Apie LGBTQ+ bendruomenėje nevienareikšmiškai vertinamą R. Žilinską pasirodys knyga: atvirai pasakojo, kokių reakcijų sulaukė dėl homoseksualumo

2017 metais amžinybėn iškeliavęs Rokas Žilinskas vis dar sužadina prisiminimus. Buvęs žurnalistas ir politikas priklausė LGBTQ+ bendruomenei ir joje iki šiol lieka vertinamas nevienareikšmiškai, dėl kai kurių savo žingsnių iki šiol jis kaltinamas homofobija. Antradienį ketinama pristatyti knygą „Aš, Rokas Žilinskas“. Knygoje be kitų temų aptariama ir kitoniškumo, homoseksualumo tema.

Rokas Žilinskas | lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Pasak knygos sudarytojos, R. Žilinsko sesers Monikos Žilinskaitės, į knygą sudėta tai, kas kartais sukrėtė visuomenę – atviri R. Žilinsko prisipažinimai.

„Ši knyga – absoliučiai apie Roko vidų. Nieko neslepiant“, – LRT radijui teigė žurnalistė, R. Žilinsko draugė Daiva Žeimytė-Bilienė.

„Jis labai nemėgo apsimetinėti ir aš su juo esu turėjusi ne vieną sunkų emociškai pokalbį tiek apie priklausomybę, tiek dėl jo situacijos dėl homoseksualumo ir kokių jis reakcijų sulaukė dėl to, ir kaip jam sunku kartais patikėti žmonėmis, ar jie tikrai su juo nuoširdžiai bendrauja, ar jie su juo bendrauja dėl to, kad jis Seimo narys, ar jie jį priima priešiškai dėl to, kad jis – homoseksualus žmogus“, – pridūrė pašnekovė.

Šių metų birželį sukako 5-eri metai nuo R. Žilinsko mirties. Buvęs politikas įvardijamas kaip pirmasis Lietuvos parlamentaras, viešai pripažinęs savo homoseksualumą. Jis dalyvavo ir 2010 metais gegužės 8-ąją Vilniuje vykusiose pirmosiose LGBTQ+ eitynėse. Tačiau R. Žilinskas pačioje LGBTQ+ bendruomenėje vertinamas nevienareikšmiškai. Būdamas Seime jis teikė Šeimos stiprinimo įstatymą, kuriame teigiama, kad „vyro ir moters papildomumas yra šeimos, kaip pirminės ir prigimtinės bendruomenės bei palankiausios vaiko augimo, vystymosi ir ugdymo aplinkos kūrimo pagrindas“, taip pat jis nepalaikė ir tos pačios lyties porų teisės į partnerystę.
Naujesnė Senesni