisėmis.

„Šiuolaikinė mada yra neišvengiamai susijusi su viskuo, ką mes matome aplinkui, pavyzdžiui, JAV Aukščiausiasis Teismas prakalbo apie tai, kad galbūt kiekviena valstija turi priimti sprendimą dėl abortų draudimo arba leidimo, ir staiga kilo milžiniška diskusija už Atlanto, tai kokia visgi moters teisė rinktis ir spręsti, ką jai daryti su savo kūnu, o lygiai to paties klausia mada, nes tai yra lytiškumas, kuo moteriška mada turi skirtis nuo vyriškos, o galbūt išviso lyčių binariškumas nebėra aktualusׅ“, – tikino mados analitikė LRT radijo laidoje „10-12“.

Deimantė Bulbenkaitė | Vikos Paškelytės nuotr.

„Queer“ bendruomenės mada besidominti žurnalistė apie šią temą nemažai kalba ir LRT radijo laidoje „72 atspalviai“. D. Bulbenkaitė yra palietusi ir „drag“ kultūros pasaulį.

„Ir aš manau, kad kalbant apie madą neįmanoma nekalbėti apie Queer“ kultūrą, nes mes tarsi apsimetame, kad yra vyriška ar moteriška mados, ir mes labai aiškiai čia turime sudarę sistemą. Aš manau, kad taip tikrai nėra. Visuomet tas nebinariškumas įdomus, įdomu, kaip viena pusė iš kitos pusės skolinasi tam tikrus motyvus arba persiverčia įsivaizdavimas, kas yra vyriška, o kas – moteriška. Lygiai toks pat įdomus ir „Queer“ momentas, nes tai <...> apie individualią išraišką <...>, kai lyties kategorija nebėra tokia svarbi“, – teigė pašnekovė.

Anot jos, „Queer“ žmonės įkvėpė visą mados istoriją. „Moterys Veimaro Respublikoje, tarpukario Paryžiuje išpranašavo, kaip šiuolaikinė moteris visiškai laisvai rinksis, ką jai dėvėti einant į viešumą. XIX amžiaus pabaigos garsusis autorius Oskaras Vaildas tam tikra prasme išpranašavo simboliką, kurią šiandien „Queer“ bendruomenė renkasi mėgindama pabrėžti savo teises. Aš manau, kad tokie momentai yra labai svarbūs ir reikšmingi. Jeigu mes apie juos nekalbėsime, praleisime didelę mados istorijos dalį, iki galo nesuprasime jos. Nekalbėti apie „Queer“ – tai nekalbėti apie madą“, – kalbėjo D. Bulbenkaitė.
Naujesnė Senesni