PSO vadovas paragino vyrus, turinčius lytinių santykių su kitais vyrais, riboti partnerių skaičių

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pataria vyrams, turintiems lytinių santykių su kitais vyrais, sumažinti seksualinių partnerių skaičių, nes esą tai padėtų sulėtinti beždžionių raupų plitimą.

PSO generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas | „GettyImages“/„Bloomberg“ nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Praėjusią savaitę, trečiadienį, PSO generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas paragino viso pasaulio šalis „imtis priemonių, reikalingų siekiant sustabdyti“ raupų plitimą.

Anot PSO ekspertų, vyrai, turintys lytinių santykių su vyrai, patiria didžiausią riziką užsikrėsti šia liga.

Maždaug 99 proc. raupų atvejų nustatyta tarp vyrų, o 95 proc. užsikrėtusiųjų yra vyrai, turėję lytinių santykių su kitais vyrais, teigia PSO atstovė Rosamunda Lewis.

Rosamunda Lewis | Stop kadras

„Vyrams, turintiems lytinių santykių su vyrais, šiuo metu reikia sumažinti savo seksualinių partnerių skaičių“, – pareiškė T. A. Ghebreyesus.

„Toks pokytis nebūtinai turės tęstis visą laiką“, – apie PSO pasiūlymą kalbėjo Jungtinės Karalystės Sveikatos apsaugos agentūros infekcinių ligų epidemiologas Mateo Prochazka. 

Pasak jo, PSO rekomendacija nukreipta į tai, kad būtų apsaugota homoseksualių vyrų grupė. 

„Vėlgi, tai visada išlieka asmeniniu pasirinkimu“, – pabrėžė epidemiologas, kalbėdamas apie žmonių sprendimus, susijusius su lytinių partnerių skaičiumi.

Taip pat skaitykite:

„Visų šalių dėmesys turi būti skiriamas vyrų, turinčių lytinių santykių su vyrais, bendruomenių įtraukimui ir įgalinimui siekiant sumažinti užsikrėtimo ir tolesnio perdavimo riziką, rūpinimuisi užsikrėtusiais, žmogaus teisių bei orumo apsaugai“, – pridūrė PSO vadovas T. A. Ghebreyesusas ir perspėjo dėl „stigmos ir diskriminacijos“, nukreiptos prieš LGBTQ+ asmenis, rizikos.

Anot jo, nors 98 proc. beždžionių raupų atvejų už šalių, kuriose liga yra endeminė, teritorijų nustatyta tarp vyrų, turinčių lytinių santykių su vyrais, „beždžionių raupais gali užsikrėsti bet kas“.

PSO ekspertai ragina žiniasklaidą, visuomenės sveikatos institucijas ir Vyriausybes kovoti prieš galimai paaštrėsiančią diskriminaciją, kurią paskatins stigma. Anot PSO atstovų, stigma tik dar labiau prisideda prie raupų plitimo, kadangi susirgusieji gali nebesikreipti į gydymo įstaigas, tad tai stiprina galimybę, kad krizė gilės.

Prieš kurį laiką PSO dėl beždžionių raupų paskelbė pasaulinę ekstremaliąją situaciją.

Liepos pradžioje Prancūzijos valdžios pareigūnai, atsakingi už sveikatos apsaugą, rekomendavo pirmiausia nuo beždžionių raupų paskiepyti vyrus, turinčių lytinių santykių su kitais vyrais, bei translyčius asmenis.

Parengta pagal reuters.comcnbc.com ir lgbtqnation.com informaciją

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni