Tiems, kurie nebegalės grįžti ten, kur buvo savimi

Būna, tenka pastovėti už tai, kas brangu. Būna, tenka pastovėti už tai, kas atitinka vertybes. Ir būna abu atvejai vienu metu.

Eglė Norvilytė | Asmeninio archyvo nuotr.


Eglė Norvilytė

facebook.com/egle.norvilyte

Visi, mane nors kiek pažįstantys, puikiai žino, kiek brangi man yra Anglų kalbos studija, kokių nerealių patirčių turėjau stovyklose. Tai, kad būtent čia atradau save fotografijoje, kad paauglystėje čiauškėjau apie ją nesustodama, kad jei tektų įvardint geriausią stovyklą, kurioje esu buvus, įvardinčiau 2019-ųjų Kalėdinę stovyklą.
 
Tose stovyklose gali būti laisvas, gali kalbėti apie save, kad ir koks bebūtum, gali būti LGBTQ+, nebūti LGBTQ+, vadovai gali būti iš viso pasaulio, paaugliai visokie, o patyčių – jokių. Grįžus iš stovyklų gyveni tik geriausiais prisiminimais.

Bent jau aš gyvenau, kol amžius leido važiuoti, pernai jau buvau truputį per didelė, bet vis tiek dar pavyko išsiprašyti atvykti, o namo grįžus ir supratus, kad tai viskas ir daugiau niekada ten nebebūsiu, blioviau ilgai ir garsiai, nes viskas – mano amžius duris tam užtrenkė.

Ir tada staiga pamatau, kaip vienas tėvelis homofobiškai apdergia mano mylimą vietą, mano mylimą stovyklą, mano mylimą aplinką bei žmones. Prikalbėjo to, ko šitos stovyklos įkūrėja, man pažįstama beveik 5-erius metus, tikrai neleistų padaryti. Ir kas šiaip yra visiška nesąmonė, nes be ,,bandymo ištvirkauti“, kuris, netikiu, kad galėjo įvykti, bet tebūnie, pasakė štai ką – situacijos savomis akimis nemačiau, visa kita tėra bandymas užgauti laisvę būti savimi.
 
Kraujas užvirė iš pykčio, pykstu aš retai, bet pasijaučiau tarsi užgavę būtų dalį manęs. 

Šiandien galvoju apie visus tuos paauglius, kurie savimi būti negali šeimose, kurie galbūt buvo radę šitą stovyklą, sužinoję, kad ten galės būti laisvi, bet dabar nebegalės ten važiuoti, nes tėvai uždraus. Tikiu, kad tokių vaikų tikrai gali būti. Gali būti, kad kažkas, anksčiau pajutęs tą laisvę, nebegalės ten grįžti.

Apkabinu visus, labai jus myliu. Sulaukit, išlaukit, prašau, šanso ištrūkti iš namų, viskas po to bus gerai, rasit savo aplinką, savo mylimus žmones. Pražysit, jei vis dar esat užsisklendę. Tik to reikia išlaukti.

Rubrikoje „Pozicija“ skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni