Singapūro premjeras: seksą tarp vyrų draudęs įstatymas bus panaikintas

Singapūro Ministras pirmininkas Lee Hsienas Loongas paskelbė naikinsiantis nuo Didžiosios Britanijos kolonijinės valdžios laikų užsilikusį įstatymą, pagal kurį tos pačios lyties vyrų seksualiniai santykiai buvo uždrausti. Tokį sprendimą teiks Vyriausybė, o palaiminti turės parlamentas.

Singapūras | Asociatyvi Peter Nguyen/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Singapūro Baudžiamojo kodekso 377A skirsnis, draudžiantis seksualinius santykius tarp vyrų, buvo įvestas praėjusio amžiaus 4-ajame dešimtmetyje valdant Didžiosios Britanijos kolonijinei valdžiai. Už šį „nusižengimą“ numatyta laisvės atėmimo bausmė iki 2 metų.

LGBTQ+ aktyvistai daugelį metų kovojo, kad šis archajiškas draudimas būtų panaikintas.

Sekmadienį, rugpjūčio 21-ąją, Singapūro Premjeras L. H. Loongas paskelbė, kad Singapūre seksas tarp vyrų nebebus kriminalizuojamas.

Sakydamas metinę kalbą, transliuotą nacionalinėje televizijoje, L. H. Lee atkreipė dėmesį į tai, kad Baudžiamojo kodekso nuostatos, susijusios su tos pačios lyties asmenų lytiniu santykiavimu, panaikinimas paskutinį kartą buvo svarstomas 2007 metais, kai Vyriausybė nusprendė šios normos aktyviai netaikyti, bet jos nepanaikinti.

„Tuomet būtų buvę pernelyg daug nesutarimų dėl šio klausimo išsprendimo. Dabar, praėjus 15 metų, požiūris akivaizdžiai pasikeitė. Nors mes išliekame iš esmės konservatyvi visuomenė, homoseksualūs asmenys Singapūre labiau priimami, ypač jaunesnių Singapūro gyventojų“, – kalbėjo Premjeras.

Politikas pabrėžė, kad „singapūriečiai vis dar turi skirtingą požiūrį į tai, ar homoseksualumas yra teisingas, ar neteisingas“, tačiau sakė, kad „dauguma žmonių pripažįsta, kad asmens seksualinė orientacija ir elgesys yra privatus ir asmeninis reikalas, o seksas tarp vyrų neturėtų būti (pripažįstamas kaip) baudžiamasis nusikaltimas“.

„Privatus seksualinis elgesys tarp susitikusių suaugusiųjų nekelia jokių problemų įstatymams ar tvarkai“, – sakė jis.

„Manau, kad tai yra teisingas dalykas, su tuo sutiks dauguma Singapūro gyventojų“, – įsitikinęs L. H. Loongas

Kita vertus, Ministras pirmininkas tikino, kad Singapūras ir toliau pripažins santuokas tik tarp vyro ir moters. Jis pažadėjo „palaikyti ir saugoti santuokos institutą“.

Singapūro LGBTQ+ organizacijos „Oogachaga“ direktorius Leow Yangfa tikino: „Esame dėkingi, kad Singapūro Vyriausybė parlamente panaikins 377A skirsnį. LGBT bendruomenei tai reiškia labai daug. <...> Dekriminalizavimas ne tik pagerins LGBT žmonių ir jų šeimų gyvenimą, bet ir atneš kitos akivaizdžios naudos verslui, prekybai ir Singapūro tarptautinei reputacijai, todėl šis pranešimas yra sveikintinas daugeliu aspektu. <...> Nekantriai laukiame konstruktyvių diskusijų parlamente ateinančiais mėnesiais“.

Žmogaus teisių organizacijos „Human Dignity Trust“ vadovė Tea Braun dėstė, kad „377A skirsnis yra archajiškas ir diskriminacinis“, o po premjero „pranešimo homoseksualūs asmenys gali tikėtis, kad nebebus laikomi nusikaltėliais, nes Singapūras ryžtingai atsisakė žmonių persekiojimo dėl jų seksualinės orientacijos“.

Pasak jos, Singapūro Vyriausybės sprendimas „yra nepaprastai svarbus ne tik“ šiam miestui-valstybei, bet ir signalas kitoms Azijos ir pasaulio šalims, kuriose milijonai žmonių vis dar yra persekiojami dėl jų seksualinės orientacijos ar lytinės tapatybės.

Naujesnė Senesni