VU profesoriaus akibrokštas: po SAM įsakymo dėl translyčių postringavo apie „lobistinių grupių ideologiją“ ir „moterišką prigimtį“

Pasaulėžiūra aukščiau už teisę ir mediciną, teigia šeimos gydytojas, Vilniaus Universiteto (VU) profesorius Vytautas Kasiulevičius. Jis, kritikuodamas Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) priimtą tvarkos aprašą dėl medicinos paslaugų translyčiams asmenims, pareiškė esąs įsitikinęs – merginos lytį pasikeičia dėl tariamos lobistinių grupių ideologijos. Toks transfobija pakvipęs pareiškimas sulaukė Žmogaus teisių stebėjimo instituto (ŽTSI) direktoriaus Dainiaus Pūro griežtos reakcijos – jis profesoriaus žodžius taip sukritikavo, kad V. Kasiulevičius net nepabijojo netekti darbo universitete. 

Vytautas Kasiulevičius | Nuotraukos šaltinis: vle.lt


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Kam reikalingas šis įsakymas? 

Rugpjūčio 8-ąją Sveikatos apsaugos ministerija patvirtino tvarkos aprašą, kuriuo vadovaudamiesi medikai galės teikti sveikatos priežiūros paslaugas translyčiams žmonėms.

Iki šiol medikai neturėjo lyties tapatumo sutrikimo nustatymo bei gydymo standartų, kas lėmė ne tik skirtingų praktikų asmens sveikatos priežiūros įstaigose atsiradimą, pabrėžė Sveikatos apsaugos ministerija ir nurodė, kad dar 2007 m. Lietuva pralaimėjo bylą Europos Tarybos Žmogaus Teisių Teisme, vienas įvardijamų pažeidimų – teisės aktų, užtikrinančių translyčių asmenų teisę į sveikatos paslaugas, nebuvimas.

Taip pat skaitykite:

Translyčių žmonių organizacijos „Trans autonomija“ narys Andre teigia – A. Dulkio pasirašytas įsakymas, pagal kurį 18-kos metų sulaukę translyčiai asmenys galės gauti tokias sveikatos priežiūros paslaugas kaip hormonų terapija, yra sveikintinas. Ir nors įsakymas, teigia LGBTQ+ teisių aktyvistai, galėtų būti gerokai tobulesnis, tai vis tiek pirmas žingsnis į priekį, mat anksčiau Lietuvoje translyčiai žmonės buvo palikti kone likimo valioje.

Po A. Dulkio pasirašyto įsakymo situacija translyčiams žmonėms turėtų palengvėti.

„Tos sveikatos priežiūros paslaugos bus suteikiamos pagal patvirtintą tvarką ir viešosiose įstaigose, tai padarys paslaugas labiau prieinamas žmonėms, dabar nėra tokios vienos tvarkos, žmonės gal privačiai ieško, užsienyje ieško“, – TV3 žiniomis teigė Andre.

Idėjos sutampa su A. Širinskienės pasiūlymu

Tačiau V. Kasiulevičiui atrodo, kad toks įsakymas prastas ir susijęs ne su medicininiu, o vertybiniu klausimu.

„Tačiau visgi tai ne tik medicininis, bet ir vertybinis klausimas. Žmogaus tapatumo klausimas, kurį sureguliuoti ministro įsakymu vargu ar galima. Nenoriu daug postringauti apie tai, kad panašiam įstatymui vargu, ar būtų pritarta Seime. Netgi šiame. Todėl visi tie teisiniai argumentai iš esmės yra niekiniai, kol mes neatsakome sau, kas mes ir kodėl esame. Filosofija ir pasaulėžiūra visada aukščiau už teisę ir mediciną, nes teisė ir medicina tik išvestinis produktas iš mūsų siekio kažkaip išlikti šioje žemėje“, – savo „Facebook“ paskyroje pareiškė V. Kasiulevičius.

Apie tai, kad klausimas turėtų būti sprendžiamas ne SAM, o Seime, pasisakė ir arši LGBTQ+ teisių kritikė Agnė Širinskienė. Ko gero, priežasčių tam yra – parlamente įtempta padėtis jau vien dėl pateiktos Civilinės sąjungos įstatymo, tad translyčių asmenų teisinė padėtis greičiausiai Seimo nariams nepasirodytų verta dėmesio. Ko nesprendžia Seimas, tuo pasirūpina ministrai.

Išsigando teismo

Palietęs politinius niuansus, šeimos gydytojas V. Kasiulevičius ėmė analizuoti medicininius aspektus. Tiesa, profesorius, regis, labiau pasiruošęs teisiniams mūšiams.

„Kita vertus, nesiginčiju dėl kiekvieno žmogaus teisės ką nors padaryti su savo kūnu dėl tikrų ar išgalvotų priežasčių. Aš tik noriu paklausti, kas nutiks, kai tas gydymas pakenks žmogui, o persigalvojęs dėl savo tapatybės žmogus medikus paduos į teismą“, – savo „Facebook“ paskyroje dėstė V. Kasiulevičius.

Formuoja ir studentų nuomonę

Psichiatras, Vilniaus universiteto (VU) profesorius D. Pūras itin kritiškai įvertino tokį pasisakymą. Pasak ŽTSI direktoriaus, gali būti, kad tokios V. Kasiulevičiaus frazės nuskambėjo neatsitikinai – esą galbūt siekiama pakurstyti aistras prieš netrukus vyksiančius VU Dekano rinkimus.


„Viena kolegos Vytauto keliama problema išsisprendžia iškart. Translyčiai asmenys po tokio teksto nesinaudos prof. Kasiulevičiaus kaip gydytojo paslaugomis, nes bent jau daugelis jų laikys jo tokias pažiūras transfobiškomis. Jie ras gydytojų, kuriems nekyla poste minimi klausimai. <...> Bet kolega Vytautas Kasiulevičius dar yra ir įtakingas medikų bendruomenės narys, VU Medicinos fakulteto prodekanas. O galbūt ir būsimas dekanas? Dekano rinkimai netrukus, ir lažinčiausi, kad prof. Kasiulevičius juos laimės, jei dalyvaus. O jei nekandidatuotų, vis vien jo įtaka Medicinos fakultete prilygtų de facto fakulteto vadovo įtakai. Todėl šio profesoriaus pažiūros yra tokios svarbios – jos ir atspindi, ir formuoja Vilniaus akademinės medicinos pozicijas“, – pažymėjo D. Pūras.

Psichiatras savo „Facebook“ paskyroje akcentavo, kad V. Kasiulevičiaus įrašas pasiekė ir VU Medicinos fakulteto studentus ir rezidentus. 

Rekomenduoja pasitarti su translytiškumo ekspertais

Pasak D. Pūro, V. Kasiulevičiaus įraše galime įžvelgti potekste, esą Lietuva gerina translyčių asmenų padėtį tik todėl, nes bijo finansinių nuobaudų iš Europos Sąjungos.

Dainius Pūras | Augusto Didžgalvio nuotr.

„Mano nuomone, Lietuva privalo keisti medicinos praktiką šiuo atveju ne todėl, kad bijo baudų, o todėl kad kur kur, o jau medicinoje labiausiai žalojantis sveikatą dalykas yra diskriminacija. Ir siekiant ją stabdyti, pagaliau buvo patvirtinta nauja tvarka.

Nejaugi sudėtinga susipažinti su gausia užsienio valstybių medicinos fakultetų, universitetų ligoninių, šeimos gydytojų organizacijų patirtimi ir gerosiomis praktikomis šioje srityje? Kodėl reikia tomis gerai žinomomis praktikomis ir pagalbos gairėmis taip stipriai abejoti, bandant išradinėti keistus lietuviškus „dviračius“?

O ir Lietuvoje jau yra nemažai translytiškumo ekspertų tarp medikų. Gal galima su jais pasitarti?“, – retoriškai klausė ŽTSI direktorius.

D. Pūras pabrėžė, kad dalis medicinos organizacijų ir sveikatos priežiūros specialistų jokiu būdu nepriešina šiuolaikinių žmogaus teisių apsaugos standartų su medicinos praktika. „O štai kolega Vytautas bando tai daryti pastangas nebediskriminuoti žmonių vadindamas ideologija, kuri esą nugalėjo mediciną (taip prof. Vytautas aiškina vėlesniuose komentaruose po aptariamu postu vienai kolegei).

Atvirkščiai, akademinės medicinos lyderiams turėtų būti žinoma, kad jei medicinos praktikoje ignoruojami šiuolaikiniai žmogaus teisių principai, atveriamas kelias diskriminavimui ir tokia medicina tampa žalinga. Tokia žalojanti translyčių žmonių likimus medicinos praktika yra Lietuvoje iki šiol. Todėl ir reikėjo to pirmo, kad ir labai jau nedidelio žingsnio – SAM patvirtintos tvarkos. Medicina laimi, o ne pralaimi, kai translyčių asmenų teises medikai pradeda gerbti ir nebepažeidžia LR Konstitucijos 29 straipsnio“, – įsitikinęs D. Pūras.

Ši Konstitucijos norma numato, kad įstatymui, teismui ir kitoms valstybės institucijoms ar pareigūnams visi asmenys lygūs. Žmogaus teisių negalima varžyti ir teikti jam privilegijų dėl jo lyties, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų pagrindu.

Prabilo apie moterišką prigimtį 

Tuo metu pats V. Kasiulevičius į mestus kaltinimus reagavo teigdamas, kad jokiu būdu nereiškia neapykantos „transeksualams“.

„Ar aš nekenčiu transeksualų? Nesąmonė. Daugelis jų yra puikūs žmonės. Aš pasisakau prieš lobistinių grupių ideologiją, kuri žaloja mergaites, kurios dėl patirtos prievartos, baimės dėl savo kūno, dėl daugelio kitų nuo jų nepriklausomų veiksnių atsisako savo moteriškos prigimties. Ir padėti joms reikėtų atrasti save, padėti išsaugoti jų prigimtį, o ne pabėgti į ,,stipraus vyro“ tapatybę, kad niekas gyvenime nebesmurtautų, – postringavo V. Kasiulevičius.

Patarė nelaukti jokių „sankcijų“

Be to, šeimos gydytojas tikino neketinantis dalyvauti ir VU Dekano rinkimuose. „Atsakau ir kitiems, ar ketinu dalyvauti politikoje? Neketinu, net jeigu Vilniaus universiteto vadovybė paskatinta kokių nors aktyvistų paprašys palikti Vilniaus universitetą. Ieškosiu kito darbo kažkur kitur, bet ne politikoje. Nors aš turiu vilties, kad Vilniaus universitetas vis dar atviras tiek liberaliai, tiek konservatyviai mąstantiems“, – patikino V. Kasiulevičius.

Tuo metu D. Pūras profesoriui patarė neapsimesti „auka“.

„Tik nereikėtų iš anksto dėtis auka ir laukti „sankcijų“. Kol kas kontekstas Lietuvoje toks, kad kolega Vytautas pasisako konkrečiomis temomis taip sėkmingai, kad kiekvieną kartą jis tiksliai pataiko į daugumos nuomonę – ar dėl „mums netinkamų“ migrantų, ar dėl homoseksualių, ar dėl translyčių žmonių. Sėkmė ir visuomenės bei kolegų parama dalijantis tokiomis pažiūromis bent jau kol kas – garantuotos“, – apgailestavo D. Pūras.

Psichiatras taip pat pažymėjo, kad Lietuvoje keisti ydingas medicinos praktikos tradicijas itin sudėtinga.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni