Lietuvoje fiskuojant pirmuosius beždžionių raupų atvejus, LGBTQ+ vyrai tapo patyčių taikiniais

„Lietuvoje gyvename homofobiškoje visuomenėje, todėl kalbėjimas apie vyrus, miegančius su vyrais, kaip beždžionių raupų rizikos grupę gali skatinti stigmą, o ši savo ruožtu gali lemti ligos slėpimą, kas tikrai blogiau visiems. Tačiau su tuo kovoti turime atvirumu, o ne tyla“, – įsitikinęs Romas Zabarauskas, LGBTQ+ teisių temomis kalbantis režisierius. 

Asociatyvi istockphoto.com nuotr.

jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Praėjusią savaitę Sveikatos apsaugos ministerija informavo apie dar du patvirtintus beždžionių raupų atvejus Lietuvoje.

Beždžionių raupai diagnozuoti 20–29 m. ir 30–39 m. amžiaus grupėms priklausantiems asmenims. Abu asmenys kreipėsi į ligoninę, išleisti gydytis ambulatoriškai.

Rugpjūčio 3-ąją pranešta apie pirmąjį užregistruotą beždžionių raupų atvejį. 

Ne lytiškai plintanti liga

Virusologas Saulius Čaplinskas sako, kad šiuo metu 98 proc. užsikrėtimo atvejų Europoje ir Amerikoje – tarp vyrų, kurie turi lytinių santykių su vyrais. Dauguma save identifikuoja kaip homoseksualios orientacijos.

„Tačiau iš karto reikia pasakyti, kad tai nėra lytiškai plintanti liga. Kita vertus, ŽIV irgi prasidėjo nuo gėjų, bet ji neliko vien tik tarp jų. Tad dabar svarbu atvirai sakyti, kas atsitiko, kaip kur virusas plinta. Stengtis, kad nedidėtų stigma. Nieko gero nebus, jei bus pirštais badoma į mus ir į juos. Dabar ypač svarbu dirbti su šia demografine grupe, kad jie žinotų apie rizikas, stengtųsi ligos išvengti, o pastebėję ar įtarę menkiausius simptomus (karščiavimą, bėrimą), kad nebijotų kuo greičiau kreiptis į medikus. Taip pat medikai tam turėtų būti pasiruošę“, – įsitikinęs jis, rašo „Kauno diena“

Kaip plinta?

S. Čaplinskas sako, kad tikimybė užsikrėsti raupais padidėja tuomet, kai liečiama sergančiojo oda, asmuo naudojasi sergančiojo patalyne, drabužiais. 

Kaip įspėja Visuomenės sveikatos centras žmogus gali užkrėsti kitus, kai atsiranda odos bėrimai. Žaizdelėms užsitraukus ir nukritus šašams, žmogus tampa nebeužkrečiamu.

„Virusas įprastai plisdavo tik vakarų ir centrinėje Afrikoje nuo infekuotų gyvūnų. Žmogus nuo žmogaus užsikrėsdavo labai retai. Dabar taip atsitiko, kad Europoje ir Amerikoje žmogus užsikrečia nuo žmogaus. Kadangi tokių atvejų yra labai nedaug, reikia daryti viską, kad jų daugiau ir nebūtų. Tikimybė užsikrėsti viešajame transporte faktiškai lygi nuliui“, – tikino virusologas.

Ragina pirmiausia vakcinuoti vyrus, lytiškai santykiaujančius su vyrais

Pasak LGBTQ+ teisių balsu Lietuvoje tapusio tapusio R. Zabarausko, svarbu, kad vyrai, lytiškai santykiaujantys su kitais vyrais, turėtų įgyti prioritetą vakcinų eilėje. 

„Nėra homofobiška įvardinti, jog beždžionių raupai ėmė sparčiai plisti tarp vyrų, miegančių su vyrais. Kita vertus, homofobiška yra ir palikti Lietuvos vyrus, miegančius su vyrais, be vakcinų prioriteto ar bent informacinės kampanijos“, – teigia R. Zabarauskas.

Pasak režisieriaus, bent Niujorke, kuriame šiuo metu jis leidžia laiką, pirmosios beždžionių raupų vakcinos yra skiriamos būtent vyrams, miegantiems su vyrais. R. Zabarauskas taip pat ketina kartu su savo mylimuoju Kornelijumi pasiskiepyti. 

„Nors mes neturime atsitiktinių lytinių santykių, vis dėlto aktyviai dalyvaujame daug LGBTQ+ bendruomenės renginių, todėl norisi būti atsakingais ir jaustis saugiai.

Lietuvos vyrus, miegančius su vyrais ir turinčius daug sekso partnerių, kviečiu šiuo metu susilaikyti nuo sekso vakarėlių, taip pat atsisakyti anoniminio sekso. Užsiimti atsitiktiniu seksu tik su vienu asmeniu taip pat gerokai sumažintų riziką. Be abejo, svarbu naudoti (latekso) prezervatyvus, tačiau vis dėlto šiuo atveju jie negali apsaugoti nuo užsikrėtimo beždžionių raupais. Jei pastebite simptomus, būtinai izoliuokitės. Jei vis dėlto užsiimate atsitiktiniu seksu, keiskitės kontaktine informacija, kad galėtumėte ligos atveju staigiai apie tai pranešti“, – neheteroseksualiems vyrams pataria R. Zabarauskas.

Prezervatyvai nėra ta priemonė, padedanti apsisaugoti nuo raupų | Asociatyvi freepik.com.com nuotr.

LGBTQ+ teisėmis kalbantis visuomenininkas paragino ir Sveikatos apsaugos ministeriją pirmąsias vakcinas skirti būtent vyrams, miegantiems su vyrai. „Arba bent jau svarbi komunikacija, kurią geriausia įgyvendinti bendradarbiaujant su LGBTQ+ bendruomenės balsais“, – tikina R. Zabarauskas.

Menininkas pastebėjo ir Lietuvoje plintančius homofobiškus pasisakymus 

„Homofobiška skambiai teigti, jog tai „gėjų liga“ ar plintanti tik lytiniu būdu, bei galvoti, jog beždžionių raupai neplinta ar negali plisti į platesnę visuomenę“, – pabrėžia R. Zabarauskas.

Plinta užgaulūs komentarai

Portalui lrytas.lt publikavus tekstą, kuriame cituojamas Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro mokslininkas Gytis Dudas, komentarų sekcijoje pasipylė prieš homoseksualius vyrus nukreipti pasisakymais. Tekste cituojamas ekspertas įspėjo, kad visuomenėje itin svarbus supratingumas, kad liga neturi tapti stigma. Deja, jo žodžiai liko neišgirsti.

Virusų tyrinėtojas užsiminė, kad liga iš pradžių išties pateko į vyrų, kurie palaiko lytinius santykius su kitais vyrais, bendruomenę. „Faktas, kad protrūkyje daugiausiai figūruoja minėta demografinė grupė, nereiškia, kad infekcija gali paveikti tik vyrus, kurie santykiauja su kitais vyrais“, – tikino G. Dudas.

Tačiau kai kurie komentatoriai pareiškė, kad virusas daugiausia nerimo kelia „vyrams su ilgais plaukais ir auskarais“, suprask, nesielgiantiems pagal heteroseksualumo normas, galbūt homoseksualiems ar panašiai.

„Tegul daugiau Tomukų į Seimą ateina, ne tokių virusų sulauksim. Juk tokiems žalia šviesa dabar“, – rašo kitas komentatorius, akivaizdu, galvoje turėdamas atvirai homoseksualią orientaciją atskleidusį Seimo narį Tomą Vytautą Raskevičių.

Portalo delfi.lt įrašų sekcijoje galima perskaityti štai tokių pasisakymų: „Kodėl ne vaivorykštiniai raupai?“, „Gamta atsikrato tų, kurių nereikia“, „Bus įdomu sužinoti, ar Sejonienė buvo teisi, juk pasak jos, Lietuvoje jų milijonas“ (Seimo narė Jurgita Sejonienė, pristatydama Civilinės sąjungos įstatymą, yra teigusi, kad negali patikslinti, kiek Lietuvoje yra homoseksualių žmonių, bet spėjo, kad „skaičius galėtų artėti prie milijono“).

Taip pat skaitykite:

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, nuo gegužės pradžios už Afrikos ribų pasaulyje buvo nustatyta daugiau kaip 23 tūkst. užsikrėtimo beždžionių raupais atvejų, dauguma jų – Europoje. 2022 m. liepos 23 d. PSO pripažino beždžionių raupų protrūkį tarptautinio masto ekstremaliąja visuomenės sveikatos situacija. Nors beždžionių raupais gali užsikrėsti visi, tačiau ne visiems užsikrėtimo rizika vienoda. Šiuo metu didesnė beždžionių raupų užsikrėtimo rizika kyla asmenims, turintiems tiesioginį fizinį kontaktą su sergančiu asmeniu.

Sveikatos apsaugos ministerija pataria:
Jeigu jums atsirado bėrimas, pakilo temperatūra, kreipkitės į gydymo įstaigą: konsultuokitės telefonu su šeimos gydytoju arba vykite į ligoninės, kurioje yra Infekcinių ligų skyrius, priėmimo skyrių.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni