L. Kernagio apdergos Anyksčių vasaros stovyklos vadovė: vaikai jaučia, kur gali būti savimi

Atlikėjas, buvęs Seimo narys Ligitas Kernagis sukurpė ir paskelbė istoriją, kad neva į vieną vasaros stovyklą nuvežus dukrą su drauge, pastarosios sulaukė homoseksualaus stovyklos darbuotojo įkalbinėjimų merginoms tarpusavyje pabūti pora. O didžiausią žinomo vyriškio pyktį sukėlė tai, kad vasaros stovykloje dirba homoseksualūs žmonės. „Pasirodo, kad iš 7 vadovų 4 buvo homoseksualūs“, – savo „Facebook“ įraše pykčio neslėpė jis. Nors siekė apdergti LGBTQ+ darbuotojų nediskriminuojančią stovyklą, garsenybė sulaukė ne tik jį palaikančios, bet ir už netolerancijos skleidimą gėdinančios reakcijos.

Stovykloje skatinama tolerancija ir visų žmonių priėmimas | Asociatyvi Melissa Askew/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Į kokią čia homoseksualų kompaniją mus čia atvežėt?“

Rugpjūčio 3-osios popietę publikuotame „Facebook“ įraše L. Kernagis neslėpė, kad istoriją skelbia todėl, nes neva su kuo anksčiau apie tai bekalbėjo, visi nupasakotu įvykiu buvo pasipiktinę. „Ilgai galvojau, ar rašyti šią istoriją, bet daugeliui papasakojus visi labai stipriai buvo šokiruoti ir pasipiktinę, todėl dalinuosi“, – rašė L. Kernagis.

Jis tikino, kad 13-metė dukra su drauge šiais metais nuvyko į anglų kalbos vasaros stovyklą šalia Anykščių, prie Mūšiejaus ežero.

„Pasiėmus mergaites, pradėjome klausinėti jų įspūdžius apie stovyklą. „Į kokią čia homoseksualų kompaniją mus čia atvežėt?“ – drėbtelėjo dukters klasiokė“, – rašė L. Kernagis.

Grasino policija

Atlikėjas, sprendžiant iš įrašo, liko priblokštas sužinojęs, jog vasaros stovykloje būta gėjų ir lesbiečių. 

„Paklausus mergaičių, iš kur jos tai žino, jos atsakė, jog visa stovykla tai žinojo. Vienas iš vadovų, 19-metis vaikinas vis atslinkdavo į mergaičių palapinę ir klausė: „Jūs pora ar ne? Ar žinot, kad mergaitė su mergaite yra žymiai geriau nei su berniuku?“ Po šios informacijos aš puoliau skambinti stovyklos vyriausiajai, kraujas virė gyslose iš pykčio. Atsiliepusi vadovė (beje, irgi homoseksuali) labai ramiu balsu išklausė mano griaustinį kreiptis į policiją ir sako: „Kreipkitės, jūs nieko neįrodysit. Jūsų mergaitės išsigalvoja“

Į mano klausimą, iš kur mergaitės žino apie jų visų seksualinę orientaciją, ji atsakė, jog jie nieko nuo vaikų ir neslepia. Jei vaikai klausia, tai jie ir atsako“, – įtūžį liejo L. Kernagis ir perspėjo tėvus, kad pasidomėtų, į kokias stovyklas šie leidžia atžalas, mat esą juos kažkas gali „sumedžioti“.

Šis įrašas penktadienio rytą L. Kernagio „Facebook“ paskyroje jau buvo sulaukęs virš 3,7 tūkst. reakcijų, 1,3 tūkst. komentarų ir beveik 5 tūkst. pasidalijimų.

Įrašo komentarų sekcijoje matyti įvairių homofobiškų ir net antisemitinių komentarų. „Žydai nori, kad balti žmonės kuo greičiau degraduotų ir ėmėsi mūsų jaunimo, neduokite jų į mokyklas, čia ne socialistinė visuomenė“ (kalba taisyta), „Kas čia darosi visame pasaulyje, būti nenormaliu ir iškrypusiu tapo madinga, tuo net didžiuojamasi“ (kalba taisyta), „Taip dauginasi gėjai“ (kalba taisyta), – tai tik dalis įrašą užplūdusių pasisakymų.

Būti savimi

Reaguodama į L. Kernagio įrašą, su portalu jarmo.net susisiekė viena merginų, anksčiau dalyvaudavusi šios vasaros stovyklos užsiėmimuose. 

Labiausiai L. Kernagį papilktino tai, kad stovykloje buvo LGBTQ+ darbuotojų | Asociatyvi Christian Lue/unsplash.com nuotr.

Ji tikino mananti, jog L. Kernagis tiesiog užsiima šmeižtu, kadangi yra homofobiškų pažiūrų. 

Anot pašnekovės, daugybė jaunuolių šioje stovykloje galėjo pasijusti savimi. „Aš esu buvus joje, ne kartą ir ne du. Vienintelis dalykas, ką tie vadovai daro, tai būna savimi. Ir leidžia būti savimi paaugliams“, – kalbėjo ji.

Sulaukė keistų klausimų

Anykščių anglų kalbos studijos, rengiančios vasaros stovyklas, vadovė Aurelija Paunksnė Ignotė taip pat neslėpė nuostabos po viešai iš L. Kernagio pasigirdusių kaltinimų.

„Taip, mūsų kolektyve yra „netradicinės“ orientacijos darbuotojų. Ne todėl, kad mes jų ieškom ir primokam bonusus (priedus, – jarmo.net), jog liktų, o todėl, kad jie jaučia, kur saugu, kur pirštais nebado, kur vertina už darbą, o ne klyną. Taip, mūsų stovyklose yra labai įvairių vaikų. Labai. Ir vėlgi – ne todėl, kad mes jų ieškom, o todėl, kad vaikai kalbasi ir jaučia, kur saugu, kur pirštais nebado, kur gali būti savimi. Taip pat mūsų stovyklose yra musulmonų, juodaodžių, neįgaliųjų, specialiųjų poreikių, našlaičių ir ko tik ne. Bet spėkit, kurie vieninteliai kliūva? Teisingai, gėjai“, – ketvirtadienį „Facebook“ paskyroje rašė A. P. Ignotė.

Vasaros stovykla | Asociatyvi Luke Porter/unsplash.com nuotr.

Stovyklos vadovė teigė sulaukusi keistų žurnalistų klausimų. „Dabar man skambina „Kauno diena“ ir klausia, ar mes vaikams stovykloje dėstome lytinį švietimą. Dafak, woman, iš kur šitas? Iš Facebooko komentarų?! O komentaruose mes nuėjome toli: jau ir pedofilija mėtomasi, ir vaikų teisėm, ir skandalo dangstymu.

Nes gėjus (o ne) stovyklos darbuotojas neva tai atsliūkino (arba vis sliūkino ir sliūkino, nežinau dabar) į mergaičių palapinę kažkada prieš šešias savaites (!) ir liepė joms būti pora. Arba klausė, kodėl jos ne pora/vertė būti pora/verkė, kad šios ne pora. 

Tėtis sako, kad taip buvo. 

Aš sakau, kad ne.

Savo darbuotojus pažįstu, o šį – daugiau nei penkerius metus. Jis prieš mano akis užaugo, aš mačiau jį dar visai vaiką, tada – pasierzinusį paauglį, o dabar – jaunuolį, iš mažų gabaliukų klijuojantį savo ateitį. Ką tik come out'inusį (atsiskleidusį, – jarmo.net) savo mamai, drebančiomis kojom, bet mama pasitaikė iš susivokusių ir pranešė: „Tu mano vaikas, aš taip ir maniau, viskas ok“. Ir šitam jaunuoliui mes paišom ką? Priekabiavimą prie jaunų mergaičių?“ – stebėjosi A. P. Ignotė.

Stovyklos vadovė teigė besitikinti žmonių sąmoningumo.

„Aš iki negalėjimo dėkinga toms mamoms (ir kitiems, kurie visai man nepažįstami stovėjo mano pusėje), nes vienai atlaikyti tiek brudo tikrai sunkoka. Aš ničnieko nepadariau. Mes visada buvom LGBTQ+ friendly space (draugiška vieta, – jarmo.net), bet tai nereiškia, kad išimtinai vien LGBTQ+. Aš tikiu, kad 14-ka metų juodo darbo nenusibraukia vieno tėčio postu (įrašu, – jarmo.net) ir kad žmonės visada atsirenka“, – tikino A. P. Ignotė.

Komentuoja Eglė Norvilytė, stovyklos dalyvė

Gerb. Ligitas Kernagis ,,Facebook’’ platformoje paviešino įrašą, kuriame viešai apdergė vieną anglų kalbos stovyklą. Po šio itin daug susidomėjimo sulaukusio įrašo mes, buvę ir esami šių stovyklų nariai, norėtume papasakoti savo asmeninius įspūdžius.

Eglė Norvilytė | Asmeninio archyvo nuotr.

Taip, stovykloje galima sutikti LGBTQ+ žmonių, tiek vadovų, tiek paauglių tarpe. Praktiškai kiekvienas iš mūsų ten sutikome nuostabių žmonių, su kuriais likome draugais ilgam laikui, ties išvažiavimu iš stovyklos nepasikeitė visiškai niekas. Būtent todėl nusprendėme pasidalinti viešai, kaip jaučiamės mes patys. Nes melo tame įraše daugiau nei vandenyne plastiko, o pakovojimas už tai, kas brangu, mums rūpi.

Taigi, faktai, kuriais tikim kiekvienas, po šiuo tekstu pasirašantis:

1. Stovykloje atmosfera yra beprotiškai saugi. Kad ir koks bebūtum – azijietis, priklausantis LGBTQ+, europietis iš kaimyninių ar nekaimyninių šalių, amerikietis, visi visi, tiek vadovai, tiek paaugliai, gali jaustis savimi. O užsienietis = anglų kalbos praktika. Jos praktikuojama ir per užsiėmimus – pamokas. Patyčios griežtai netoleruojamos ir tuoj pat sustabdomos.
2. Faktas, papildantis pirmąjį – pabendrauti su skirtingų kultūrų, skirtingos lytinės orientacijos, skirtingų patirčių žmonėmis yra pasaulėžiūrą plečianti patirtis. Sužinojimas, ką reiškia būti mažuma baltaodžių pasaulyje plečia tolerancijos ribas. Gali tapti kur kas empatiškesnis bei šiltesnis žmogus nei buvai iki šiol.

3. Dvi iš mūsų šioje stovykloje atradom, kokioje srityje norėtume tobulėti, ko gyvenime norėtume siekti. Būvimas aplinkoje, kur dirba laimingi, nesislepiantys žmonės, gali atnešti suvokimą, kad gyvenimas po mokyklos nėra tragiškai sunkus.

4. Aplinka, kur vadovai leidžia būti atviriems, yra aplinka, kur įvyksta gėris. Kai gali būti iš tikrųjų išklausytas, vakare prie laužo ar, jei žiema – namelyje, susėdus jaukiame rate jautiesi geriau. Apie problemas, apie mokyklą, apie santykius, su tėvais, su draugais, pirmąsias meiles, bet ką ir viską. Tokią aplinką suteikia AKS vadovai.

Anykščių Anglų Kalbos Studijos stovyklose vyrauja atmosfera, kurioje gera ir norisi būti. Įkūrėja Aurelija kartu su vadovais įdeda 170 procentų savęs tam, kad visi visi jaustųsi iš tikrųjų gerai. Prieš leisdami savo vaikus į stovyklą pasidomėkit, kokiomis vertybėmis stovykla gyvena – aprašyme aiškiai ištransliuota, kad tai – LGBTQ+ draugiška aplinka. Išsinagrinėkit viską, kad vėliau netektų pasirodyti tiesiog žiopliu.

Na, o su vadovu, kuris elgėsi nepriimtinai, pats gerb. Ligitas Kernagis parašė, kad pažadėta pasikalbėti – problemą, kuri greičiausiai dar labai smarkiai paryškinta paties vaiko, pažadėta išspręsti. Visa kita tėra neatvirumo pasauliui klausimas. O jei matoma bėda tame, kad žmonės gali būti visokie – galima su tais visokiais pabendrauti. Ir pamatyti – visi esam tiesiog žmonės, norintys laimės.

Linkim tos laimės ir Jums, gerb. Ligitai Kernagi, bei visiems, kurie jam pritaria.

Su gražiausiais linkėjimais,

AKS stovyklų dalyviai (esami ir buvę)

Eglė N., Saulė, Augustė B., Augustė M., Austėja, Urtė bei Vilija.

Komentuoja Laura Blaževičiūtė, žurnalistė

Paaiškinkit man, prašau, kaip turi žmogui susisukti šarabanai, kad jis imtų viešai aiškinti, jog vieną ar kitą tokių pačių žmonių (homo sapiens) reikia...priverstinai gydyti ar šaudyti?

Aš nesuprantu. Nesuvokiu nei vieno tokio žmogaus egzistavimo.
 
Ir visgi vakar pamačiau nuolat augantį jų skaičių. Tūkstančiais. Šiandien tų tūkstančių jau keturi su puse. Ir viskas po vienu įrašu feisbuke.

Laura Blaževičiūtė | Asmeninio archyvo nuotr.
 
Tas žmogus tokio viešumo, kurį jau ir be manęs gavo, nenusipelnė. Vienas pakankamai garsus žmogus pareiškė nuvežęs vaiką į stovyklą, kurioje jį „netradicinės orientacijos ono“ ėmė „tvirkinti“.
 
Anglų kalbos stovykloje tvirkinami vaikai, įsivaizduojat? Žinot, dėl ko visa tai? Nes stovyklos vadovė ir dar keli ten dirbantys žmonės priklauso LGBTQ+ bendruomenei. Dėl to, kad toje stovykloje (žinau, apie ką buvo kalbama) vaikai priimami ir gerbiami tokie, kokie jie yra.

Dėl to, kad atsirado Lietuvoje vieta, kurioje „tradicinių“ tėvelių gal ne visai tradicinis vaikas pasijuto saugus, priimtas ir mylimas. Įsivaizduojat, kaip baisu? Vaikai, galintys būti savimi, o ne tuo, kuo nori tėveliai! Vaikai, kurie jaučiasi gimę ne tame kūne, pagaliau gali pasijusti tuo, kuo iš tiesų yra.
Kvieskit farus, čia juk nusikaltimas!!!

Gerai, o dabar rimtai. Ar žinote, kaip atsiranda tokie žmonės? Iš kartos į kartą. Tik iš tokių tėvų atsiranda tokie vaikai, kurie nekęs bendraamžių, nes jie, labai atsiprašau, „homikai“. Taip išeina, kad sulaužyti šitą užburtą neapykantos ratą lieka tik tų pačių vaikų atsakomybė.
 
Aš esu dėkinga, kad yra tokių vietų, kaip jau pagarsėjusi stovykla. Aš džiaugiuosi, kad to žmogaus vaikas atsidūrė toje stovykloje ir pamatė tuos „baisiuosius homoseksualus“.
 
Aš tikiuosi, kad to mokyklinuko galvoje užsifiksavo ne tai, ką jam grįžus putojosi tėtis, o tai, kad mes visi esame verti pagarbos ir visi turime teisę mylėti.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni